URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Septembrie 2020, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Invazie de "alegători traseişti" în Bihor, în preajma alegerilor locale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 21 septembrie, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Votanţi de "import"

Cum fac rost de voturi politicienii pe la ţară? Zeci de candidaţi la primăriile din Bihor îşi aduc alegători din alte localităţi prin metoda "Flotantul".

Pretendenţii la 24 de primării şi-au transferat în comunele lor peste 4.000 de oameni cu vize de flotant, înghesuiţi, scriptic, chiar şi cu zecile, într-o singură casă. Poliţia a descoperit primele fraude şi a deschis dosare penale atât "gazdelor", cât şi "musafirilor".

BIHOREANUL a mers pe fir, constatând că peste o treime dintre bihorenii cu vize de flotant recente sunt bănuiţi că şi-au declarat noi reşedinţe special ca să voteze primari nesiguri pe înnoirea mandatelor, îndeosebi PSD-işti, ori adversari ai celor în funcţii.

Opt pe-un loc

Cine vrea să conducă judeţul Bihor şi de ce? Candidatul PNL e singurul care anunţă concedieri de birocraţi, cel al UDMR îşi doreşte parteneriat cu... Debreţin, reprezentantul ALDE vrea reînfiinţarea FC Bihor, al PMP doreşte irigaţii, exponenta USR-PLUS "primării mobile", iar cei ai PSD şi Pro România promit să facă ce n-au făcut în ultimii patru ani, când au fost la butoane...

În prag de alegeri, BIHOREANUL vă prezintă programele celor opt aspiranţi la preşedinţia Consiliului Judeţean.

Omul cheie

Îl cheamă Dumitru Alb, dar toată lumea îi spune neaʼ Albu, după părul încărunţit în poarta Primăriei Oradea. Angajat în Primăria Oradea încă din anii ´90, portarul îşi încheie "mandatul" prin ieşirea la pensie odată cu plecarea primarului Ilie Bolojan.

Neaʼ Albu a văzut în ultimele trei decenii Primăria crescând "odată cu oraşul", de la 70 de angajaţi la circa 500, şi în aproape trei decenii a întâmpinat toţi primarii urbei, de la Petru Filip la Ilie Bolojan.

Munca în schimbare

Pentru a preveni îmbolnăvirile cu Covid-19, multe firme bihorene au limitat drastic interacţiunile între angajaţi, instituind nu doar munca de acasă, ci şi training-uri ori recrutări online.

În fabricile bihorene, angajaţii care vor şi pot lucra de la distanţă nu mai merg fizic la muncă, şedinţele, programele de pregătire şi interviurile de recrutare se ţin online, iar angajaţii noi ori cei cu simptome specifice de Covid-19 pot merge la serviciu doar dacă au un rezultat negativ.

Berliner... în Salonta

Cea mai nouă producţie a regizorului Marian Crişan, a cărei acţiune se petrece în Salonta, va avea premiera la Festivalul Internaţional de la Moscova.

Pelicula "Berliner", o comedie satirică, abordează un subiect interesant şi actual: un politician de rang înalt de la Bucureşti, acuzat de corupţie, ajunge în Salonta, unde se împrieteneşte cu un tractorist şi încearcă să intre sub pielea localnicilor, pentru le obţine votul. Vi se pare cunoscut?

Disident pe viaţă

Prigonit de Securitate pentru disidenţa anti-comunistă, bihoreanul Gheorghe Groze nu şi-a mai revenit niciodată la viaţa pe care ar fi meritat-o pentru curajul său.

Luat în vizor ca "element ostil" statului comunist, bărbatul a fost exmatriculat de la şcoala profesională, trimis ucenic la Oradea, unde i s-a înscenat un furt în urma căruia a fost condamnat la muncă corecţională, şi ulterior "monitorizat" de Securitate, fără a obţine niciodată drepturi de fost deţinut politic.

BIHOREANUL vă prezintă povestea unui om urmărit de comunism şi la trei decenii după căderea acestuia...

Concerte de modă nouă

După spectacolele de teatru, se reiau timid şi concertele în Oradea, organizate - cel puţin deocamdată - în spaţii deschise.

În perioada următoare îşi dau întâlnire cu orădenii Direcţia 5, KEMPES, dar şi trupa locală Fraţii JDiERI, care lansează la începutul lunii octombrie cel de-al doilea album.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Creşte numărul de cazuri Covid-19 între elevi şi profesori. 52 de şcoli din judeţ, în scenariul galben; Bihorul are 174 traseişti politici la locale; Din noiembrie, Oradea va avea cea mai modernă şi cea mai practică UPU din România; Fostul procuror DNA Cristian Ardelean a scăpat de un proces disciplinar; Întreaga conducere a Direcţiei Sanitar-Veterinare Bihor a intrat în izolare la domiciliu; Consilierii judeţeni şi-au desfăşurat ultima şedinţă în aceeaşi notă de conflict; Judeţul Bihorul, tot mai cald de la an la an etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON