"Ciobanul" Dume
Uite cine ne conduce: Şeful ABA Crişuri, Dorel Dume, proaspăt promovat director adjunct al Administraţiei Naţionale Apele Române, e acuzat de corupţie. Angajaţi şi foşti angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Ape susţin că directorul PSD-ist îşi ia "taxă" în natură de la ciobanii cărora le-a închiriat digurile pentru păşunat la preţuri subevaluate, ba chiar şi-a înfiinţat propria fermă, cu zeci de oi ce rumegă pe malurile apelor din subordine, ele fiind îngrijite chiar de cantonierul plătit din banii statului.
Mang vs BIHOREANUL
Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, nu mai permite jurnaliştilor să-i pună întrebări. În dispreţ faţă de legea care îl obligă să comunice cu presa, chiar şi cu cea incomodă, Mang a blocat accesul BIHOREANULUI la conferinţele de presă pe care le susţine şi unde, astfel, poate spune vrute şi nevrute.
A doua moarte
În plin scandal al anchetării urologului Mihai Lucan, tatăl unui fost jurnalist al BIHOREANULUI, ale cărui organe le-a donat pentru transplanturi, nu primeşte nicio garanţie că acestea nu au fost traficate. La patru ani după moartea unicului fiu, tatăl lui Şerban Şerfezi cere lămuriri şefilor sistemului de transplant, lăsat voit fără reguli, pentru ca "Dumnezeii" din centrele universitare să decidă singuri cui şi chiar la ce preţuri să facă transplanturile.
Ne-au luat ochii!
Iluminatul festiv din iarna aceasta a fost mai sărăcăcios decât în anii trecuţi din cauza nepăsării Primăriei, care s-a mulţumit cu ornamentele din zona centrală. Potrivit contractului cu Luxten, iluminatul festiv este asigurat gratuit, fapt pentru care municipalitatea se mulţumeşte cu ce oferă compania, fără a-i pretinde îmbunătăţirea serviciului.
Revolta mireselor
Intenţia municipalităţii de a renunţa la oficierea de căsătorii duminica a stârnit indignarea orădencelor încă din prima zi a anului. Primăria şi-a ridicat în cap cuplurile nemulţumite de imposibilitatea de a-şi programa nunta după plac, precum şi de atmosfera sumbră a noilor săli de căsătorii încropite în grotele din Cetatea Oradea.
Fuga la Budapesta!
Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a mers pe banii bihorenilor la congresul partidului de guvernământ din Ungaria. După modelul vicepreşedinţilor Ioan Mang şi Traian Bodea, care au folosit fondurile publice pentru deplasări la şedinţele PSD şi ALDE, Pásztor a "onorat" reuniunea Fidesz decontându-şi transportul, cazarea şi diurna din bugetul CJ Bihor.
Corigenţi la insolvenţă
Adoptată în 2015, Legea insolvenţei persoanelor fizice a intrat în vigoare din 1 ianuarie, dar este în continuare inaplicabilă fiindcă instituţiile publice nu au personal de specialitate. Actul normativ oferă un răgaz de 5 ani celor care au acumulat datorii la bănci, la utilităţi, la întreţinere, la firme de creditare ori la Fisc şi îi fereşte de executarea silită inclusiv pe pensionari ori pe cei ajunşi în incapacitate de muncă.
Perla Apusenilor
Întemeiată de Episcopia Greco-Catolică a Oradiei, a doua cea mai cunoscută staţiune din Bihor, Stâna de Vale, îşi exploatează "la ralanti" potenţialul turistic. Veche de un secol şi jumătate, staţiunea montană atrage anual zeci de mii de turişti, majoritatea în sezonul rece, fascinaţi de peisaj şi atraşi de apele minerale unice, dar "alungaţi" de calitatea scăzută a căilor de acces şi a serviciilor.
Schi în Bihor!
An de an, tot mai mulţi bihoreni îşi descoperă pasiunea în sporturile de iarnă şi, cu schiurile în picioare, caută zăpada perfectă. Întrucât locuiesc într-un judeţ care are şi zone montane, au şansa să practice acest sport aproape de casă.
În judeţul Bihor, există pârtii de schi amenajate la Vârtop şi la Stâna de Vale, unde îşi găsesc locul atât sportivi începători, cât şi profesioniştii. Ambele staţiuni au şi un "minus" comun: pe pârtii coboară şi sportivi închipuiţi. Adică cei care cred că ştiu schia, dar realizează când încep să alunece că habar nu au...
ORADEA NOASTRĂ:
Maluri... nespălate
Una dintre atracţiile naturale ale Oradiei, Crişul Repede, este folosit de localnicii certaţi cu bunul simţ drept groapă de gunoi. Cursul apei şi malurile din zonele anume lăsate nebetonate sunt "ornate" cu numeroase flacoane, zdrenţe, pungi şi alte mizerii, astfel că orădenii tentaţi să aleagă aceste locuri pentru plimbare preferă să le evite.
Filantropie în doi
Înainte de Anul Nou, un tânăr orădean, Cristian Cracea, a impresionat o ţară întreagă, după ce un videoclip ce-l înfăţişa plătind cumpărăturile pentru o bătrână care stă pe străzi a ajuns pe Facebook. Pentru Cristi, gestul n-a fost deloc neobişnuit, aşa că faima dobândită îl intrigă.
De trei ani, alături de soţia sa, Rebeca, face fapte bune pentru mulţi sărmani. Pe unii i-au îmbrăcat, pe alţii i-au hrănit sau le-au plătit chiria, fără să aştepte nimic în schimb. "Nu pot să văd pe stradă un om care are nevoie de ajutor şi să nu-mi pese", zice Cristi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.