URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2018, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţistul hoţilor

Un ofiţer superior din Poliţia Oradea şi-a împiedicat colegii de la Poliţia Rutieră să-i ancheteze un amic urmărit pentru o agresiune comisă în trafic. Subcomisarul Marius Mărcuş a sărit să-l protejeze pe fratele unui coleg de la Crimă Organizată, care, aflat la volanul unui Jeep radiat din circulaţie, a tăiat calea unui paznic de vânătoare, forţându-l să oprească, înjurându-l, lovindu-i maşina şi ameninţându-l pentru că i-a trimis la puşcărie un tovarăş de braconaj.

Bere de plăcere

Un universitar orădean, Horia Ciocan, fabrică în beciul casei, cu o instalaţie de concepţie şi realizare proprie, bere artizanală premiată la competiţii de profil. Spre deosebire de băutura industrială, plată şi fără gust, berea "de casă" poate avea, în funcţie de malţul folosit, arome diferite, de la cea a fânului proaspăt cosit ori a pâinii coapte, la cele de fructe, cacao sau chiar de afumătură.

Puşcărie pentru VIP-uri

Tribunalul Bihor a stabilit pedepse aspre în procesul intentat de DNA Oradea fostului şef al Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss, şi patronului grupului Selina, Beniamin Rus. Politicianul pensionat a fost condamnat la 8 ani de închisoare şi afaceristul la 4 ani, iar intermediarul şpăgilor date de acesta celui dintâi, Bojtor Vilmos, la 6 ani de închisoare, totodată cei trei având de plătit statului, împreună, peste 10,4 milioane euro.

Cu Stela-n frunte

Alegerea şefei Organizaţiei Femeilor Social-Democrate Bihor, Stela Babău, s-a făcut cu scandal. O PSD-istă angajată la ABA Crişuri a fost "sfătuită" să nu o concureze pe favorita preşedintelui Ioan Mang ca să nu aibă "probleme" la serviciu, iar o directoare a Casei de Pensii a fost ameninţată cu concedierea fiindcă a îndrăznit să voteze contra acesteia.

"Diavolii" poartă Prada

Patru hoţi prinşi astă-iarnă că au furat poşete de 160.000 euro dintr-un TIR parcat în Aleşd au fost trimişi în judecată, în arest la domiciliu. BIHOREANUL a aflat că liderul bandei, Lucian Silaghi, un camionagiu din Sântandrei, este hoţ profesionist, bănuit de clonări de carduri, furturi de cosmetice, dar şi autor al unui "tun" de 2 milioane de euro dat ditamai concernului Volkswagen.

Lecţia de dezamăgire

Pentru admiterea în clasa a V-a, concurenţa la colegiile de top din Oradea a fost mai acerbă decât pentru admiterea în universităţi. Proaspăt ieşiţi din ciclul primar de învăţământ, zeci de copii au fost decepţionaţi pentru că, în ciuda lungilor săptămâni de pregătire intensivă, le-a fost respins accesul în colegiile naţionale Mihai Eminescu şi Emanuil Gojdu.

Ultimul bituşer

Ultimul meşteşugar de cojoace din Bihor, Moise Gavra, a fost propus pentru titlul de Tezaur Uman Viu, pe care Ministerul Culturii îl va acorda luna viitoare. Chiar dacă a trecut de 85 de ani, nenea Gavra încă mai coase bunde şi bituşe, fiind singurul bihorean care stăpâneşte tehnica transformării pieilor de miel în cojoace înflorate, precum cele recent copiate de faimoasa casă de modă Dior într-o colecţie de lux.

Toţi la bloc!

Peste 2.000 de case au fost demolate în Oradea între anii 1972-1989 pentru a face loc cartierelor de blocuri. Program desfăşurat la nivel naţional în perioada comunistă, sistematizarea oraşelor a transformat radical aspectul acestora, mentalitatea locuitorilor şi modul de viaţă urban, mii de oameni fiind mutaţi în apartamente de bloc.

TIMP LIBER
Cetatea în sărbătoare

La început de iulie, orădenii sunt poftiţi la cea mai bogată ediţie de până acum a Festivalului Medieval al Cetăţii, eveniment menit să pună în valoare bătrâna fortăreaţă.

Atmosfera medievală va fi adusă din nou la viaţă de cavaleri, meşteri şi domniţe care nu vor veni doar de pe meleaguri româneşti, ci şi din alte ţări, urmând să-şi instaleze taberele în Parcul Cetăţii. Pe lângă demonstraţiile şi spectacolele pregătite de aceştia, orădenii sunt invitaţi şi la concerte cu invitaţi de seamă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON