URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Martie 2021, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Al treilea val al pandemiei de Covid-19 găsește societatea divizată și spitalele aglomerate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 22 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

O nebunie de pandemie!

Al treilea val al pandemiei de Covid-19 găsește societatea românească divizată și spitalele aglomerate. În Bihor, mortalitatea Covid a crescut la aproape 15 decese la mia de locuitori, criza sanitară scoțând la iveală pacienți infectați tot mai tineri, bolnavi care se testează și se tratează acasă, ajungând la spital cu forme grave sau prea târziu pentru a mai putea fi salvați, bolnavi cronici care suferă pentru că nu au acces la servicii medicale, dar și „rebeliuni” împotriva regulilor și protocoalelor, cum este și cazul doctoriței orădence Flavia Groșan, care îi „agită” pe conspiraționiști.

Deși autoritățile locale plănuiau redeschiderea pentru bolnavii cronici a Spitalului Municipal, dedicat Covid, lucrurile s-au schimbat radical în ultimele săptămâni. Paturile de Terapie Intensivă din Oradea s-au ocupat toate, de săptămâna trecută, cu pacienții care se zbat între viață și moarte. Și nu sunt „omorâți”, cum lasă să se înțeleagă noua „zeiță” de Facebook a luptei anti-Covid, dr. Flavia Groșan.

„Zeița” Covidului

Pneumologul orădean Flavia Groșan și-a ridicat în cap lumea medicală după ce a susținut că a descoperit un tratament „minune” anti-Covid, cu 100% vindecări.

Acuzele aduse medicilor din spitale, cum că își omoară pacienții, au stârnit criticile organismelor profesionale, doctorița urmând să fie audiată la Comisia de Etică a Colegiului Medicilor Bihor, unde unii din cei peste 75.000 fani de pe Facebook ai doctoriței vor să protesteze în ziua „judecății”. BIHOREANUL intră în detaliile poveștii...

Greu de dovedit

A treia oară cu noroc? Parchetul Bihor a reluat cercetările în dosarul unei vechi răfuieli mafiote din faţa Lotus Center, în care interlopul Romi Neguș e acuzat de tentativă de omor.

După atacul din 2014 asupra interlopului Marius Lazăr, alias Ciobanu’, „tocat” cu bâte de baseball de bătăuşi mascaţi, doi membri ai clanului Neguş au ajuns după gratii, dar faţă de liderul grupării acuzaţiile au fost clasate de două ori şi de tot atâtea ori instanţa a desfiinţat soluţia, cerând completarea anchetei. BIHOREANUL vă prezintă detalii din dosar.

Dr. Ioana Mihăilă, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Cred că sunt iminente noi restricţii”

De profesie medic endocrinolog, dar unul care a preferat să lucreze în sistemul privat, sătulă de neajunsurile clinicilor publice, Ioana Mihăilă recunoaşte că este încântată de funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii pe care o ocupă de şase săptămâni.

„Am ocazia să schimb tot ce ştiu că nu merge. Sau măcar să încerc, să văd că se mişcă ceva”, spune medicul, cu ocazia unui interviu acordat BIHOREANULUI, primul în noua calitate.

S-au luminat!

Primăria Oradea se pregătește să închidă contractul cu Luxten și să gestioneze în regie proprie iluminatul public din oraș, începând din luna iulie.

Primarul Florin Birta va cere săptămâna viitoare Consiliului Local să aprobe preluarea gestionării iluminatului public de către Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, pentru a putea atrage finanțări europene de peste 15 milioane euro în vederea modernizării acestuia și trecerii pe tehnologie LED. „Trecerea iluminatului public pe corpuri de tip LED ar reduce cu 50% costurile cu energia electrică”, spune Birta.

ORADEA NOASTRĂ

Reciclarea se învaţă!

În plină campanie de semnare a noilor contracte pentru colectarea deşeurilor orădenilor, serviciu care din 1 aprilie va avea noi reguli şi tarife, directorul general economic-marketing al companiei RER Vest, Pálhegyi Zoltán, a ţinut o lecţie practică de ecologie.

Însoţit de doi gunoieri, în faţa viceprimarului Marcel Dragoş şi a jurnaliştilor, directorul a cotrobăit prin deşeurile aruncate de o asociaţie de proprietari din Oradea, sortându-le şi presându-le, pentru a arăta cât de mult se reduce volumul lor, dacă sunt aruncate corect. Concluzia a fost clară: colectarea corectă a deşeurilor poate reduce semnificativ costurile facturii de salubritate.

Curăţenie supravegheată

Primarul Florin Birta vrea să îmbogăţească „zestrea” de camere video amplasate pe domeniul public al Oradiei, dotând toate ţarcurile de gunoaie din oraş cu sisteme de supraveghere.

Astfel, orădenii vor şti că riscă sancţiuni dacă aruncă gunoaiele oricum, iar orice sesizare privind curăţenia sau vandalismele din aceste zone va putea fi uşor verificată.

Bio până la capăt!

Data viitoare când plantaţi flori în ghivece sau în grădină, aţi putea să o faceţi folosind pământ fertil produs în Oradea. La staţia de compostare de la marginea oraşului, biodeşeurile aruncate separat trec printr-un procedeu specific, în urma căruia se transformă într-un nou produs, bun pentru creşterea viguroasă a plantelor. BIHOREANUL vă arată cum...

Directorul RER Vest, Palhegyi Zoltan: „Orădenii se adaptează, dar nu ştiu cum va fi ritmul”

Oradea trece printr-o „revoluţie” a salubrizării, Primăria şi RER Vest implementând un model nou de colectare a deşeurilor, în trei fracţii, şi noi tarife, în funcţie de cantitatea de deşeuri generată.

În timp ce mulţi orădeni sunt nemulţumiţi, directorul general economic-marketing al companiei de salubritate, Pálhegyi Zoltán, explică prin interviul acordat BIHOREANULUI de ce este necesară schimbarea: fără eforturi suplimentare, oraşul nu-şi va atinge ţintele de reciclare. Directorul este optimist, însă, şi spune că orădenii se vor adapta. De bunăvoie sau constrânşi...

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Înarmat cu un pistol, „Palmă mare” a intrat peste un afacerist în casă şi l-a luat la bătaie; Campionul șantajist: A forţat un bihorean să-i plătească 9.000 euro pentru un împrumut de... 1.000 lei; Restricții privind prezența elevilor în peste 300 de școli din Bihor; Oradea reintră în „scenariul roșu”! BIHOREANUL vă arată ce restricţii sunt impuse din această săptămână...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Coerență.
Să înțeleg că am dat un monopol privat, Luxten, pe unul de stat, primăria. Nu mă aștept de la o primărie care aplică taxe mari, supraimpozitează, pentru ași susține bugetul de investiții, să fie îndreptată spre cetățean, să scadă tarifele. Cât timp prin dezvoltare se înțelege investiții, nicidecum cetățeni, va fi greu în perioada următoare. Bucureștiul a suferit mereu de o administrație fragmentată politic, ori politica se nutrește din conflicte. E greu să accesezi fonduri cât timp Europa susține liberalismul. Nu degeaba cele mai bune exemple de absorbție, cu abordări diferite, au administrație liberală. Am înțeles că ne mândrim, e simplu cu atâta propagandă pozitivă, dar, realitatea e mai complexă. Încă cad bucăți din clădiri, Ullmann-ul unde primăria deține majoritatea spațiilor, e un bun exemplu. Putem continua cu Casa Kolozsváry, recent refăcută, din care cad bucăți, sau cu Palatul Moskovits Miksa care a suferit intervenții de mai multe ori de la renovare, nu mai vorbesc de teatru. Astea devin subiecturi tabu din păcate. Cum tabu e slaba penetrare a rețelelor de gaz în plin centru, punctele termice învechite. Evident nu s-au putut face toate, s-a prioritizat vadurile electorale, explozia de noi cartiere. Bravul orădean a renovat, cotizat, a făcut și el ce-a putut, în condițiile în care primăria e preocupată de propria imagine. În fond, n-am văzut pe nimeni să mulțumească guvernului/CNAIR, pentru centură.
Postat 22 Martie 2021, 09:27 de User anonimizat
Lasati propaganda securistă
Oameni buni! Aproape 10% din populatia României e vaccinata! Ce al 3-lea val visati????
Postat 22 Martie 2021, 08:03 de MTY
Al 3lea val??? HAHAHHAHA!!!!!
Bihoreanul a ajuns un fel de trompeta lui Palladi!!! :))))))))))))))
Postat 22 Martie 2021, 08:02 de MTY
Nimic nou
În total văd trei articole (fără să mai pun la socoteală cel despre compost bio care presupun că tot despre ei e vorba) despre eforturile rer și că noi populația nu înțelegem efortul. Repet, ținând cont că ei o să încaseze dublu pe factura de la mii de oameni, efortul este pe noi, cetățeni. Nu este posibil în privat să se dubleze facturile de pe o lună pe alta. Doar când ai afaceri cu statul se întâmplă așa ceva... Oare vor dubla și salariile angajaților? Hai să vorbim despre al doilea tomberon primit pentru deșeuri vegetale care vor fi transformate în îngrășământ, probabil și bio. Deșeuri culese de la noi pe bani, plătim noi ca să i le dăm lor să facă profit. O nebunie... Nu consider aceste articole știri...
Postat 22 Martie 2021, 06:23 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON