URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 09 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
31 Iulie 2017, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cod roşu în Bihor!

Violenţa furtunii din Bulz, care a ucis un om şi a rănit alţi 16, a determinat autorităţile să declanşeze, în premieră pentru Bihor, cel mai sever plan de intervenţie la dezastre şi accidente. În ciuda forţei extreme a vijeliei, asemănătoare unei tornade, bilanţul putea fi lipsit de victime dacă turiştii din camping nu ar fi ignorat avertizarea de vremea rea pe care cu câteva ore înaintea le-a transmis-o chiar viceprimarul comunei şi dacă apoi, în timpul urgiei, nu s-ar fi ascuns sub plopii care au fost smulşi de vânt cu tot cu rădăcini.

(In)dispoziţii de şef!

Primarul Ilie Bolojan şi preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, conduc cele două instituţii prin dispoziţii ţinute la secret. Site-ul Primăriei afişează doar una dintre cele 2.000 dispoziţii semnate de Bolojan, iar cel al Judeţului niciuna dintre cele 400 iscălite de Pasztor în acest an, la presiunile BIHOREANULUI ambii promiţând să le facă publice cu începere din luna august.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public: "Au apărut fetiţe topless în ştrandul Ioşia!"

Liviu Andrica, directorul ADP, este un fel de copie a primarului Ilie Bolojan: liberal vechi, şi-a încercat norocul în privat ca patron de ABC, apoi s-a familiarizat cu administraţia judeţeană lucrând în Prefectură, iar din 2008 a intrat în Primăria Oradea. Economist de profesie, în 2010 a preluat Administraţia Domeniului Public (fostul RAPAS) cu pierderi de milioane de lei, a adus-o la sfârşitul anului trecut la un profit de 700.000 euro, iar de anul acesta în situaţia de a renunţa la orice subvenţie de la bugetul local.

La mijlocul lui iulie a câştigat, după un concurs fără contracandidat, cel de-al doilea mandat de 4 ani la conducerea societăţii căreia spune, în glumă, că-i lipseşte din portofoliu numai Aeroporul. "ADP oferă orădenilor cele mai diversificate servicii. Prin pieţe - hrana, prin Zoo, ştrandul Ioşia şi Aquapark - relaxarea, odihna şi divertismentul, prin adăpostul Grivei - siguranţa, iar celor care nu rezistă la acestea, un loc de veci la Cimitirul municipal", glumeşte Andrica.

Bani pentru "stranieri"

Primăria va investi câteva sute de mii de euro în următorii trei ani în prima şcoală Cambridge din Oradea. Înfiinţată pentru copiii managerilor de multinaţionale, care vor achita anual taxe de 8.000 de euro, International School of Oradea a primit spaţiu, dotări de 750.000 lei şi garanţia că oraşul va suporta pierderile din primii ani de funcţionare.

Dreptate pentru Patricia

Curtea de Apel Oradea a reluat procesul doctoriţei Georgeta Călinescu, acuzată de malpraxis. Învinuită de părinţii micuţei Patricia Aktaa că a lăsat-o nesupravegheată şi că i-a tergiversat transferul de la Spitalul de Infecţioase la Spitalul Municipal, unde exista secţie de terapie intensivă, până i-au "fiert" organele din cauza febrei, doctoriţa a fost achitată la Judecătorie pe motiv că micuţa... ar fi murit oricum.

Masacru cu finalizare

Ciopârţit de drujbaşii Primăriei, plopul de la colţul restaurantului Spoon s-a uscat de tot. Simbol pentru ecologişti, "adoptat" de defuncta Anna Marossy, plopul din spatele Colegiului Gojdu, pentru care niciun oficial din Primărie n-a vrut să-şi asume răspunderea doborârii, a rămas o bucată uscată de lemn.

Bani pentru baştani

Spre deosebire de edilii Oradiei, şefii CJ Bihor şi-au umflat lefurile motivând că îi "obligă" legea. Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea şi-au majorat salariile brute până la 16.300 lei, respectiv 14.500 lei, adăugându-şi un spor de 25% pentru implementarea proiectelor europene, la care însă n-au nicio contribuţie.

Artist repatriat

De drag pentru locurile copilăriei şi pentru Oradea de acum, folkistul şi actorul Mircea Bodolan îşi ridică o casă de vacanţă la doi paşi de oraş. După mai bine de trei decenii de la ultimul său concert în oraşul în care s-a născut, Bodolan a deconspirat că se simte mândru că este orădean, ba chiar că vrea să-şi petreacă vacanţele şi sărbătorile aici.

Prigoniţi pentru dreptate

După ce a acuzat pădurarul şi poliţiştii că ocrotesc şi chiar patronează furturi de lemne, o familie din Peştiş nu mai capătă lemn de foc din propria pădure. Ca să nu mai fie şicanat de hoţi, Ioan Monea a recurs la un gest inedit, scoţând de la Poliţie adeverinţă că nu i-a denunţat, dar actul nu i-a schimbat imaginea de "ciudat" care strică "rânduiala" locului.

TIMP LIBER
Seri în Armonie

Multitudinea de săli pentru evenimente din Oradea se îmbogăţeşte cu un "new entry" special. Amenajată în stil elegant şi prevăzută cu săli de joacă şi grădini idilice, ce pot găzdui inclusiv cununii civile, Armonia Venue a stârnit deja curiozitatea orădenilor. Deschiderea oficială se va face pe 11 august, printr-un eveniment grandios, cu o paletă impresionantă de invitaţi: Amadeus, Călin Geambaşu Band şi Horia Brenciu & HB Orchestra.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON