URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Iulie 2017, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cod roşu în Bihor!

Violenţa furtunii din Bulz, care a ucis un om şi a rănit alţi 16, a determinat autorităţile să declanşeze, în premieră pentru Bihor, cel mai sever plan de intervenţie la dezastre şi accidente. În ciuda forţei extreme a vijeliei, asemănătoare unei tornade, bilanţul putea fi lipsit de victime dacă turiştii din camping nu ar fi ignorat avertizarea de vremea rea pe care cu câteva ore înaintea le-a transmis-o chiar viceprimarul comunei şi dacă apoi, în timpul urgiei, nu s-ar fi ascuns sub plopii care au fost smulşi de vânt cu tot cu rădăcini.

(In)dispoziţii de şef!

Primarul Ilie Bolojan şi preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, conduc cele două instituţii prin dispoziţii ţinute la secret. Site-ul Primăriei afişează doar una dintre cele 2.000 dispoziţii semnate de Bolojan, iar cel al Judeţului niciuna dintre cele 400 iscălite de Pasztor în acest an, la presiunile BIHOREANULUI ambii promiţând să le facă publice cu începere din luna august.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public: "Au apărut fetiţe topless în ştrandul Ioşia!"

Liviu Andrica, directorul ADP, este un fel de copie a primarului Ilie Bolojan: liberal vechi, şi-a încercat norocul în privat ca patron de ABC, apoi s-a familiarizat cu administraţia judeţeană lucrând în Prefectură, iar din 2008 a intrat în Primăria Oradea. Economist de profesie, în 2010 a preluat Administraţia Domeniului Public (fostul RAPAS) cu pierderi de milioane de lei, a adus-o la sfârşitul anului trecut la un profit de 700.000 euro, iar de anul acesta în situaţia de a renunţa la orice subvenţie de la bugetul local.

La mijlocul lui iulie a câştigat, după un concurs fără contracandidat, cel de-al doilea mandat de 4 ani la conducerea societăţii căreia spune, în glumă, că-i lipseşte din portofoliu numai Aeroporul. "ADP oferă orădenilor cele mai diversificate servicii. Prin pieţe - hrana, prin Zoo, ştrandul Ioşia şi Aquapark - relaxarea, odihna şi divertismentul, prin adăpostul Grivei - siguranţa, iar celor care nu rezistă la acestea, un loc de veci la Cimitirul municipal", glumeşte Andrica.

Bani pentru "stranieri"

Primăria va investi câteva sute de mii de euro în următorii trei ani în prima şcoală Cambridge din Oradea. Înfiinţată pentru copiii managerilor de multinaţionale, care vor achita anual taxe de 8.000 de euro, International School of Oradea a primit spaţiu, dotări de 750.000 lei şi garanţia că oraşul va suporta pierderile din primii ani de funcţionare.

Dreptate pentru Patricia

Curtea de Apel Oradea a reluat procesul doctoriţei Georgeta Călinescu, acuzată de malpraxis. Învinuită de părinţii micuţei Patricia Aktaa că a lăsat-o nesupravegheată şi că i-a tergiversat transferul de la Spitalul de Infecţioase la Spitalul Municipal, unde exista secţie de terapie intensivă, până i-au "fiert" organele din cauza febrei, doctoriţa a fost achitată la Judecătorie pe motiv că micuţa... ar fi murit oricum.

Masacru cu finalizare

Ciopârţit de drujbaşii Primăriei, plopul de la colţul restaurantului Spoon s-a uscat de tot. Simbol pentru ecologişti, "adoptat" de defuncta Anna Marossy, plopul din spatele Colegiului Gojdu, pentru care niciun oficial din Primărie n-a vrut să-şi asume răspunderea doborârii, a rămas o bucată uscată de lemn.

Bani pentru baştani

Spre deosebire de edilii Oradiei, şefii CJ Bihor şi-au umflat lefurile motivând că îi "obligă" legea. Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea şi-au majorat salariile brute până la 16.300 lei, respectiv 14.500 lei, adăugându-şi un spor de 25% pentru implementarea proiectelor europene, la care însă n-au nicio contribuţie.

Artist repatriat

De drag pentru locurile copilăriei şi pentru Oradea de acum, folkistul şi actorul Mircea Bodolan îşi ridică o casă de vacanţă la doi paşi de oraş. După mai bine de trei decenii de la ultimul său concert în oraşul în care s-a născut, Bodolan a deconspirat că se simte mândru că este orădean, ba chiar că vrea să-şi petreacă vacanţele şi sărbătorile aici.

Prigoniţi pentru dreptate

După ce a acuzat pădurarul şi poliţiştii că ocrotesc şi chiar patronează furturi de lemne, o familie din Peştiş nu mai capătă lemn de foc din propria pădure. Ca să nu mai fie şicanat de hoţi, Ioan Monea a recurs la un gest inedit, scoţând de la Poliţie adeverinţă că nu i-a denunţat, dar actul nu i-a schimbat imaginea de "ciudat" care strică "rânduiala" locului.

TIMP LIBER
Seri în Armonie

Multitudinea de săli pentru evenimente din Oradea se îmbogăţeşte cu un "new entry" special. Amenajată în stil elegant şi prevăzută cu săli de joacă şi grădini idilice, ce pot găzdui inclusiv cununii civile, Armonia Venue a stârnit deja curiozitatea orădenilor. Deschiderea oficială se va face pe 11 august, printr-un eveniment grandios, cu o paletă impresionantă de invitaţi: Amadeus, Călin Geambaşu Band şi Horia Brenciu & HB Orchestra.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON