URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2020, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Ilie Bolojan și-a început în forță mandatul de șef al Consiliului Judeţean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 2 noiembrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive și variat. Iată ce puteți citi în noul număr:

Jale la Județ

Noul şef al Consiliului Judeţean şi-a început mandatul în forţă, bifând în numai o săptămână primele obiective majore: reducerea drastică a funcţionărimii parazite, cu scopul de a redirecţiona banii astfel economisiţi către proiecte de dezvoltare, şi aprobarea Drumului Expres Oradea-Arad, mega-investiție strategică, din fonduri europene, estimată la 1 miliard de euro.

Aşa cum a promis, noul președinte al CJ Bihor a redus numărul bugetarilor din instituţie şi implicit cheltuielile pentru plata lor, respingând somaţiile UDMR şi PSD de a-i păstra inclusiv pe cei „fără obiectul muncii”, cu argumentul alocării banilor economisiţi pentru dezvoltare. Și e doar începutul...

Tribunalul a dat, Mina a luat

În decembrie 2013, procurorii DIICOT anunţau trimiterea în judecată a unui caz care a stârnit mirarea întregului judeţ, căci printre inculpaţi se număra şi una dintre cele mai cunoscute călugăriţe din Bihor, Maica Mina, stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea.

Judecată pentru că ar fi spălat aproape 1 milion de lei pentru o reţea de farmacişti evazionişti, Maria Bădilă tocmai ce a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare. BIHOREANUL vă spune, în exclusivitate, povestea acestui dosar.

Credincioşi „necredincioşi”

Spitalul Municipal Oradea s-a ales cu primul dosar penal din cauza Covid, după plângerea familiei unui pacient decedat, care neagă existenţa virusului.

Supărate că nu şi-au putut îngropa răposatul creştineşte, rudele unui bărbat mort cu Covid au contestat cauza decesului şi au făcut plângere la Parchet, care mai cercetează și moartea unei lăuze infectate. BIHOREANUL vă prezintă „dosarele Covidului” din Oradea!

Judecată amicală

Justiţia e uneori o farsă! Un proces de evaziune fiscală va fi soluţionat la Curtea de Apel Oradea de o judecătoare prietenă cu inculpata, nimeni alta decât faimoasa „victimă a DNA” Nela Secară.

Trimisă în judecată de Parchetul Bihor fiindcă a fentat Fiscul, Secară „riscă” să fie achitată definitiv de un complet din care face parte o magistrată care a recunoscut că a participat „la evenimente private” cu inculpata, iar aceasta susţine că au fost împreună chiar şi în vacanţe.

Sezon ratat

Industria ospitalității din Bihor se pregătește să-şi închidă porţile în urma turiștilor tot mai greu de atras, în contextul restricțiilor impuse de pandemie.

Evoluţia ascendentă a infectărilor, închiderea piscinelor interioare și interzicerea organizării de petreceri reduc numărul turiștilor, obligând hotelierii din Oradea și Băile Felix să pregătească diminuarea numărului de angajați. BIHOREANUL vă arată cât de mare e „gaura”...

„Scenariile pesimiste nu s-au confirmat”

La debutul pandemiei de Covid-19, previziunile privind piaţa muncii locale erau cât se poate de sumbre. Confruntate cu restricţii nemaiîntâlnite, multe companii păreau că nu se vor revigora prea curând. Cifrele momentului arată, însă, că economia din Bihor nu este atât de afectată pe cât se temeau mulţi.

Într-un interviu acordat BIHOREANULUI la opt luni de la debutul pandemiei, Marius Rotar, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, arată că numărul salariaţilor din judeţ e similar cu cel din aceeaşi lună a anului trecut, semn că persoanele concediate şi-au găsit alte locuri de muncă, dar dezvăluie și alte informații interesante.

Ghid printre rânduri

Unul dintre cei mai apreciaţi cronicari literari din ţară este un jurist bihorean, iar BIHOREANUL a ales să-i facă portretul. Încurajat de scriitori prestigioşi care i-au devenit prieteni, cum este Ana Blandiana, să facă un pas în faţă şi să devină romancier, Dan Liviu Boeriu nu are această ambiţie

În schimb, convins că nevoia de evadare în ficţiune este „anatomică”, a devenit din cititor fervent un cronicar invitat la dialoguri cu marii scriitori contemporani, dar şi co-autor al unei cărţi care analizează tipologii de personaje din România post-decembristă.

Record nedorit

15 localități sunt în scenariul roşu, cea mai mare rată de infectare fiind la Sântandrei: peste 10 la mie. Săptămâna trecută s-au înregistrat noi recorduri în privința îmbolnăvirilor cu Covid-19 în Bihor.

Sâmbătă, au fost declarate încă 240 de persoane infectate, față de precedenta raportare a Grupului de Comunicare Strategică, astfel încât bilanţul total în judeţ a depășit, oficial, 6.500 de cazuri înregistrate de la începutul pandemiei. Practic, s-a ajuns ca o treime din testele făcute de pe o zi pe alta să genereze rezultate pozitive. BIHOREANUL vă ține la curent cu evoluția pandemiei.

Un an... pe sec

Din cauza pandemiei, cele mai importante festivaluri şi târguri din Oradea au dispărut de pe agenda culturală, iar prima ediţie a unui festival internaţional de muzică al oraşului, plănuită în Cetate, a fost amânată nu se ştie până când.

După anularea celor mai importante festivaluri, Târgul de Crăciun riscă să aibă aceeaşi soartă. Organizatorii analizează o formulă specială în care Târgul, ţinut în mod tradiţional în Piaţa Unirii din Oradea, să îşi poată deschide porţile, însă într-o formă adaptată.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Nou proiect în Oradea: Pasaj peste centură, în continuarea străzii Meșteșugarilor - 11-pasaj; Amendă de 50.000 lei pentru „oraşul” de deşeuri electrice din Tileagd, ridicat de firma Bene Internaţional; Prima româncă diagnosticată cu gripă este o tânără bihoreancă; Premieră în Bihor: 10 ani de închisoare pentru afaceristul chinez care a violat o fetiţă de 12 ani; 5,1 milioane lei pentru exproprierea terenurilor firmei Selina; Consiliul Local Oradea a prelungit până la 30 noiembrie plata impozitelor fără penalităţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON