Luni, 22 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:
Secretul lui Ioca
BIHOREANUL vă dezvăluie, în exclusivitate, amănuntele fraudei de peste 1,4 milioane de euro comise în Germania de o familie de ţigani geambaşi din Oşorhei.
Frații Ioca, Iancu şi Ghica Rostaş, acum arestaţi în Köln, au încasat timp de 7 ani alocaţii pentru 102 copii, pe care i-au înregistrat ca stabiliţi în Germania, iar anul trecut au „transformat” alți 105 romi în întreprinzători, ca să obțină de la statul german ajutoare de urgenţă în pandemie, bani pe care apoi i-au „dijmuit” și i-au băgat în vilele lor luxoase.
Clanul Rostaş are o avere consistentă în satul Cheriu, comuna Oşorhei, unde a ridicat cea mai mare construcţie din localitate, un palat cu turnuleţe înregistrat pe numele lui Ştefan Rostaş, tatăl celor trei tineri arestaţi în Germania.
Bagă gaz!
Mobilizate de președintele CJ, Ilie Bolojan, primăriile din Bihor au depus 9 proiecte pentru a se racorda la gaz, în 3 ani, 19 comune și un oraș. După ce ex-ministrul orădean Marcel Boloș a înființat anul trecut prima axă de finanțare pentru extinderea rețelelor de gaz, 6 primării și 3 asocieri au înregistrat proiecte de 700 milioane lei pentru realizarea a 760 kilometri de conducte și 22.962 de branșamente. BIHOREANUL vă prezintă, în premieră, unde e de așteptat să ajungă gazul în curând...
Subprefect sub așteptări
Revoltă în USR Bihor: deputatul Silviu Dehelean îl vrea subprefect pe un amic șomer de 4 ani, care a făcut de râs organizația la alegerile locale.
22 de contestatari cer conducerii partidului să anuleze o procedură „trântită” prin care fostul polițist Marius Șovarschi a devenit favoritul nr. 1 la funcția de subprefect, deși a ieșit codaș la votul Biroului Județean. Povestea unui nou scandal cu „oameni noi”...
„Săpați” de meșteri
Primăria Oradea a cerut prelungirea până în toamnă a proiectului pentru reabilitarea Pieței Ferdinand pentru că o firmă e incapabilă să încheie lucrările la timp.
La fel ca în Piața Unirii, termenul a fost amânat până în septembrie, după ce Electroconstruct Sildac a întârziat montarea posturilor de transformare subterane din spatele Teatrului Regina Maria și din piațeta de lângă terasa Dock. O poveste despre competență, seriozitate și profesionalism în România...
Condamnați la faliment
Eliminarea voucherelor de vacanță a declanșat un val de anulări ale rezervărilor, în urma căruia firmele de turism din Bihor se tem că își majorează pierderile.
Industria ospitalității din județ traversează cea mai neagră perioadă după ce restricțiile impuse de pandemie au redus cifra de afaceri a localurilor cu 45%, iar hotelierii din Băile Felix lucrează cu program redus ca să nu concedieze angajații.
Digitalizare... pe hârtie
După un an de pandemie, numărul instituţiilor din Bihor care oferă contribuabililor servicii electronice continuă să fie modest.
Instituţiile care au servicii digitale pot fi numărate pe degete, iar majoritatea aveau aceste facilităţi de dinainte de pandemie, semn că, în ultimul an, deşi i-au ţinut pe cetăţeni la distanţă, funcţionarii nu s-au preocupat de îmbunătăţirea activităţii. BIHOREANUL a făcut un raid...
ORADEA NOASTRĂ
Curăţenie... la negociere
Orădenii sunt sceptici cu privire la noile reguli de colectare a deşeurilor şi, mai ales, de taxare a acestui serviciu. După aproape trei luni de când RER Vest a demarat activitatea de semnare a noilor contracte de salubrizare, doar jumătate dintre cei care stau la case au semnat documentele, iar asociaţiile de proprietari refuză în masă. Şefii asociaţiilor de la blocuri refuză să semneze noile contracte cu RER Vest, aşa că Primăria caută soluţii să-i convingă...
Verde... pe alese
Vine primăvara, iar orădenii care stau la case ar face bine să se preocupe de spaţiile verzi care le înconjoară proprietăţile. După ce instanţa a anulat obligaţiile „verzi” ale locatarilor de la blocuri, stabilind că Primăria nu îi poate obliga să întreţină zonele din jurul imobilelor fără să organizeze, în prealabil, un referendum, primarul Florin Birta spune că nu va renunţa la regulament, chit că el se aplică acum doar orădenilor de la case.
Preţul nepăsării
Din acest an, toţi orădenii vor trebui să colecteze deşeurile în trei fracţii, regulă care îi intrigă pe unii locuitori, mai ales că vine la pachet şi cu noi tarife de salubritate. De ce este nevoie de aceste schimbări a explicat primarul Florin Birta: ţintele de reciclare tot mai mari au făcut ca Oradea să plătească, în ultimii patru ani, aproape 6 milioane euro pentru gunoaiele abandonate la haldă. O sumă colosală, ce putea fi cheltuită pentru bunăstarea orădenilor...
„Curăţenia este bunul tuturor bihorenilor”
Instalaţi în funcţii de aproape jumătate de an, noii şefi liberali ai Consiliului Judeţean au ambiția de a face din Bihor un judeţ „eliberat” de gunoaie aruncate în ape sau păduri. Pentru asta, explică vicepreşedintele Mircea Mălan, este nevoie ca fiecare cetăţean să aibă la dispoziţie un sistem eficient de colectare a deşeurilor: „Trebuie să creăm condiţii pentru curăţenie, iar apoi să instituim şi sancţiuni, chiar drastice”. Alături de primarii din judeţ, CJ Bihor pregăteşte mai multe măsuri şi reguli, iar Mălan le-a relatat în interviul acordat BIHOREANULUI.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.