URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2021, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Atenție, orădeni, Primăria și-a pus deoparte o sumă record pentru exproprieri!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 1 martie, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Primăvara exproprierilor

Primăria Oradea şi-a propus să facă anul acesta cele mai multe exproprieri pentru proiectele edilitare. BIHOREANUL a aflat că, pentru despăgubirea proprietarilor de imobile, schiţa de buget pe 2021 prevede suma record de 30 milioane lei, aproape dublu faţă de anul trecut, municipalitatea fiind "stimulată" de faptul că tot mai mulţi orădeni renunţă să se mai judece, ajunşi la capătul răbdării, sau chiar caută să-şi vândă imobilele Primăriei, din proprie iniţiativă, pentru a scăpa de stres.

"Ce să ne mai judecăm? În martie s-a discutat în Consiliul Local, în iulie-august ne-au despăgubit, iar în noiembrie totul era deja demolat. Primăria s-a grăbit aşa tare încât cred că ne-ar fi dărâmat casele şi cu noi înăuntru", spune o fostă proprietară.

Abuz după abuz  

Angajaţii Muzeului oraşului Oradea care au reclamat-o la DNA pe directoarea Angela Lupşea au fost concediaţi, devenind primii funcţionari "incompetenţi" din Primărie.

Primarul Florin Birta refuză să intervină în conflict, invocând dreptul directoarei de a-şi evalua subalternii, în timp ce îi lasă acesteia culoar să "concureze" de una singură pentru postul de director scos la concurs cu dedicaţie. O poveste care, în mod cert, se va termina prost...

Răscoala din Ortiteag

În urmă cu doi ani, un incident produs în satul Ortiteag din comuna Măgeşti a fost cât pe ce să degenereze într-un conflict interetnic. Doi fraţi din colonia de ţigani au fost prinşi la furat de lucernă şi, încolţiţi, au devenit violenţi, chemând ajutoare. Văzând ce se întâmplă, mai mulţi localnici au sărit în ajutorul consăteanului lor, iar în încăierarea ce a urmat doi oameni au fost răniţi, unul dintre ei grav.

Poliţiştii au decretat atunci zona Ortiteag drept una de siguranţă publică, dislocând forţe suplimentare care să menţină liniştea în comunitate. La doi ani după eveniment, din cei 9 agresori trimişi în faţa instanţei, unul se află deja în spatele gratiilor, iar unul e fugar. BIHOREANUL vă arată detaliile cazului ajuns acum în faţa verdictului final.

Facturi... murdare  

Firma de salubritate AVE Bihor e acuzată că "umflă" facturile cu deşeuri inexistente. Profitând că legea obligă primăriile să plătească serviciul de salubritate pentru cetăţenii care refuză să încheie contracte de salubritate, AVE Bihor a emis facturi către toate primăriile comunelor şi oraşelor pe care le deserveşte, dar fără să prezinte dovezi privind cantităţile de deşeuri colectate.

Operator în 8 oraşe şi 54 de comune, AVE e acuzată de edili că în costurile calculate primăriilor pentru cetăţenii care refuză contractele de salubritate le include cantităţi uriaşe de gunoaie, pe care în realitate firma nici nu le-a ridicat.

Găinărie cu canistra

Au salarii mari şi maşini scumpe, dar se lăcomesc la motorina şi benzina şcolii. Demisia şoferului microbuzului şcolii din comuna Sâmbăta, speriat că a fost evaluat ca "nesatisfăcător", a scos la lumină un detaliu jenant: el n-a "dijmuit" carburanţii, ca alţi şoferi, în schimb au făcut-o şefele sale!

Primăriţa şi viceprimăriţa din Sâmbăta şi-au alimentat maşinile personale cu carburant plătit de şcoala din comună. Secretara recunoaşte că lua de la benzinăria Silver combustibil din cota unităţii, pompat apoi în rezervoarele primăriţei Mariana Laza şi viceprimăriţei Sabina Bucurean. BIHOREANUL vă prezintă încă o "poveste sătească" despre felul în care bunurile publice devin personale chiar şi când valoarea lor este derizorie.

Cu pandemia la judecată

Industria evenimentelor private şi domeniile auxiliare acestora încep ofensiva împotriva interdicţiilor Covid 19, acuzând că sunt lăsate de autorităţi să alunece spre colaps.

30 de patroni, organizatori de evenimente şi partenerii acestora au angajat doi avocaţi orădeni care cer judecătorilor anularea sau suspendarea tuturor actelor normative ce impun interdicţii pentru organizarea evenimentelor private.

Atelierul magic

Un bihorean duce mai departe tradiţia de 80 de ani a familiei, creând produse inedite din piele. Familia Pavel din Peştiş a ajuns cunoscută peste hotarele Bihorului pentru opincile de calitate, pantofii şi cizmele comode, dar şi pentru produse mai puţin obişnuite, între comenzile speciale onorate fiind şi o teacă pentru replica unei săbii din secolul XIII. BIHOREANUL vă spune povestea ei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON