URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Februarie 2018, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doctor AlcoolSex

Un medic diagnosticat cu alcoolism şi tulburări psihice, care a hărţuit şi ameninţat o studentă de la Medicină, e lăsat să lucreze la Unitatea de Urgenţe a Spitalului Judeţean.

Doctorul Cosmin Bulzan a fost reţinut şi plasat sub control judiciar anul trecut, după ce şi-a şantajat cu poze din timpul partidelor de sex o fostă iubită, "agăţată" pe când era voluntară la SMURD, ancheta dezvăluind că "Don Juanul" dezaxat mai are în palmares o mulţime de alte victime, fără a fi fost însă niciodată sancţionat cu adevărat.

Pe-aici nu se trece!

Aflată într-o pădure virgină în amonte de oraş, zona de protecţie a celor cinci uzine de apă este terenul cu cel mai strict regim de pază din Bihor.

Zona de protecţie sanitară severă, întinsă pe 280 hectare de-a lungul ambelor maluri ale Crişului, a fost instituită de Compania de Apă Oradea pentru a preveni orice atentat sau poluare accidentală, uzinele asigurând zilnic echivalentul a 30 de bazine olimpice cu apă la unul dintre cele mai mici preţuri din ţară.

Ţară la secret

Românii au una dintre cele mai liberale legi a informaţiilor publice, dar instituţiile obligate să le furnizeze le restrâng tot mai drastic.

Îndreptăţit să ştie ce alimente sunt toxice, care comercianţi le ţin în mizerie, ce localuri sunt nesigure la incendiu sau cum îi sunt cheltuiţi banii, publicului i se refuză informaţiile prin răstălmăcirea legii şi ordine abuzive.

Sindicatul SRL 

Conducerea Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor, acuzată că ţine ascunse veniturile şi, mai ales, cheltuielile făcute din cotizaţiile membrilor.

Mai mulţi sindicalişti din şcolile orădene îl acuză pe preşedintele Ioan Ţenţ că nu dă socoteală despre bugetul SLI şi lefurile şefilor, ba nici măcar nu informează profesorii că îşi pot petrece vacanţele în casele pe care sindicatul le deţine la munte şi la mare.

Miliardari în planuri

În ciuda opoziţiei UDMR şi PSD, Consiliul Local Oradea a votat pentru 2018 un buget de un miliard de lei, cu 2% peste cel de anul trecut.

În premieră, municipalitatea renunţă la finanţarea ONG-urilor pentru a organiza evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri, pentru a cumpăra tramvaie, ca să reabiliteze clădirea Colegiului Eminescu şi să cofinanţeze prelungirea drumului expres.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea: "În Oradea, antisemitismul este istorie"

Unul din trei orădeni era, odinioară, evreu. Azi, la mai bine de o jumătate de secol după masivele deportări în lagărele naziste, comunitatea evreilor din Oradea mai numără doar 700 de persoane. Câţiva dintre aceştia au prins ororile Holocaustului, ceilalţi sunt urmaşii unei populaţii care a contribuit decisiv la edificarea Oradiei moderne.  

Preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, membru în comitetul director al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Felix Koppelmann, vorbeşte pentru cititorii BIHOREANULUI despre moştenirea evreiască a oraşului, despre relaţia cu autorităţile locale, cu celelalte comunităţi confesionale locale şi cu liderii acestora, despre felul în care orădenii îşi tratează concitadinii evrei, dar şi despre prejudecăţile la adresa acestora.

Inimă „reîncărcată”

O echipă de chirurgi a realizat cu succes prima implantare a unui stimulator cardiac.

Spitalul Judeţean din Oradea a devenit al şaselea centru din România unde se „montează” dispozitive pacemaker, intervenţie care va salva anul acesta până la 150 de vieţi şi va scuti sute de bihoreni să mai bată drumurile către Cluj, Timişoara sau Târgu Mureş.

Hoaţă la ghişeu

O funcţionară a Agenţiei BRD Rogerius a fost inculpată de DIICOT Oradea după ce a fost prinsă că s-a "servit" din conturile clienţilor băncii timp de aproape 5 ani.

Judecată la Tribunalul Bihor pentru delapidare, fals, operaţiuni financiare frauduloase şi spălare de bani, Marina Ignătescu şi-a recunoscut faptele, promiţând că va acoperi "după posibilităţi" paguba ce depăşeşte suma de 750.000 lei.

TIMP LIBER

Se mărită Mona mea! 

Dragobetele, ziua iubirii pe meleaguri româneşti, Mărţişorul şi Ziua Internaţională a Femeii vor fi sărbătorite la Oradea cu evenimente speciale.

Pe scenele din oraş vor urca invitaţi ale căror concerte vor atrage nu doar generaţiile tinere, ci şi nostalgicii. Capete de afiş - Smiley, Direcţia 5, Ştefan Hruşcă şi formaţia Azur, cea care „rupea” tot în anii ’80. Biletele s-au pus în vânzare şi trec ca pâinea caldă; de pildă, cele pentru Direcţia 5 s-au şi epuizat...

Vă amintim că puteți vedea articolele integrale ale noii ediții, abonându-vă la Arhiva online, în  format PDF, a ziarului. Detalii AICI!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bocioc Guşatul
Mamăăăă!!! Dar ce făţău de killer are medicul ăsta! Parcă era ginere la primarul din Ciumeghiu, Huple Gheorghe? Se merită, unul pe celălalt! The happy family!
Postat 19 Februarie 2018, 01:51 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON