URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2021, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: De la suspiciuni la buluceală! Cum merge procesul de vaccinare anti-Covid 19 în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 25 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educaţie ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

De la "nu vrem" la "nu avem"

A doua etapă a imunizării anti-Covid se desfăşoară lent şi în Bihor, din cauza cantităţilor mici de vaccin alocate judeţului. După ce o parte a populaţiei şi-a exprimat opoziţia sau reticenţa la vaccinare, campania de imunizare a luat-o în direcţia opusă.

BIHOREANUL vă arată cum s-a ajuns ca orădenii să nu se mai poată programa la vaccinare în oraş şi să alerge prin judeţ ca să "prindă" dozele de care alţii sunt mai puţin interesaţi, câte persoane au început imunizarea şi ce perspective sunt pentru deschiderea a noi centre şi accelerarea vaccinării.

Pană de curent!

Sute de orădeni stau la cozi ca să-şi schimbe contractele de energie electrică, deşi termenul pentru alegerea furnizorului a fost prelungit până la 30 iunie, fiindcă pur şi simplu nu sunt informaţi cum se cuvine.

BIHOREANUL face lumină în hăţişul jargonului tehnic care marchează liberalizarea pieţei de energie electrică pentru consumatorii casnici. În spatele lui se ascund trei adevăruri: preţurile impuse de stat nu mai există de la 1 ianuarie 2021, pentru a plăti mai puţin trebuie să alegeţi o ofertă în funcţie de consum şi, în fine, nu rămâne nimeni fără curent dacă nu alege o ofertă!

Ruina Ullmann

Palatul Ullmann, una dintre cele mai frumoase clădiri din oraş, a ajuns o ruină din cauza dezinteresului proprietarului: Primăria Oradea!

În vreme ce promovează supraimpozitarea proprietarilor imobilelor degradate şi a celor încălzite pe lemne, Primăria lasă să ajungă în pragul prăbuşirii un imobil în care licitează cu tupeu închirierea unor apartamente netermoficate şi pe care se pregăteşte să îl spoiască doar la exterior...

Justiţie... cu sfaturi

BIHOREANUL a aflat cum a motivat Tribunalul Bihor respingerea ordinului de protecţie cerut de soţia fostului şef al Poliţiei Locale, Paul Kövér, acum arestat pentru că a încercat s-o ucidă.

Judecătoarele au decretat că nu se impunea un ordin de protecţie pentru că cei doi nu ar fi avut "o relaţie de tip agresor şi victimă", deoarece femeia nu simţea frică, ci "mai mult furie şi ură", recomandându-le să se despartă prin divorţ. Şi nu doar atât...

Meşteri de... avioane

Trei orădeni şi-au deschis primul atelier acreditat din Bihor care ofera tratamente și servicii pentru avioane de mici dimensiuni. Pornită iniţial ca o afacere profilată pe întreţinerea maşinilor, "deturnată" apoi şi spre aparate de zbor uşoare, firma orădenilor Şerban Chirilă, Cornel Dubleş şi Ovidiu Cadar are o deviză care i-a făcut cunoscuţi: "Nu-ţi place, nu plăteşti!".

Ieftin e mai scump!

Supra: De ce nu reabilitează Primăria Oradea blocurile cu o firmă proprie, cum procedează cea din Sânmartin? BIHOREANUL a analizat felul în care are loc reabilitarea blocurilor în ambele localităţi, constatând că, în realitate, situaţiile sunt comparate forţat.

În timp ce municipalitatea foloseşte fonduri europene, ceea ce o obligă să angajeze firme prin licitaţii, administraţia din Sânmartin cheltuie banii localnicilor pentru ca SRL-ul propriu să execute mai puţine lucrări decât la reabilitarea blocurilor din Oradea, deci costurile sunt mai mici doar aparent.

O nouă Familie

Prezentată de unii ca "desfiinţată", revista Familia pregăteşte primul număr din 2021, care se anunţă dinamic şi întinerit. Noul redactor-şef al publicaţiei culturale, tânărul scriitor Mircea Pricăjan, deschide revista spre tineri şi promite texte valoroase, rubrici noi şi opinii interesante, vrând să facă din fiecare lansare un eveniment al comunităţii locale. BIHOREANUL vă prezintă noul proiect...

ORADEA NOASTRĂ

Cum aruncăm gunoaiele?

Indiferent că locuiesc la casă sau la bloc, orădenii trebuie să deprindă noi reguli privind colectarea deşeurilor. Şi să facă loc pentru mai multe coşuri de gunoi...

Din acest an, deşeurile vor fi aruncate în trei fracţii. Pe lângă sortarea ambalajelor reciclabile, cetăţenii trebuie să separe resturile vegetale de cele reziduale, care ajung abandonate în groapa de gunoi. BIHOREANUL vă prezintă în detaliu cum va funcţiona noul sistem.

Izolare cu poluare

Forţaţi să stea în case vreme de două luni, cât timp în România a fost decretată starea de urgenţă pentru prevenirea răspândirii infecţiei Covid-19, orădenii s-au amăgit crezând că izolarea lor va aduce beneficii mediului înconjurător.

Chiar dacă adesea pe străzi maşinile puteau fi numărate pe degete - pentru că mulţi au muncit de acasă, elevii n-au mai mers la şcoală, iar orice deplasare inutilă a fost interzisă -, anul trecut aerul din Oradea a fost tot îngrijorător de contaminat.

Deşeuri... la pământ

Puţin peste o zecime din gunoaiele aruncate de români sunt valorificate, adică transformate în materii prime pentru noi produse, fie prin reciclare, fie prin compostare.

Pentru a se alinia la cerinţele europene, din acest an şi România are o lege care obligă toate autorităţile locale să organizeze colectarea separată a biodeşeurilor, adică acele gunoaie biodegradabile care, prin fermentare, pot fi transformate în îngrăşământ vegetal pentru grădini sau agricultură. Amenzile sunt serioase, şi pentru primării, şi pentru cetăţeni sau firme...

Maestră cu obiectiv

Reconvertită în fotograf profesionist în urmă cu un deceniu, orădeanca Adela Rusu a adunat premii şi medalii din toată lumea. De trei ani, este unul dintre cei doi profesori de fotografie atestaţi din Bihor şi îi învaţă pe alţii cum să captureze emoţii şi momente unice, convinsă că portretele sunt o cale către sufletul persoanelor. BIHOREANUL vă face cunoştinţă cu ea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@crisdumi
mai bine ti-ai gasi un barbat sa te ... nu ti-ar rezolva (in)telectul, insa macar te-ai linisti :) combinatie foarte foarte nefericita pt cei din jur ...
Postat 25 Ianuarie 2021, 09:33 de sasi
Vaccinarea merge mai bine decât ar fi normal, dat fiind că e organizată de niște liberali !?!
Cât de bătut în cap poți fi, ca om sănătos și cu imunitatea dovedită prin teste, să te înțepi de 4 ori anual împotriva unui virus creat artificial ... când există medicamente extrem de ieftine, românești, care te "repară" în 48 de ore, dacă chiar ți-ai dat masca jos și te-ai bulucit la rând cu alți "consumatori" ?!?
Postat 25 Ianuarie 2021, 08:10 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON