URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2020, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! O analiză despre cum au votat bihorenii și ce ne așteaptă în următorii ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 16 noiembrie, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Am ales de neînţeles

După scrutinul din 6 decembrie, la care au mers abia o treime din votanţi, Bihorul s-a pricopsit cu doi deputaţi penali, unul fiind liderul filialei AUR, partidul-surpriză al alegerilor. 

Pentru că sunt singurele care pot alcătui un guvern, PNL, USR-PLUS şi UDMR au început negocieri dure, liberalilor punându-li-se condiţii grele, cum ar fi cedarea postului de prefect pentru "oamenii noi", dar şi a unei poziţii de viceprimar în Oradea şi a uneia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor către partidul maghiar, care le-a ratat la alegerile locale. BIHOREANUL vă face radiografia unor alegeri ciudate...

Justiţiarul fără lege

Un poliţist din Salonta a fost pus sub urmărire penală pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Agentul Marius Laza a vrut să rezolve un caz de furt ca-n filmele cu şerifi: împreună cu rudele păgubitului, a răpit un suspect, l-a vârât în portbagaj şi l-a dus la marginea oraşului, unde l-a "audiat" dezbrăcat, ca să-şi dea în vileag complicii şi locul unde a ascuns banii furaţi.

Bombă în Senat!

BIHOREANUL vă prezintă povestea singurului atentat terorist cu victime reuşit în Parlamentul României, care a zguduit societatea românească în urmă cu un secol. Episcopul greco-catolic de Oradea, Demetriu Radu, a fost ucis pe 8 decembrie 1920 în explozia unei bombe cu ceas fabricate dintr-un obuz german, plasate în sala de şedinţe de trei terorişti comunişti care doreau să îl ucidă, de fapt, pe ministrul Cultelor, Octavian Goga.

Altă boală: criza!

Pandemia declanşează în Bihor o criză economică accentuată, cu efect în creşterea şomajului. Sectoarele ospitalităţii, textilelor şi încălţămintei suferă scăderi dramatice ale comenzilor, care au dus la închiderea hotelurilor şi sute de disponibilizări, lucrătorii fiind nevoiţi să îşi caute slujbe în alte domenii, cum ar fi producţia industrială.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Orădeanul care s-a făcut stăpân pe imaginea lui Arsenie Boca, urmărit internaţional pentru evaziune fiscală; "Moşul" poliţist: A ajutat patru copii nevoiaşi şi vrea să continue faptele bune; Detalii şocante în cazul crimei din Mierlău: Fratele autorului a filmat toată "acţiunea"; Fostul şef al Serviciului de Expertiză Medicală Bihor, trimis în judecată de DNA; Nicio localitate din Bihor nu mai este în carantină ș.a.

ORADEA NOASTRĂ:

Plată pe "comandă"

Anul nou va aduce schimbări importante în salubrizarea locală. Dacă până acum orădenii plăteau un tarif fix pentru colectarea deşeurilor, de acum facturile vor depinde de cantitatea de gunoaie generată în fiecare gospodărie. Până pe 1 februarie, RER Vest îi va căuta pe toţi orădenii, pentru a le oferi la semnat noul contract de salubrizare şi pentru a le explica noua rânduială: cu cât vor colecta deşeurile mai selectiv, cu atât vor plăti mai puţin. BIHOREANUL vă acomodează cu noul sistem.

Stelian Pantea, inspectorul şef al Gărzii Forestiere Oradea: "Sănătatea arborilor ar trebui să fie o prioritate"

În pădurile din Bihor se fură tot mai puţine lemne, animalele sălbatice sunt tot mai multe, semn că au o "casă" bună, iar administratorii de păduri încep să fie preocupaţi şi de starea de sănătate a arborilor, nu doar de tăierea lor. Sunt primele concluzii trase de noul inspector şef al Gărzii Forestiere Oradea, Stelian Pantea. Inginer silvic şi horticol cu o experienţă de peste două decenii, cadru didactic al Facultăţii de Protecţia Mediului din anul 2000, Pantea recunoaşte că el însuşi a fost surprins când a fost "uns" şef, în inerviul acordat BIHOREANULUI.

Lecţie învăţată

Au trecut mai bine de trei luni de când bihorenii care locuiesc în satele din jurul Oradiei au schimbat radical modul de aruncare a deşeurilor, colectarea separată în patru fracţii devenind o obligaţie. Datele operatorului de salubritate RER Vest sugerează că cetăţenii înţeleg noile reguli. În aproape toate comunele, procentul de deşeuri reciclabile colectate separat este în creştere!

Oradea ieri, Oradea azi

Personalitatea lui Iustin Popfiu se încadrează în cea a cărturarilor ardeleni de secol XIX, care au răspândit învăţătură în locurile natale şi nu numai. A fost preot greco-catolic, hirotonit în anul 1863, în anul următor începând să predea limba şi literatura română şi religia în liceul Premonstratens din Oradea. Popfiu a fost şi un publicist local important, lucru remarcabil încă din timpul liceului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON