URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2020, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Cum au ajuns bihorenii într-o poziție privilegiată privind conectarea la autostrăzi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 14 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Liber spre Europa!

Chiar dacă are numai 5,3 kilometri, mica porţiune de autostradă dintre Biharia şi frontieră, recent inaugurată, racordează Bihorul la reţeaua europeană de autostrăzi. 

BIHOREANUL vă arată, cu cifre şi hărţi, de ce am ajuns într-o poziţie privilegiată, care în curând va fi de invidiat: din Oradea ne putem conecta, mergând doar pe autostrăzi, cu restul Europei, iar peste câţiva ani, dacă toate proiectele reuşesc, vom fi la fel de bine racordaţi şi de restul României, prin Autostrada Transilvania şi prin viitorul drum expres Oradea - Arad, care ne va conecta, via autostrada A1 Bucureşti - Nădlac, de inima ţării.

Şcoală printre şanţuri

Începerea noului an şcolar a prins Primăria încurcată în şantiere tărăgănate în toate cartierele. Lucrările derulate lent, pe fondul unor probleme de organizare şi aprovizionare deficitară, precum cele din Piaţa Ferdinand sau străzile Aurel Lazăr şi Libertăţii, vor îngreuna circulaţia odată cu reluarea cursurilor şi intensificarea traficului. BIHOREANUL vă arată de ce se întâmplă asta...

Dragoste otrăvită

Cum a ajuns o tânără din Oradea să fie plasată într-un bordel din Hamburg? Se cheamă metoda Loverboy și este foarte des utilizată.

Orădeanca a fost sedusă de un fost coleg de şcoală cu care s-a reîntâlnit după absolvirea liceului şi care s-a dovedit un proxenet versat: Murvai Norbert avea încă o "iubită" la produs, câştigând de pe urma celor două aproape 40.000 euro pe care i-a cheltuit pe... prostituate.

Comparaţi şi votaţi

BIHOREANUL a sintetizat ofertele cu care pretendenţii la Primăria Oradea încearcă să seducă alegătorii. În timp ce candidatul PNL promite să continue proiectele începute de Ilie Bolojan, reprezentanţii USR-PLUS şi POL vor ajustarea şi chiar stoparea lor, cel al PSD clamează digitalizarea administraţiei, iar reprezentantul UDMR face propuneri utile oricărui câştigător.

Politicienilor nu le lipsesc ideile bune, dar sunt şi câteva năstruşnice ori aberante. BIHOREANUL vi le prezintă, pentru a putea vota în cunoștință de cauză.

Şcoli "bolnave"

Zeci de grădiniţe şi şcoli din Bihor nu au autorizaţie sanitară, cele mai multe fiind lipsite de toalete decente. Nici măcar pandemia de Covid-19 nu i-a determinat pe primari să pună mai mult preţ pe normele sanitare, dovadă că 34 de unităţi de învăţământ din judeţ au deficienţe de igienă, majoritatea având latrine în curte. Aflați care sunt acestea.

Legume... la modă

Un universitar a amenajat în Bihor o plantaţie impresionantă, cu 50 de soiuri de roşii ecologice. Împreună cu soţia şi fiica sa, profesorul Mihai Cărbunar cultivă şi comercializează legume mai puţin cunoscute în ţară, între care castraveţii amari, castraveţii Patole, varza chinezească şi mai nou, dovlecii şarpe, originari din Sri Lanka. 

Cultură... cu mască

Instituţiile de cultură din Oradea reiau spectacolele în săli, cu reguli speciale, între care măşti obligatorii şi mai puţini spectatori. Filarmonica de Stat şi Teatrul Szigligeti sparg gheaţa în această săptămână cu un concert dirijat de Romeo Rîmbu, respectiv un spectacol în cadrul festivalului "Poimâine", iar Teatrul Regina Maria continuă reprezentaţiile în aer liber, plănuind însă şi întoarcerea în Sala Mare.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Pasajul subteran Magheru din Oradea, inaugurat în prezenţa ministrului Marcel Boloş; O balenă, un schelet de mamut şi dinozauri, la noua secţie de Ştiinţe ale Naturii din Muzeul Ţării Crişurilor; Szabó Ödön: Despăgubirile pentru exproprieri să includă şi "valoarea sentimentală"; Ministrul Culturii: Asigurăm restaurarea interioarelor Palatului Episcopal; Avocatul Călin Moisi şi două foste angajate din Tribunal, trimişi în judecată de DNA; Şefa DSP Bihor: Bolnavii de Covid-19 se pot întoarce la muncă după 14 zile, fără să fie obligaţi să-şi facă un nou test; Numărul bolnavilor de coronavirus din Bihor se apropie de 3.000; Epidemia în Bihor: numărul de noi îmbolnăviri a crescut faţă de finele lunii august

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON