URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Octombrie 2017, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenta Nutripork

Fix când trebuie să răspundă solicitării de reautorizare a Nutripork, Agenţia de Mediu a fost dată pe mâna Olimpiei Mintaş, autoare a studiului care pledează pentru funcţionarea fermei.

Convinsă că misiunea noii directoare a APM Bihor, transformată peste noapte din afacerist în funcţionar public, este să acorde o nouă autorizaţie fermei care împute oraşul de un deceniu, deputata PNL Florica Cherecheş cheamă orădenii la protest în stradă.

Culmea Justiţiei

Premieră absolută în justiţie: angajaţii Tribunalului şi ai judecătoriilor din Bihor sunt somaţi să înapoieze o parte din drepturile salariale "nesimţite" câştigate prin procese.

Vicepreşedinta Tribunalului, Crina Muntean, a sesizat DIICOT, acuzând umflarea frauduloasă a veniturilor, şi şi-a dat în judecată propriii subalterni pentru a recupera prejudiciile, deşi şi ea a contestat Decizia Camerei de Conturi în baza căreia salariile au trebuit recalculate.

Suta în doi ani

Primarul Ilie Bolojan vrea să sărbătorească Centenarul Unirii prin realizarea a 100 de noi investiţii.

Lucrările programate, de peste 100 milioane euro, vor fi realizate în următorii doi ani din fonduri europene, dintr-un credit BEI de 35 milioane euro şi din alocări de la bugetul local, 20 de proiecte urmând să fie propuse şi votate direct de către orădeni.

Marea eliberare

Pârnăiaşii învaţă matematică: a intrat în vigoare legea prin care deţinuţii obţin 6 zile libere la 30 de zile executate în condiţii improprii.

Zeci de tâlhari, hoţi, bătăuşi, traficanţi de carne vie au primit avizul Comisiei de liberare condiţionată din Penitenciarul Oradea ca să fie lăsaţi afară înainte de termen, singurul respins fiind un deţinut din Tileagd închis din anul 2000 pentru omor.

Ghetoul groazei

În cel mai sinistru episod din istoria modernă a Oradiei, o treime din populaţie, cea evreiască, a fost închisă, umilită şi torturată într-un ghetou împrejmuit în inima oraşului.

Administraţia maghiară a transformat ghetoul din Oradea, unde evreii au stat în 1944 mai puţin de două luni, într-un loc al groazei în care aceştia ajungeau să se otrăvească pentru a scăpa de torturile celor care-i bănuiau că şi-au ascuns averile.

TIMP LIBER

Teatru şi iar teatru

Chiar dacă vremea festivalurilor a trecut, în luna noiembrie orădenii au motive serioase să iasă din case.

Întorşi de la unul dintre cele mai prestigioase evenimente teatrale din ţară, Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti, unde au reprezentat Oradea cu trei spectacole, actorii teatrelor Regina Maria şi Szigligeti îşi aşteaptă publicul cu drame, comedii şi musicaluri, unele în premieră, iar altele care s-au bucurat de mare succes. Tot în noiembrie, invitaţi din Ungaria vor aduce pe scenele orădene producţii spectaculoase de teatru-dans.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON