URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Decembrie 2020, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! A apărut numărul de Sărbători, cu un frumos pictorial dedicat unei Crăciunițe de admirat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 21 decembrie, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, număr de Sărbători, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Speranţă în dar

Este numărul special al BIHOREANULUI, dedicat Sărbătorilor, când cititorii ziarului fac cunoştinţă cu Crăciuniţa anului care stă să se termine, o personalitate care credem că merită atenţia noastră, prin ceea ce este sau prin ceea ce a făcut. Într-un an plin de provocări, BIHOREANUL a ales-o în rolul Crăciuniţei pe Sonia Goilean, o tânără care a demonstrat că, în ciuda obstacolelor, cu îndârjire şi speranţă, visurile se pot împlini.

După ce o problemă medicală a ţinut-o departe de sălile de examen, orădeanca a fost nevoită să dea bacalaureatul în toamnă, dar a obţinut 10 pe linie, o performanţă unică în ultimii 18 ani în România, pentru care universitarii de la Babeş-Bolyai i-au şi creat un loc la "fără taxă".

Pentru a se transforma în Crăciuniţa BIHOREANULUI, Sonia a îmbrăcat o rochiţă roşie şi a păşit într-un tărâm de poveste, plin cu jucării, brăduţi, fulgi de nea şi luminiţe, în care şi-a făcut apariţia însuşi Moş Crăciun. El a fost tare darnic, iar în 2020 a venit chiar mai repede... Aflaţi frumoasa ei poveste şi priviţi-o într-un pictorial plin de culoare!

Interviu exclusiv cu Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA: "Singurul lucru care a ţinut România pe loc este corupţia"

Cel mai înalt reprezentant diplomatic al SUA în România, Adrian Zuckerman, este nu doar primul ambasador american cu origini româneşti (născut în 1956 la Bucureşti), ci de fapt cel mai puţin "diplomat" ambasador pe care America l-a trimis vreodată în ţara noastră, încă de la preluarea mandatului, în decembrie 2019, remarcându-se prin vehemenţa cu care a pledat pentru eradicarea corupţiei şi chiar înlăturarea "baronilor roşii" din toate structurile de conducere, obiective văzute drept condiţii esenţiale pentru dezvoltarea României.

Cu prilejul vizitei pe care a făcut-o vinerea trecută la Oradea, unde a donat cărţi Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, ambasadorul Zuckerman a acordat BIHOREANULUI un interviu exclusiv, în care a explicat, pe româneşte, legătura dintre domnia legii şi dezvoltare, dar şi motivele optimismului care îl determină să creadă că ţara noastră are un viitor de succes, putând ajunge din urmă ţări vest-europene dezvoltate.

Spionul din Tribunal

Minciuna are picioare... lungi, dar adevărul tot iese la iveală, mai devreme sau mai târziu. CNSAS îl acuză pe judecătorul orădean Ovidiu Galea că a fost lucrător al Securităţii, ca poliţie politică, pe baza unor documente de arhivă.

Recrutat pe când era liceean în Dej datorită calităţilor de "bun observator", Galea a ajuns ulterior ofiţer de Securitate, fiind implicat inclusiv în spionarea unor turişti străini, pe care îi urmărea "prin sondă optică". Cum era de aşteptat, controversatul judecător nu-şi aduce aminte nimic din ce l-ar putea incrimina...

Suflet de campion

Un tânăr de 25 de ani din Bihor, ţintuit într-un scaun rulant, vrea să reprezinte România la Jocurile Paralimpice. Anul trecut, în urma unui accident cu motocicleta, Florin Mihuţ a ajuns în scaun cu rotile, iar în primele luni a crezut că viaţa lui va fi un chin.

BIHOREANUL vă spune povestea emoţionantă a sportivului care acum strânge bani pentru o bicicletă care se conduce cu mâinile şi l-ar putea face din nou campion. Haideţi să îi dăm o mână de ajutor, acum, de Sărbători!

De meserie şef

Secretarul Consiliului Local Oradea, Ionel Vila, iese la pensie după o carieră de 34 ani în administraţie, începută în comunism şi în care a lucrat cu 10 primari.

Mazilit de comunişti din funcţia de prim-secretar al UTC Bihor, Vila şi-a început ascensiunea în Primărie ca şef al serviciului Organizare, avansând apoi ca director al ASCO şi în final ca secretar, poziţii din care a intrat în atenţia DNA, care l-a filat, interceptat şi înregistrat în propriul birou în trei dosare de corupţie. BIHOREANUL i-a făcut un portret...

Tăierea a III-a

Preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a scurtat coada a 10 pisici dintr-o singură tăietură. Marţea trecută, bazându-se pe majoritatea PNL din Consiliu, Bolojan a obţinut reorganizarea prin reduceri de personal atât a DGASPC, unul dintre cei mai mari angajatori din Bihor, cât şi a celor 9 instituţii de cultură finanţate de judeţ.

Cum era de aşteptat, s-a lăsat cu scandal: câţiva intelectuali au lansat o petiţie pentru "salvarea" revistelor Familia şi Várad, iar sindicalişti ai DGASPC au protestat în stradă. Fără însă ca şeful CJ să cedeze, ba dimpotrivă, acuzând că, "sub scutul" culturii şi al copiilor cu handicap, în instituţii s-a "belferit", bugetele fiind stoarse în cele mai "creative" feluri. Aflaţi câteva metode...

Muzică pentru Inna

Un tânăr din Oradea este producătorul unora dintre cele mai cunoscute piese ale Innei. David Ciente este cunoscut în ţară, dar şi peste Ocean, unde a colaborat cu Alicia Keys, cu noul solist al trupei Queen, Adam Lambert, şi mai recent cu frumoasa Selena Gomez. BIHOREANUL vă zice povestea lui.

Nu umblăm a colinda!

Primul Crăciun bihorean din vremea pandemiei parcă ar fi fost organizat de Grinch: fără petreceri şi colindători. Pandemia de Covid-19 închide în case bihorenii obişnuiţi să primească colindători în familie.

În premieră absolută, anul acesta grupurile de colindătorii nici măcar nu şi-au pregătit repertoriul de Crăciun, în vreme ce Revelionul se anunţă fără petreceri şi focuri de artificii, iar preoţii vor ieşi de Bobotează doar la sfinţirea caselor în care au fost invitaţi.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Una caldă, una rece: se ieftineşte gigacaloria pentru unii orădeni, dar vine scumpirea apei pentru toţi; Accident cu doi morţi în Bihor, alţi doi tineri la Terapie Intensivă; Covid în Bihor: numărul bolnavilor se apropie de 17.000, iar decesele de 600; Oradea va împrumuta 34,2 milioane euro pentru parcarea de la Spitalul Judeţean şi alte investiţii; Cu un nou director, Aeroportul se pregăteşte să acceseze 22 milioane euro din fonduri europene; Dosar penal în cazul soţiei lui Horea Vuşcan, care a plecat în vacanţă, deşi trebuia să stea în carantină; Pneumologul orădean Dan Stamatiu, trimis în judecată pentru crima din Ungaria; Hoţi prinşi de vânzătoarea unui ABC din Oradea; În sfârşit, vom putea plăti taxele online şi la CJ Bihor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La ce lecții de moralitate se pretează Bihoreanul ...
... e bine să se știe că politica editorială o fac plătitorii de publicitate !?! Acest număr special, de Crăciun, este "susținut" de Minunea Izvoarelor care aparține celui mai spălat și curat în materie de corupție locală și regională !?! Subiectul corupției a fost deschis chiar de către reprezentantul colonizatorilor de peste Atlantic ... cel care și-a plătit postul de ambasador, conform declarației de conformitate din arhivele Capitolului, cu suma de 2.000.000 USD dată ca sponsorizare Partidului Republican !?!
Postat 21 Decembrie 2020, 08:09 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON