URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2020, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Cu ce gânduri părăsește Ilie Bolojan Primăria, după trei mandate conduse pe principiul „totul sau nimic”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 12 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Viața mea a fost Oradea! 

Ilie Bolojan părăsește Primăria Oradea după trei mandate, conduse pe principiul „totul sau nimic”, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean.

Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, liberalul spune că nu va mai interveni în conducerea Oradiei, rămasă pe mâna echipei lui Florin Birta, noul președinte al CJ dedicându-și energia pentru restructurarea instituției, prin reduceri de personal menite să adune banii de investiții în folosul bihorenilor și prin implementarea unui sistem de finanțare a primăriilor din județ care să stimuleze performanța.

Protest pentru lumină

Un depozit de deşeuri electrice a transformat într-un coşmar viaţa unor localnici din Tileagd, obligaţi să locuiască în „umbra” unui munte de fiare vechi nevalorificate.

Oamenii trăiesc de un deceniu sufocaţi de miile de tone de gunoaie strânse de firma de colectare Bene Internaţional, ai cărei patroni, de câte ori le cer socoteală, îi ameninţă cu blocarea întregii străzi, care a ajuns, odată cu depozitul, proprietatea lor privată. Află detaliile unei povești urât mirositoare...

Trei pentru Oradea

BIHOREANUL vă prezintă povestea prea puțin știută a apărătorilor Oradiei uciși de horthyști cu trei zile înaintea eliberării, pe 12 octombrie 1944, dată devenită ziua orașului.

Orădenii Silviu Andrei, Nicolae Rajkovič și Papp Tiberiu, un român, un sârb și un maghiar, au fost condamnați la moarte pentru organizarea de activități de partizani în spatele frontului, primii doi fiind împușcați în Cetate pe 9 octombrie 1944, iar cel de-al treilea obținând în ultima clipă comutarea pedepsei în 15 ani de muncă silnică. 

Vânzătorii de aer

Un stomatolog, un antreprenor şi un director de bancă din Oradea au pornit o afacere inedită: îmbuteliază şi comercializează aerul din Stâna de Vale.

Mizând pe proprietăţile curative ale aerului puternic ozonat, recomandat în tratarea asteniilor, afecţiunilor endocrine şi ale căilor respiratorii, cei trei parteneri îl încarcă în butelii speciale şi îl scot la vânzare, dorind să dea lovitura pe piaţa asiatică.

ORADEA NOASTRĂ

Oradea „călare” 

Oradea intră în rândul oraşelor care au un serviciu de închiriere a trotinetelor electrice. La cererea locuitorilor, compania locală de transport public îşi extinde serviciile şi a cumpărat 20 de trotinete electrice, pe care orădenii le vor putea închiria din patru staţii.

Să fie curăţenie!  

Bihorenii care dau peste gunoaie aruncate în mijlocul naturii au la îndemână, de acum, o soluţie practică să ajute la curăţarea lor. Doi voluntari orădeni asigură „mentenanţa” într-o aplicaţie creată anume pentru a contribui la dispariţia gunoaielor din natură. Tot ce trebuie să facă cei care văd gunoaie este să le pozeze şi să încarce fotografia în aplicaţie, iar apoi voluntarii vor anunţa autorităţile.

„Avem sarcina de a oferi spaţii publice de calitate”

În următorii zece ani, Primăria Oradea îşi propune să amenajeze peste 30 de noi parcuri, multe dintre ele în zone deficitare la capitolul spaţii verzi. În interviul acordat BIHOREANULUI, unul dintre specialiştii Primăriei Oradea în amenajări de spaţii verzi, Adina Popa, dezvăluie planurile municipalităţii.

În linie dreaptă

În luna august, RER Vest a preluat serviciul de salubrizare în 25 de comune din jurul Oradiei, iar de-atunci angajaţii companiei merg în fiecare sat, pentru a încheia contracte cu noii clienţi şi pentru a distribui pubelele şi sacii necesari colectării separate a deşeurilor. În fiecare comună, echipele RER au întâlnit şi bihoreni care au refuzat să semneze un contract de salubrizare şi care din această lună vor rămâne cu deşeurile la poartă, deoarece operatorul de salubritate va goli doar pubelele clienţilor săi... 

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Un elev de clasa a XII-a de la „Ady Endre” a murit, după ce s-a aruncat de la fereastră; Sclavie în Bihor: Proprietarul unei ferme din Cheriu a ţinut captivi 6 oameni, inclusiv minori; Tramvaie fără controlori! OTL i-a scos „pe tușă, după ce unul a fost depistat cu Covid; Noul primar al Oradiei, Florin Birta, pe locul 3 în topul reprezentativităţii; Ministrul Muncii vrea schimbarea conducerii „neperformante” a Casei de Pensii Bihor, etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON