URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2021, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! L-am oprit un moment din „action” pe Ilie Bolojan, pentru a-i cere socoteală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 1 februarie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive și variat. Iată ce puteți citi în noul număr:

Ce ne pregătește Bolojan

Săptămâna trecută s-au împlinit trei luni de când fostul primar liberal al Oradiei a preluat conducerea Consiliului Judeţean Bihor, iniţiind deja zeci de hotărâri care, dacă vor fi puse în aplicare, vor determina în câţiva ani schimbări serioase în economia judeţului, dar şi în vieţile de zi cu zi ale locuitorilor.

BIHOREANUL l-a invitat pe noul preşedinte al CJ la un „examen” de etapă, provocându-l să explice de ce conduce judeţul în ritm de marş, de ce nu a vrut să plece la Bucureşti în Guvern, ce gândeşte despre noua coaliţie de guvernare, despre reformele care ar trebui făcute şi, evident, ce şi-a propus să facă din funcția în care a rămas.

Cifrele pandemiei

Statisticile oficiale ale anului pandemiei arată pentru județul Bihor o scădere a populației, a locurilor de muncă și a numărului de turiști, în paralel cu o creștere a șomajului.

Anul 2020 a însemnat pentru economia bihoreană o evoluție în forma literei K, în care unele sectoare, precum construcțiile și producția de materiale, au crescut și înregistrează profit, în vreme ce turismul și industria ospitalității s-au prăbușit. Vezi în articolul BIHOREANULUI cum a fost, ca să înțelegi ce urmează...

Scandal cu bătaie... lungă

O încăierare a unor tineri la un majorat a degenerat în dosare penale, inclusiv împotriva unui poliţist.

BIHOREANUL a descoperit că, deși un tânăr de 18 ani a ajuns la spital, bătăuşii nu au fost traşi la răspundere nici după 2 ani, ba mai mult, părinţii victimei l-au denunțat pe poliţistul care a început cercetările, şef de post în Budureasa, pentru că ar fi sustras probe din dosar.

Antonia, salvatoarea

La începutul anului, imagini şocante cu câini spânzuraţi într-o groapă din satul Berechiu i-au intrigat pe mulţi bihoreni, dezamăgiţi de cruzimea de care au dat dovadă semeni de-ai lor. Pentru Antonia Kertesz, cea care a găsit patrupedele şi care a salvat şi alţi câini din aceeaşi „groapă a morţii”, a fost o dovadă în plus că oamenii nu merită iubirea necondiţionată a animalelor.

De peste un deceniu, Antonia a renunţat la viaţa confortabilă și îngrijeşte sute de câini într-un adăpost pe care l-a înfiinţat la marginea Salontei. BIHOREANUL vă face cunoştinţă cu ea!

Maestrul higheghilor

Viorile cu goarnă construite de Marius Mihuț sunt ca niște comori pentru artiștii din zonă, dar și pentru colecționari și muzicieni din America şi Japonia, care plătesc chiar și 1.500 euro pentru a avea una.

BIHOREANUL vă prezintă povestea unuia dintre cei mai pricepuți meșteri populari de higheghi din județ, care la finalul anului trecut a primit titlul de Tezaur Uman Viu, la doar 49 de ani, devenind astfel cel mai tânăr „laureat” din județ.

Stop, apa mea!

Situaţie inedită în comuna Batăr: primăria, biserica şi zeci de săteni au devenit proprietari pe Crişul Negru şi alte râuri care străbat comuna, pe maluri, diguri şi un baraj. În urma măsurătorilor făcute în comună, în cadrul programului naţional de cadastrare, ABA Crişuri a descoperit că 354 de proprietăţi private s-au extins ilegal peste cursurile de apă şi lucrările hidrotehnice, motiv pentru care acum îi cheamă la judecată pe toţi sătenii împroprietăriţi, dar fără a fi clar a cui este vina.

„Elita Orăzii”

Societatea interbelică era una divizată, existând o elită, cea a industriaşilor, comercianţilor și intelectualilor, precum și o clasă a „marginalilor”: săraci, șomeri, bolnavi, analfabeți și răufăcători.

Oradea dintre cele două războaie mondiale i-a avut pe toți, fiecare cu obiceiuri proprii. Universul sclipitor al castei orădenilor avuţi era caracterizat, ca peste tot, prin lux și opulență, fiind invidiat de marea masă a populaţiei, care critica „muştele umane” ce se plimbau „în mătăsuri şi în blănuri”

BIHOREANUL vă arată cine făcea parte din înalta societate orădeană a anilor 1920 - 1930, care-i erau preocupările și cum era ea văzută din afară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce ne pregătește, Bolojan ?!?
De ce, cum, încotro ... pentru noul președinte al județului Bihor e vorba strict de pregătire gen "învățare continuă" !?! Că omul, cât trăiește ... învață, dacă nu-i tembel. Iar la Bolojan e pe principiul ... "ce ție nu-ți place, altuia nu-i face". Așa că, "după plată și răsplată" ... vine taman invers la el !?!
Postat 01 Februarie 2021, 10:01 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON