URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2018, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eroul din boxă

Deşi provine dintr-o familie cu 16 copii şi a avut o copilărie cu multe lipsuri, un tânăr orădean s-a dovedit un exemplu de corectitudine: a găsit 13.000 euro şi i-a înapoiat! Angajat ca muncitor la o spălătorie auto, Stelian Chirică a descoperit grămada de bani sub scaunul unui Audi al cărui proprietar era convins că îi pierduse în altă parte şi pentru totdeauna, dar care, primindu-i, a avut parte de una dintre cele mai plăcute surprize din viaţa sa.

Să cadă capete!

Liberalii vor demiteri la Consiliul Judeţean după ce Curtea de Conturi a descoperit că instituţia a "sifonat" 2,5 milioane lei pentru ONG-uri şi firme ale UDMR. Alături de liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, consilierii judeţeni Călin Gal şi Ionel Avrigeanu cer înlăturarea şefilor a două "direcţii tomberon" prin care banii publici au fost fraudaţi sub pretextul unor proiecte şi evenimente destinate comunităţilor maghiare.

Bate vântu’ la Orade’!

Zeci de spaţii comerciale din centrul Oradiei stau goale de luni de zile, în ciuda supraimpozitării de 50% impuse de primarul Ilie Bolojan. Întreprinzătorii din zona centrală se plâng că le merge prost din cauza vadului încă prea modest, a crizei de forţă de muncă, dar şi a faptului că proprietarii spaţiilor le cer chirii lunare de peste 2.000 euro.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Dacian Foncea, managerul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea: "Terminăm perioada amiciţiilor şi influenţelor"

Primul şef de spital din Bihor de profesie economist, care în 2006 "revoluţiona" Spitalul TBC din Oradea, demis însă în 2010, sub guvernarea PDL, din cauza apartenenţei la PNL, Dacian Foncea este, de două luni, noul manager al Spitalului Municipal din Oradea, al doilea ca mărime şi importanţă în judeţ.

Între cele două funcţii publice, a condus timp de 7 ani reţeaua de clinici private NewMedics, de unde a demisionat în 2016 după refuzul patronului german de a-i majora salariul. A devenit însă notoriu atât pentru consecvenţa cu care s-a războit cu CAS Bihor din cauza alocării incorecte a fondurilor către furnizorii de servicii medicale, cât şi pentru "turbulenţele" provocate în Consiliul Judeţean, unde a activat două mandate şi jumătate, până luna aceasta.

În primul interviu acordat BIHOREANULUI, Dacian Foncea face, din noua ipostază, anunţuri care cu siguranţă vor isca noi "valuri". Între altele, vesteşte concedierea unui medic fost manager al Spitalului Municipal pentru o abatere gravă, pensionarea unui "baron" şef de secţie pentru comoditate, dar şi rezilierea unor contracte de închiriere a unor spaţii pe care spitalul le-a încheiat cu firme şi fundaţii "grele", precum Clinica Fresenius şi Maria. "Am un proiect de management imbatabil", îşi laudă Foncea planul de a conduce Municipalul. 

Oradea la apă

După fiecare ploaie torenţială, Dispeceratul Companiei de Apă este asaltat de reclamaţiile orădenilor revoltaţi de inundarea străzilor şi subsolurilor. Precipitaţiile de peste 40 litri pe metru pătrat depăşesc capacitatea canalizării proiectate pentru vremuri "normale", inundând străzile din Episcopia, Rogerius şi centru, pentru lărgirea conductelor fiind necesare investiţii de 50 milioane euro.

Taxă pe protecţie

De la 1 iulie, toate firmele şi instituţiile publice, indiferent de obiectul de activitate, sunt obligate să "se caute" de vulnerabilităţi! Denumită analiză de risc la securitate fizică, procedura este realizată de evaluatori atestaţi, care caută posibilele breşe de securitate şi propun măsuri de protecţie, contravenienţii fiind pasibili de amenzi care urcă până la 20.000 lei.

Oraşul palatelor

Cum a ajuns Oradea să deţină cel mai valoros tezaur arhitectural Art Nouveau din ţară, cu palate de poveste, construite în ton cu moda începutului de secol XX. Caracterizat prin decoraţiuni inspirate de natură, stilul Art Nouveau a fost preferat de bogaţii urbei pentru zeci de case şi palate, o parte dintre acestea putând fi admirate azi în toată splendoarea, după ce au fost reabilitate.

TIMP LIBER
Low-cost prin Bihor

Nu toţi bihorenii vor sau pot să-şi petreacă vacanţele în hoteluri de cinci stele. Pasionaţii de natură, de pildă, caută oaze de linişte, în care să poată respira aer curat, să-şi gătească în aer liber şi să doarmă în corturi. Aceştia au început să aibă şi în propriul judeţ opţiuni pentru vacanţe "eco", mult mai ieftine, pe deasupra, decât cele în hoteluri şi pensiuni. Pe lângă campingurile cu căsuţe din lemn şi cele pentru corturi, la Şuncuiuş a fost amenajată o tabără de rulote transformate în locuinţe estivale.

ORADEA NOASTRĂ
În voia "dăunătorilor"

Peisajele pitoreşti din Munţii Apuseni ar putea fi completate de camioanele care vor transporta piatră, iar la o plimbare prin Parcul Natural Cefa iubitorii de păsări s-ar putea întâlni cu buldoexcavatoarele care dezgroapă pietriş din balastiere. Viitorul ariilor protejate din ţară e incert după ce Guvernul a aruncat în aer toate contractele de custodie pe care organizaţiile neguvernamentale le-au încheiat pentru aceste situri, asumându-şi îngrijirea lor! Conform noii legi, vor putea îngriji ariile protejate doar instituţiile publice, nu şi ONG-urile. "Într-un mod mişelesc, se doreşte distrugerea asociaţiilor de mediu din România", acuză Andrei Togor, liderul Aqua Crisius, una dintre cele mai active asociaţii ecologiste din Bihor.

Grădina din Piaţă

În timp ce pieţele agroalimentare sunt ticsite de pretinşi producători, în realitate comercianţi care înşiră pe tarabe fructe şi legume de import, un orădean a lansat public o soluţie pentru concitadinii dornici să-şi cumpere alimente sănătoase şi produse tradiţionale. Universitarul Orlando Balaş, cunoscut ecologist, a propus Primăriei să organizeze în Piaţa Unirii, în week-end-urile în care zona centrală nu găzduieşte alte evenimente, o piaţă bio volantă, adică un târg, provizoriu, al producătorilor veritabili.

Eco-recompensă

Programul pilot gândit de Primărie şi de operatorul licenţiat de salubritate RER Vest pentru îmbunătăţirea ratei de reciclare a intrat în linie dreaptă. Din luna iulie, peste 12.000 orădeni colectează separat şi biodeşeurile, adică resturile alimentare şi vegetale ce pot fi transformate în compost.

Toate cele 126 asociaţii de proprietari cuprinse în program au intrat automat şi într-un concurs. Timp de un an, RER Vest va scuti de la plata facturilor asociaţia de proprietari care trimite spre reciclare cele mai multe deşeuri. Aşadar, dacă respectă reguli de bun simţ, orădenii pot simţi în propriile buzunare că reciclarea e şi rentabilă!

Cursa spre succes

Laviniu Chiş a ajuns atlet aproape din întâmplare. Mărturiseşte că "nici măcar nu-mi plăcea să fug, cu atât mai puţin credeam că aş fi bun la asta". Un antrenor cu ochii formaţi a încercat însă să-l convingă că poate deveni atlet profesionist şi, din fericire, i-a ascultat sfatul. Astăzi, Laviniu este unul dintre cei mai buni atleţi români, cu numeroase competiţii câştigate. În urmă cu două săptămâni a devenit campion balcanic la proba de 5.000 de metri, la prima ediţie de seniori la care a participat. Tânărul sportiv promite că va mai aduna medalii şi poate chiar îşi va îndeplini visul de a concura la Jocurile Olimpice!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Mersul e bun pt orădeni din 2008- prezent.
Postat 30 Iulie 2018, 07:27 de Sandu1206
Bate vântu' la Orade' ...
Bate pentru că au ales și reales, din 2008 încoace ... pe unul care nu știe că un oraș se dezvoltă comercial dacă în zonele vizate se ajunge ușor cu mijloace de transport public sau personale !?! Pentru asta trebuie să găsești locuri de parcare în primul rând ... așa cum sunt centrele vechilor orașe europene, înconjurate de garaje supra și subterane !?! Cine nu crede, ar trebui să știe că nici un mall sau retailer din zona Oradei nu s-a plâns de "lipsa vadului" ... s-au înmulțit chiar în detrimentul "centrului" orașului !?! Nu zona ultracentrală e atractivă d.p.v. comercial, iar cine a fost atent la ce au gândit alții, înainte de 2008, vor înțelege care e "mersul" pentru orădeni !?!
Postat 30 Iulie 2018, 06:39 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON