URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Lupta cu coronavirusul a trecut din starea de urgență în starea de alertă, cu riscurile de rigoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 18 mai, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive și variat. Iată ce puteți citi în noul număr:

Urgentista din Anglia

O doctoriţă orădeancă luptă împotriva coronavirusului în Marea Britanie, ţară fruntaşă în Europa la numărul deceselor provocate de Covid-19. Anamaria Dwyer, fostă Borșa, se află în prima linie ca medic urgentist într-un spital din oraşul Doncaster, unde peste 200 de cadre medicale s-au infectat, iar două şi-au şi pierdut viaţa la datorie. Asta nu o sperie, însă, pe orădeancă. „Mi-am dorit să fiu medic de la vârsta de 3 ani. Un virus nu mă poate împiedica să-mi fac meseria”, spune ea.

Dosarele pandemiei

BIHOREANUL a inventariat dosarele penale deschise în judeţ pentru încălcarea interdicţiilor impuse prin Ordonanţe Militare în timpul stării de urgenţă. În timp ce Direcţia de Sănătate Publică n-a sesizat nicio ilegalitate, procurorii au băgat în anchetă peste 20 de bihoreni, între care şi doi poliţişti de frontieră, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, eliberarea ori folosirea unor adeverinţe false şi chiar corupţie.

Oradea, trezește-te!

Companiile din Zona Metropolitană Oradea se pregătesc de relansare după cele două luni de pauză din starea de urgență. Repornirea economiei se anunță însă dificilă, deoarece firmele au pierdut venituri de zeci de milioane de euro şi pregătesc concedieri, iar cele 3.500 de teste Covid făcute în marile companii au depistat angajaţi infectați, semn că virusul rezistă. BIHOREANUL face o trecere în revistă a problemelor din economia locală...

Firma de shopping

Primarul Ilie Bolojan vrea să înființeze, în premieră națională, o agenție de achiziții care să cumpere pentru oraș bunuri en gros, la prețuri sub cele ale pieței. Consiliul Local Oradea va fi chemat să aprobe luna aceasta înființarea unei structuri cu un buget de minimum 1 milion de euro care să cumpere ieftin, inclusiv în vederea revânzării, de la echipamente medicale și corpuri de iluminat până la mobilier și coșuri de gunoi.

Metoda achiziției de materiale și aparatură în cantități mari, la prețuri sub piață, a fost verificată în practică acum o lună, când municipalitatea orădeană a cumpărat din China, cu 3,3 milioane dolari, 72 tone de materiale medicale pentru spitalele orădene. „Am constatat că, dacă cumpărăm direct de la producători, ocolind formulele clasice cu distribuitori, putem face economii importante”, spune primarul Ilie Bolojan.

Luptă pentru aer

Protest la Salonta: Aproape 100 de localnici cer Primăriei şi Gărzii de Mediu relocarea celei mai vechi staţii de betoane şi mixturi asfaltice din oraş. Staţia de betoane şi asfalt din Salonta funcţionează nestingherită de 18 ani, iar proprietarul, cunoscutul Dorel Ungur, nu are de gând s-o mute în grabă. Nevoiţi să stea cu geamurile închise, chiar şi pe caniculă, din cauza prafului, zgomotului şi a mirosului greu de bitum, salontanii se plâng de nepăsarea autorităţilor care, deşi admit că firma poluează, spun că noxele sunt în parametri legali.

Ca ţiganul la mal

Testarea Covid a comunităţilor de romi din Bihor a fost oprită înainte să înceapă cu adevărat, chiar la finele stării de urgenţă, din ordin de la Bucureşti. Autorităţile voiau să-i testeze vinerea trecută pe toţi cei 476 locuitori din colonia de la Vadu Crişului, dar au luat probe de la numai 13 persoane, gravide şi persoane aflate în contact direct cu rude confirmate.

După eşecul de la Vadu Crişului, cauzat de împotrivirea localnicilor, fapt ce a dus la carantinarea coloniei, autorităţile pregăteau o nouă încercare, abandonată însă la indicaţia Institutului Naţional de Sănătate Publică şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Distanţarea socială nu înseamnă distanţare emoţională”

Virusul cu care se luptă acum o lume întreagă este cât se poate de ticălos. Ameninţându-ne sănătatea, luându-ne joburile şi tăindu-ne conexiunea directă cu prietenii, se joacă inevitabil şi cu mintea noastră.

Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, psihologa orădeană Mihaela Heciu, cu o experienţă de peste 20 de ani în profesie, care activează atât în sistemul de sănătate local, la Spitalul CFR, dar şi în cabinetul privat, explică prin ce încercări trecem, la nivel psihic, în această perioadă și cum să le stăpânim, vorbind totodată despre ce e în mintea „conspiraţioniştilor” care neagă existenţa pandemiei de Covid-19.

Şefa „uitată”

De mai bine de 4 ani, Muzeul oraşului Oradea este ca un butoi cu pulbere, gata-gata să explodeze. Încă de când primarul Ilie Bolojan a promovat-o la conducerea instituţiei, directoarea Angela Lupşea a fost contestată de subordonaţi, care au acuzat-o că, fiind absolventă de studii juridice, nu este persoana potrivită pentru conducerea unui muzeu.

Acum, directoarea se confruntă cu noi acuze. După ce a trimis în şomaj tehnic trei sferturi din angajaţi, Lupşea e reclamată pe motiv că nici nu avea dreptul să ia o asemenea decizie, deoarece mandatul ei a expirat în urmă cu 6 luni.

Cămin cu protecţie

În pozele de pe propriul site, azilul din Chişirid pare un loc plăcut pentru petrecerea bătrâneţilor. Pentru Floare Buda, locul a fost ca o închisoare: bolnavă din naştere, femeia a fost scoasă de acolo de sora ei doar cu Poliţia, pentru că patronii căminului au vrut să obţină cu forţa curatela asupra ei.

Azilul de bătrâni din Chişirid a funcţionat ani la rând fără acreditare, condus chiar de asistenta socială a Primăriei Nojorid. Azilul „Decenţă pentru bătrâni”, unde recent a murit o orădeancă fără ca familia să fie măcar anunţată, a funcţionat ilegal mai bine de trei ani, în timp ce funcționara obligată să verifice cum sunt îngrijiţi vârstnicii era angajată ca şefă de serviciu chiar în aşezământul privat.

Statuile dispărute

Personalități importante pentru istoria locală și națională, în chip de piatră ori de bronz, dar și monumente militare sau dedicate regimului comunist au decorat cândva parcuri și piețe din Oradea. Nu toate au rezistat, însă, pentru că mai ales schimbările politice le-au făcut indezirabile.

Existența monumentelor publice a fost influenţată de-a lungul vremii de apartenența statală a Transilvaniei, de alternanţa regimurilor politice și diversele modernizări ale oraşului. BIHOREANUL vă arată când și cum au apărut, dar și cum au dispărut, statui și monumente în ultima sută de ani.

Şomeri pe alese

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a reuşit să-i învrăjbească pe angajaţii Teatrului Regina Maria printr-un act nelegal. Decizia şefului CJ de a trimite în şomaj tehnic angajaţii instituţiilor de cultură a reaprins nemulţumirile în Teatru.

Actriţa Ioana Dragoş Gajdó îl ameninţă pe Pásztor Sándor cu Tribunalul pentru ordinul nelegal, dar îi acuză şi pe directorii Teatrului că l-au aplicat selectiv, nesuspendându-şi propriile contracte de muncă, pentru a rămâne cu salariile întregi.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Primăria pune la dispoziţia orădenilor măşti de protecţie la 1,5 lei; Se poate circula fără declaraţie în Zona Metropolitană Oradea; Fără cazuri de coronavirus în căminele de bătrâni; Spitalul Judeţean face testări pentru imunitate la COVID-19, la cerere; O tonă de carne de pasăre infectată cu Salmonella, confiscată de la o firmă din Bihor; Hackeri prinşi că spărgeau conturi de Netflix, Facebook şi site-urile unor instituţii; Falsul avocat care l-a „ţepuit” cu 25.000 euro pe ortopedul Cacuci, condamnat; Îngerul motociclistului. Un anonim a acordat primul ajutor victimei unui grav accident etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON