URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2018, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: De ce a încetat DNA Oradea să mai scoată "dosare grele"?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

DNA nu-i mai ia!

Deşi aşteptările societăţii sunt tot mai mari, DNA a încetat să mai producă "dosare grele". Un recent control al Inspecţiei Judiciare din CSM confirmă reducerea performanţelor DNA Oradea, sesizată de mai multă vreme de BIHOREANUL, îi critică pe foştii şefi ai Serviciului, Ciprian Man şi Adrian Muntean, atât pentru atmosfera internă, cât şi pentru faptul că au tergiversat numeroase dosare, dar dezvăluie şi aspecte şocante, cum ar fi temerea procurorilor anticorupţie că au cel puţin o "cârtiţă" în interior, care "sifonează" informaţii despre suspecţi cu greutate.

Doctori fără urme

Un inventar făcut de Universitatea din Oradea a scos la iveală că 16 teze de doctorat lipsesc din arhiva instituţiei. Cele mai multe dintre operele de negăsit sunt din domeniul Medicinei şi îl au numitor comun pe fostul decan Mircea Ifrim, un indiciu în plus că lucrările dispărute sunt de o calitate îndoielnică sau chiar plagiate.

Partidul e în toate!

Directorul APIA Bihor, Florian Pavel, a blocat jumătate de an anchetarea unei fraude cu fonduri europene, iar apoi a trecut la represalii. Sesizarea trimisă inspectorilor antifraudă de funcţionarul APIA Bogdan Hodişan privind subvenţii necuvenite de 22.000 euro acordate unui fermier din zona Salonta a fost urmată de controale repetate făcute... tatălui reclamantului, adică şefului Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan.

Artist cu bisturiu

Un doctor orădean este considerat un "rockstar" al chirurgiei plastice, fiind primul din România care pune implanturi fără tăieturi sub sâni. Şerban Porumb are pacienţi din toată ţara, precum şi din Franţa, Germania şi Statele Unite, care-l vizitează în Oradea pentru a-şi repara defecte, malformaţii şi urme ale unor boli.

Pompierul infractor

Şeful pompierilor din Salonta, maiorul Dorel Mătiuţ, trimis în judecată pentru distrugere, contrabandă şi instigare la contraband. Inculpat pentru că a fost complice în afacerea cu ţigări de contrabandă a unui subaltern, dar şi fiindcă a intrat cu maşina în turma de animale a unui consătean, ca să se răzbune pe acesta, ofiţerul a renunţat la funcţie şi s-a cerut la pensie.

Familia noastră

Cu mai bine de un secol în urmă, Oradea era "casa" uneia dintre cele mai prestigioase reviste literare din spaţiul românesc: Familia. În timpul monarhiei austro-ungare, minorităţile etnice din Imperiu s-au refugiat în artă, cultură şi ştiinţă pentru a "scăpa" de politica centralizatoare a Vienei şi Budapestei.

Probleme în PSD

Ioan Mang este acuzat, din interiorul filialei, că a preluat PSD Bihor "pe persoană fizică. La atac a ieşit şi fostul prefect Claudiu Pop, care le cere public membrilor PSD Bihor să ia atitudine, fiindcă "lucrurile nu merg bine în partid", în ciuda unanimităţii care este afişată în public, de frica repercusiunilor.

TIMP LIBER
Distracţie în vecini

Melomanii orădeni se pot considera norocoşi. Nu doar că primesc tot mai multe evenimente la ei acasă, ci pot să participe, fără prea multe eforturi, la mega-concertele şi festivalurile organizate în ţara vecină, a cărei graniţă e la câteva minute de oraş. Mult mai aproape decât Bucureştiul, capitala Ungariei îi atrage pe fanii muzicii din Oradea cu concerte importante, care vor avea loc inclusiv în această toamnă, fiind semnate de Uriah Heep, Smokie, Vangelis şi José Carreras.

ORADEA NOASTRĂ

Ora de Oradea

Cum au fost ridicate primele ziduri ale oraşului? Cine au fost cei care au încercat să cucerească aceste meleaguri? Care a fost prima şcoală din oraş? Cine au fost Aurel Lazăr, Emanuil Gojdu ori Rimler Károly?

La toate aceste întrebări, elevii curioşi vor primi răspunsuri, dacă aleg să participe la lecţiile de istorie locală. În premieră naţională, Oradea are un manual cu propriile amintiri, care poate fi citit deopotrivă de elevi şi părinţi...

Gospodari... cu forţa

Din această săptămână, Oradea va avea un nou regulament de spaţii verzi. În şedinţa de luni, pe masa consilierilor locali se va afla o propunere de modificare a Regulamentului privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi publice din oraş, care aduce noi sarcini pentru asociaţiile de proprietari. Acestea vor fi obligate să preia în grijă toate spaţiile verzi din jurul blocurilor pe care le administrează, dar şi să le întreţină. Şi nu oricum, ci după regulile municipalităţii...

Selectaţi şi câştigaţi!

Din această săptămână, cei 12.000 de orădeni incluşi în proiectul pilot de colectare selectivă în trei fracţii află cât de bine se descurcă. Reprezentanţii RER Vest vor lipi, la fiecare asociaţie în parte, un afiş prin care îi informează pe locatari dacă au şansa să câştige premiul pus la bătaie în cadrul programului, adică scutirea de la facturile de salubritate timp de un an, sau trebuie să-şi mai corecteze obiceiurile de colectare selectivă.

Cristian Ile, administrator a 12 asociaţii de proprietari din Oradea: "Nu poţi să te închizi în casă şi să nu îţi pese de ce este în jur"

În fiecare zi, lui Cristian Ile îi sună telefonul de cel puţin 50 de ori. Peste 4.000 de orădeni şi-au lăsat grijile convieţuirii la bloc în sarcina lui, fiind administratorul a 12 asociaţii de proprietari din oraş. Astfel, lesne de înţeles, bărbatul are zilnic de rezolvat numeroase probleme, de la ţevi sparte, până la spaţii verzi vandalizate ori certuri pe locurile de parcare.

După ce, timp de 8 ani, a fost responsabil de relaţia municipalităţii cu asociaţiile de proprietari, dar şi cu controlul acestora, din 2013 Cristian Ile, de profesie jurist, a decis să renunţe la viaţa de bugetar şi a înfiinţat o firmă care asigură administrarea asociaţiilor. Aşa că, deşi el însuşi stă la casă, seară de seară este între blocuri, adunând bani de întreţinere ori căutând soluţii pentru felurite avarii apărute.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON