URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Octombrie 2017, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ianoş cel darnic

BIHOREANUL a aflat, în exclusivitate, felul în care partidele şi-au împărţit, ca la piaţă, şefia instituţiilor guvernamentale deconcentrate din judeţ. Cea mai câştigată formaţiune este UDMR, care, după ce şi-a adjudecat şefia Consiliului Judeţean, a primit de la liderul PSD Bihor, Ioan Mang, 11 posturi de directori generali şi încă 17 de directori adjuncţi, printre agenţiile cedate maghiarilor numărându-se şi instituţii strategice precum filiala Arhivelor Naţionale, pregătită pentru un văr de-al preşedintelui executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon.

Au ars gazul!

Explozia preţului lemnelor obligă bihorenii să ceară încălzire pe gaz, în condiţiile în care Consiliul Judeţean şi-a desfiinţat propria firmă de profil din... lipsă de activitate. Deşi Bihorul e străbătut de cinci magistrale pentru transportul gazului, sunt racordate la reţea doar 22 de localităţi, conductele trecând neatinse pe lângă zeci de oraşe şi comune precum Aleşd, Ştei şi Tinca, ai căror locuitori fac şi acum foc în sobe.

Bani pe... Crişuri

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri şi-a dat în judecată 75% dintre angajaţi, pentru a recupera sporuri şi prime acordate ilegal. Fiecare dintre cei 420 de salariaţi are de returnat între 300 şi 25.000 lei, după ce Curtea de Conturi a scos la iveală că, timp de peste un an, au încasat fără drept prime de vacanţă, sporuri de fidelitate şi lefuri compensatorii la pensionare.

Viktor vrea victorie

BIHOREANUL vă prezintă faţa nevăzută a vizitei de 4 zile pe care premierul ungar Viktor Orbán a făcut-o în Transilvania celor 500.000 de maghiari cu dublă cetăţenie. Orbán a făcut un adevărat turneu electoral în judeţele Cluj şi Bihor, în pregătirea alegerilor de anul viitor din Ungaria, întâlnindu-se cu episcopii şi politicienii maghiarimii, de la UDMR şi PPMT, între care a mediat o împăcare istorică.

La blocuri, adunarea!

Termoficare abandonează 1.000 de gospodării pentru a se concentra pe cartierele de blocuri. Primăria va supune dezbaterii publice proiectul de reconfigurare a zonei unitare de încălzire în Oradea, care prevede desfiinţarea a 12 puncte termice nerentabile şi retragerea din toate zonele de case, cu excepţia celor rămase în curţi de blocuri şi în centrul istoric.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Dr. Alin Blaga, coordonatorul Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean: "În Oradea s-a mers multă vreme cu frâna de mână trasă"

Născut, şcolit şi specializat la Cluj, dar şi în Germania, unde a lucrat într-o clinică profilată pe intervenţii în patologia coloanei vertebrale, dr. Alin Blaga a devenit de o lună noul coordonator al secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean, la 43 de ani fiind chiar unul dintre cei mai tineri şefi de secţie. Epoca "Mohan-Miron" a devenit, de-acum, istorie...

În primul său interviu, acordat BIHOREANULUI, neurochirurgul povesteşte cum a ajuns la Oradea acum 4 ani, după un... accident, cum s-a dezvoltat secţia până atunci "încremenită", care sunt piedicile, dar şi câştigurile obţinute pentru pacienţi în urma dotărilor şi perfecţionării personalului.

Foaie în agonie

Înfiinţat cu 65 de ani în urmă, cel mai vechi ziar românesc din Ungaria, Foaia Românească, riscă să ajungă în pragul închiderii. Săptămânalul din Gyula, menit să ţină vie limba română corectă printre etnicii români din Ungaria, o duce tot mai greu după ce Guvernul de la Budapesta i-a înjumătăţit fondurile, iar cel de la Bucureşti "uită" să i le trimită.

Jocuri de putere

Circ fără precedent în Consiliul Judeţean: foamea de putere pune cap în cap reprezentanţii puterii şi ai opoziţiei. Pentru că n-au vrut să-l valideze pe cel de-al 18-lea consilier al coaliţiei PSD-UDMR-ALDE, liberalii au boicotat nu mai puţin de 7 şedinţe, chiar dacă pe ordinea de zi erau incluse şi proiectele referitoare la salariile angajaţilor din CJ şi instituţiile subordinate.

TIMP LIBER
Păşiţi în lumea iluziilor!

O vizită la Muzeul Iluziilor, care va fi deschis timp de trei săptămâni la Oradea, se anunţă o aventură de neuitat pentru copii, dar şi pentru adulţi. Cine o va face poate descoperi tablouri realizate în aşa fel încât să creeze iluzii optice, va trece printr-un tunel vortex, pentru a experimenta cum e să simţi că-ţi fuge lumea de sub picioare, va putea încerca un pat de fachiri şi chiar să cânte la un instrument fără măcar să-l atingă. Plus un bonus special: îi vor fi dezvăluite misterele din spatele iluziilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON