URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2021, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Ce ne aduce noul an? 2021 se anunță anul reluării lucrărilor amânate de pandemie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 11 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Schimbarea la față

BIHOREANUL face o listă cu previziuni pentru anul are tocmai a început. 2021 se anunță anul reluării lucrărilor în Oradea și Bihor după o perioadă de relativă acalmie.

Municipalitatea va lansa lucrări amânate din 2020 de pandemie și alegeri, precum construirea tunelurilor din Centrul Civic şi reabilitarea bulevardelor Nufărul și Cantemir, dar și unele noi, ca parcarea Spitalului Județean, în vreme ce Consiliul Județean pregătește realizarea centurilor ocolitoare ale comunelor Nojorid, Oșorhei și Sântandrei și extinderea pistei Aeroportului. Și asta nu e tot...

Start cu dreptul

Imunizarea la Covid a cadrelor medicale din Bihor: majoritatea vor să se vaccineze, iar 17% au şi făcut-o în primele 4 zile, cu doar 4 reacţii alergice la 1.740 de vaccinări.

Autorităţile pregătesc etapa a doua de vaccinare, pentru vârstnici, bolnavii cronici şi angajaţi din domenii-cheie, care va începe mai repede decât era preconizat, fiind recenzaţi lucrătorii din instituţii-cheie, de la Poliţie şi SRI până la Compania de Apă şi Electrica.

Marea capitulare

În megadosarul reţelei din Bihor, care a „stors” 2,7 milioane de lei din bugetul Sănătăţii cu reţete măsluite, medicii încep să semneze acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

BIHOREANUL a descoperit că ancheta procurorilor DIICOT, care au audiat peste 10.000 de persoane, dibuind 15 medici şi zeci de farmacii implicate în fraudă, a costat statul peste 1 milion de lei, dar nu este finalizată nici în prezent.

„Maestrul” Lele, bătăuşul

Fost procuror până în 2010, apoi avocat cu faima câştigată nu la bară, ci prin scandaluri, Alexandru Lele a încheiat anul trecut cu tămbălău, așa cum l-a şi început. El riscă o condamnare penală după un nou scandal pentru aplanarea căruia a intervenit Poliţia.

Cunoscut pentru incidentele violente şi terorizarea vecinilor, Lele a agresat o femeie care nu vrea să-i vândă casa din curtea unde el deţine cinci apartamente, rupându-i umărul şi o coastă. BIHOREANUL vă prezintă povestea, și-ncă cu înregistrări video, căci protagoniști se și filmează reciproc...

Războiul parohiilor

Credincioșii ortodocși din Rogerius s-au trezit de Bobotează în mijlocul unui război între preoții a două parohii care își dispută acelaşi teritoriu.

Ctitorul bisericii de lângă Spitalul Municipal, Ciprian Mega, revendică împrejurimile acesteia, spre nemulțumirea preoților altor parohii din zonă, care își văd periclitate încasările, fără ca episcopul Sofronie să intervină în scandal. BIHOREANUL vă prezintă taberele și argumentele...

Echipa faptelor bune

De când pandemia a închis școlile, profesorii și elevii au încercat să găsească cele mai bune metode pentru a se adapta cursurilor online, însă nu toți au reușit pentru că multe comunități sunt prea sărace.

O echipă de orădeni recondiționează și livrează voluntar calculatoare pentru școlile sătești lipsite de laboratoare. Proiectul „Laboratoare rurale” a fost inițiat de Ionuț Coman, un tânăr care și-a propus ca în trei ani să ajute toate unitățile de învățământ din Bihor să aibă echipamente IT funcționale...

Românizarea Oradiei

Cu 100 de ani în urmă, în orașele din Ardeal se petreceau schimbări politice și administrative importante. După realizarea Marii Uniri și recunoașterea noilor granițe, în Oradea a avut loc un amplu proces de instaurare a administrației românești, de la înlocuirea simbolurilor și a denumirilor maghiare locale până la reorganizarea instituțiilor. BIHOREANUL aduce la lumină detalii interesante, prin intermediul tânărului istoric Cristian Culiciu...

ORADEA NOASTRĂ

Verde... european

Profitând că UE lansează un buget record pentru proiecte ecologiste, Primăria începe anul 2021 cu mai multe promisiuni „verzi” pentru orădeni. Pe lângă continuarea unor proiecte deja începute, cum sunt parcurile din cartierul Grigorescu şi de pe strada Ion Bogdan, municipalitatea vrea să se apuce şi de „restanţe”, adică investiţii pregătite, dar pentru care n-a găsit încă banii necesari.

Gunoaie... la pedală

Orădenii de la blocuri vor arunca deşeurile în trei fracţii şi fără să atingă vreun recipient. Din această săptămână, RER Vest va umple fiecare ţarc de deşeuri din oraş cu două noi recipiente: unul maro, pentru deşeuri biodegradabile, şi unul verde, pentru sticle şi borcane. În plus, toate pubelele şi containerele, noi sau vechi, vor avea câte o pedală, care va deschide automat capacul.

Tot mai sus!

Atleta anului 2020 în Bihor, Alesia Rengle nu-şi imaginează viaţa fără sport. Vicecampioană balcanică la săritura în înălţime, cu patru titluri naţionale şi desemnată atleta anului 2020 în Bihor, tânăra d 17 ani visează la ziua în care va concura la campionatul mondial. Ca să-şi vadă visul împlinit, sacrifică bucurii adolescentine, în favoarea antrenamentelor stricte. „Îmi place să-mi fie greu”, spune ea, în articolul în care BIHOREANUL îi face portretul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON