URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iulie 2018, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copii "furaţi" de parohii

Donaţiile de 2% din impozitele pe anul 2017 oferite de orădeni unor asociaţii pentru finanţarea îngrijirii unor copii grav bolnavi sunt „dijmuite” de parohii ortodoxe, ajutate de o filieră încă nedescoperită.

După semnarea formularelor 230 prin care au direcţionat o parte din impozitele pe salarii şi pensii către ONG-uri înfiinţate de familiile copiilor cu handicap, mai mulţi contribuabili au fost înştiinţaţi că în evidenţele fiscale apar ca „binefăcători” ai unor biserici din Bihor despre care nici măcar nu au auzit.

Autostrada promisiunilor

În timp ce Ungaria face o autostradă care să ocolească o altă autostradă, autorităţile din România asfaltează cu… promisiuni.

Vecinii maghiari mai au de terminat 20 de kilometri din şoseaua de mare viteză M35 care ar trebui să se conecteze în Borş cu Autostrada Transilvania, începută în 2004 şi abandonată în 2011.

Furtişag la OTL!  

Două angajate ale OTL, mamă şi fiică, au „uşurat” contul societăţii de transport public cu 30.000 de euro.

Conducerea societăţii a reclamat Poliţiei o înşelăciune după ce două economiste, Liliana şi Simona Tuduc, au căzut în plasa unor escroci care le-au păcălit să le vireze contravaloarea unei cisterne de motorină.

Vara şantierelor 

De săptămâna aceasta mai multe străzi din tot oraşul vor fi blocate pentru lucrări de către constructorii obligaţi să profite de vacanţa de vară.

Traficul în zonele Parcul 1 Decembrie, Armatei Române, Eminescu şi Parcul Traian va fi restricţionat şi se va derula cu greutate pe străzile adiacente şantierelor pentru podul Centenarului, prelungirea drumului rapid şi noului drum de Sântandrei.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Ioan Cupşa, deputat PNL Bihor: "Infractorii pot să rămână şi liberi, şi cu banii

Aflat la al doilea mandat de deputat, avocatul orădean Ioan Cupşa, membru în aşa numita comisie Iordache, explică cititorilor BIHOREANULUI cele mai importante modificări aduse Codului penal şi Codului de procedură penală prin cele 327 şi respectiv 71 amendamente votate de parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR. „Ar scăpa de răspundere nu doar politicienii acuzaţi de corupţie ori autorii unor tâlhării, violuri, crime, acte de terorism, ci şi funcţionarii care şicanează, abuzează simpli cetăţeni şi firme”, avertizează Cupşa. Concluzia sa e netă: noile Coduri sunt dedicate infractorilor, fără nicio preocupare pentru victime.

Începe vânătoarea

Primarul Ilie Bolojan vrea să ia măsuri pentru limitarea numărului de porumbei, pisici şi alte sălbăticiuni de pe raza municipiului.

Municipalitatea pregăteşte un regulament în baza căruia orădenii care hrănesc pisicile şi porumbeii vor fi amendaţi, iar mistreţii eliminaţi, pe considerentul că animalele transmit boli şi provoacă distrugeri.

Ali, „Motanul” 

Un orădean cu origini siriene este toboșarul celei mai în vogă trupe din România, The Motans.

După câţiva ani în care a bătut la tobe în formații locale, Ali Said s-a stabilit în Capitală, unde colaborează atât cu The Motans, cât și cu Damian Drăghici, căruia îi este producător muzical, și cu Smiley, pentru care este... antrenor de fitness.

TIMP LIBER

Ospăț în Pădurea Craiului

Restaurantele din oraș au în meniuri preparate alese, dar puține pot concura cu gustul autentic al bunătăților gătite ca pe vremea bunicilor.

În această vară, o agenție de turism invită orădeni să descopere frumusețile propriului judeţ, să se relaxeze la poale de munte și să se bucure de o sumedenie de preparate de Bihor, în așa numite brunch-uri tradiționale. Următorea excursie cu atracții gastronomice va avea loc sâmbăta aceasta.

ORADEA NOASTRĂ

Reciclare cu amânare 

De anul viitor, fiecare primărie din România va plăti bani grei pentru deşeurile pe care, deşi ar putea să le recicleze, le abandonează în haldele de gunoi. În timp ce Comisia Europeană a avertizat deja Guvernul că riscă amenzi uriaşe pentru că nu a adoptat directivele privind colectarea deşeurilor, nici în Bihor situaţia nu este... curată.

Proiectul de 43 milioane de euro al Consiliului Judeţean pentru implementarea unui sistem de management integrat al deşeurilor (SMID), care presupune colectarea selectivă a gunoiului în toate localităţile din judeţ, pentru a putea fi reciclate, este în mare întârziere. Deşi toate instalaţiile au fost finalizate, licitaţiile pentru folosirea lor sunt abia în faza de pregătire.

Oradea în obiectiv 

Probabil că nu există orădean care să aibă cont pe Facebook şi să nu fi văzut măcar o dată o poză semnată Adam Freundlich.

Tânărul de 26 de ani, fost membru al echipei de polo CSM Digi Oradea, în prezent medic dentist, este pasionat de fotografie şi cel mai mult îi place să imortalizeze străzile şi clădirile oraşului natal. Cu răbdare, „vânează” momentul în care lumina se aşază pe faţade aşa cum îşi doreşte, iar fotografiile astfel realizate vorbesc despre cât de frumoasă este Oradea!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON