URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2020, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! A apărut numărul de Sărbători, cu un frumos pictorial dedicat unei Crăciunițe de admirat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 21 decembrie, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, număr de Sărbători, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Speranţă în dar

Este numărul special al BIHOREANULUI, dedicat Sărbătorilor, când cititorii ziarului fac cunoştinţă cu Crăciuniţa anului care stă să se termine, o personalitate care credem că merită atenţia noastră, prin ceea ce este sau prin ceea ce a făcut. Într-un an plin de provocări, BIHOREANUL a ales-o în rolul Crăciuniţei pe Sonia Goilean, o tânără care a demonstrat că, în ciuda obstacolelor, cu îndârjire şi speranţă, visurile se pot împlini.

După ce o problemă medicală a ţinut-o departe de sălile de examen, orădeanca a fost nevoită să dea bacalaureatul în toamnă, dar a obţinut 10 pe linie, o performanţă unică în ultimii 18 ani în România, pentru care universitarii de la Babeş-Bolyai i-au şi creat un loc la "fără taxă".

Pentru a se transforma în Crăciuniţa BIHOREANULUI, Sonia a îmbrăcat o rochiţă roşie şi a păşit într-un tărâm de poveste, plin cu jucării, brăduţi, fulgi de nea şi luminiţe, în care şi-a făcut apariţia însuşi Moş Crăciun. El a fost tare darnic, iar în 2020 a venit chiar mai repede... Aflaţi frumoasa ei poveste şi priviţi-o într-un pictorial plin de culoare!

Interviu exclusiv cu Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA: "Singurul lucru care a ţinut România pe loc este corupţia"

Cel mai înalt reprezentant diplomatic al SUA în România, Adrian Zuckerman, este nu doar primul ambasador american cu origini româneşti (născut în 1956 la Bucureşti), ci de fapt cel mai puţin "diplomat" ambasador pe care America l-a trimis vreodată în ţara noastră, încă de la preluarea mandatului, în decembrie 2019, remarcându-se prin vehemenţa cu care a pledat pentru eradicarea corupţiei şi chiar înlăturarea "baronilor roşii" din toate structurile de conducere, obiective văzute drept condiţii esenţiale pentru dezvoltarea României.

Cu prilejul vizitei pe care a făcut-o vinerea trecută la Oradea, unde a donat cărţi Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, ambasadorul Zuckerman a acordat BIHOREANULUI un interviu exclusiv, în care a explicat, pe româneşte, legătura dintre domnia legii şi dezvoltare, dar şi motivele optimismului care îl determină să creadă că ţara noastră are un viitor de succes, putând ajunge din urmă ţări vest-europene dezvoltate.

Spionul din Tribunal

Minciuna are picioare... lungi, dar adevărul tot iese la iveală, mai devreme sau mai târziu. CNSAS îl acuză pe judecătorul orădean Ovidiu Galea că a fost lucrător al Securităţii, ca poliţie politică, pe baza unor documente de arhivă.

Recrutat pe când era liceean în Dej datorită calităţilor de "bun observator", Galea a ajuns ulterior ofiţer de Securitate, fiind implicat inclusiv în spionarea unor turişti străini, pe care îi urmărea "prin sondă optică". Cum era de aşteptat, controversatul judecător nu-şi aduce aminte nimic din ce l-ar putea incrimina...

Suflet de campion

Un tânăr de 25 de ani din Bihor, ţintuit într-un scaun rulant, vrea să reprezinte România la Jocurile Paralimpice. Anul trecut, în urma unui accident cu motocicleta, Florin Mihuţ a ajuns în scaun cu rotile, iar în primele luni a crezut că viaţa lui va fi un chin.

BIHOREANUL vă spune povestea emoţionantă a sportivului care acum strânge bani pentru o bicicletă care se conduce cu mâinile şi l-ar putea face din nou campion. Haideţi să îi dăm o mână de ajutor, acum, de Sărbători!

De meserie şef

Secretarul Consiliului Local Oradea, Ionel Vila, iese la pensie după o carieră de 34 ani în administraţie, începută în comunism şi în care a lucrat cu 10 primari.

Mazilit de comunişti din funcţia de prim-secretar al UTC Bihor, Vila şi-a început ascensiunea în Primărie ca şef al serviciului Organizare, avansând apoi ca director al ASCO şi în final ca secretar, poziţii din care a intrat în atenţia DNA, care l-a filat, interceptat şi înregistrat în propriul birou în trei dosare de corupţie. BIHOREANUL i-a făcut un portret...

Tăierea a III-a

Preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a scurtat coada a 10 pisici dintr-o singură tăietură. Marţea trecută, bazându-se pe majoritatea PNL din Consiliu, Bolojan a obţinut reorganizarea prin reduceri de personal atât a DGASPC, unul dintre cei mai mari angajatori din Bihor, cât şi a celor 9 instituţii de cultură finanţate de judeţ.

Cum era de aşteptat, s-a lăsat cu scandal: câţiva intelectuali au lansat o petiţie pentru "salvarea" revistelor Familia şi Várad, iar sindicalişti ai DGASPC au protestat în stradă. Fără însă ca şeful CJ să cedeze, ba dimpotrivă, acuzând că, "sub scutul" culturii şi al copiilor cu handicap, în instituţii s-a "belferit", bugetele fiind stoarse în cele mai "creative" feluri. Aflaţi câteva metode...

Muzică pentru Inna

Un tânăr din Oradea este producătorul unora dintre cele mai cunoscute piese ale Innei. David Ciente este cunoscut în ţară, dar şi peste Ocean, unde a colaborat cu Alicia Keys, cu noul solist al trupei Queen, Adam Lambert, şi mai recent cu frumoasa Selena Gomez. BIHOREANUL vă zice povestea lui.

Nu umblăm a colinda!

Primul Crăciun bihorean din vremea pandemiei parcă ar fi fost organizat de Grinch: fără petreceri şi colindători. Pandemia de Covid-19 închide în case bihorenii obişnuiţi să primească colindători în familie.

În premieră absolută, anul acesta grupurile de colindătorii nici măcar nu şi-au pregătit repertoriul de Crăciun, în vreme ce Revelionul se anunţă fără petreceri şi focuri de artificii, iar preoţii vor ieşi de Bobotează doar la sfinţirea caselor în care au fost invitaţi.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Una caldă, una rece: se ieftineşte gigacaloria pentru unii orădeni, dar vine scumpirea apei pentru toţi; Accident cu doi morţi în Bihor, alţi doi tineri la Terapie Intensivă; Covid în Bihor: numărul bolnavilor se apropie de 17.000, iar decesele de 600; Oradea va împrumuta 34,2 milioane euro pentru parcarea de la Spitalul Judeţean şi alte investiţii; Cu un nou director, Aeroportul se pregăteşte să acceseze 22 milioane euro din fonduri europene; Dosar penal în cazul soţiei lui Horea Vuşcan, care a plecat în vacanţă, deşi trebuia să stea în carantină; Pneumologul orădean Dan Stamatiu, trimis în judecată pentru crima din Ungaria; Hoţi prinşi de vânzătoarea unui ABC din Oradea; În sfârşit, vom putea plăti taxele online şi la CJ Bihor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La ce lecții de moralitate se pretează Bihoreanul ...
... e bine să se știe că politica editorială o fac plătitorii de publicitate !?! Acest număr special, de Crăciun, este "susținut" de Minunea Izvoarelor care aparține celui mai spălat și curat în materie de corupție locală și regională !?! Subiectul corupției a fost deschis chiar de către reprezentantul colonizatorilor de peste Atlantic ... cel care și-a plătit postul de ambasador, conform declarației de conformitate din arhivele Capitolului, cu suma de 2.000.000 USD dată ca sponsorizare Partidului Republican !?!
Postat 21 Decembrie 2020, 08:09 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON