URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Aprilie 2015, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Casa ororilor

În Bihor funcţionează singurul adăpost din nord-vestul ţării pentru victimele violenţei domestice. Femeile bătute şi umilite de soţi sunt găzduite de o asociaţie neguvernamentală într-o casă de la ţară, a cărei locaţie e ţinută secretă, pentru ca bestiile să nu poată ajunge la ele şi la copiii lor. BIHOREANUL vă introduce în culisele unui fenomen pe cât de răspândit, pe atât de ocolit în dezbaterile publice.

Pace cu de-a sila

Pedeapsă inedită pentru un bărbat care a bătut şi ameninţat doi copii de 7 ani într-o şcoală din Roşiori. Agresorul a scăpat de un proces ce-i putea aduce chiar o pedeapsă cu închisoarea, fiind obligat de procuror doar să-şi ceară iertare, pe motiv că nu are cazier, iar victima nu şi-a scos certificat medical.

Iertaţi de vreme

Fraţii Adrian şi Doru Maghiar au scăpat nepedepsiţi în procesul "fabricii de diplome". Curtea de Apel Oradea a constatat că faptele de fals intelectual de care au fost acuzaţi fostul rector al Universităţii şi fostul decan al Facultăţii de Medicină s-au prescris, singurul efect fiind anularea diplomelor măsluite.

Ciocnirea greilor

După procesul pierdut în faţa fraţilor Micula, statul român a ajuns între ciocanul SUA şi nicovala UE. Obligat la Washington să achite celor doi magnaţi despăgubiri de 250 milioane dolari fiindcă le-a anulat facilităţile fiscale, Guvernul e ameninţat de Bruxelles să nu le dea niciun cent, sub sancţiunea unui alt proces şi a unei amenzi uriaşe.

Moarte descusută

O expertiză îi "spală" de acuzaţii pe şeful de la Medicină Legală şi pe fostul şef al Parchetului Bihor.Trimişi în judecată pentru că au compromis ancheta în cazul unui tânăr omorât în bătaie, prin aprobarea prelevării ilegale a organelor acestuia, Gabriel Mihalache şi Vasile Popa sunt consideraţi nevinovaţi de legiştii din Timişoara

În rând cu Oradea

Pentru confortul localnicilor din toate satele comunei, Compania de Apă Oradea investeşte 4,5 milioane euro în extinderea reţelelor de apă şi canalizare din Sînmarin. Până la Crăciun, comuna va fi legată integral la reţelele de apă şi canalizare ale Oradiei, iar dacă referendumul pentru unirea celor două localităţi va fi validat, Distrigaz va prelungi anul viitor şi conductele sistemului de încălzire pe gaz.

Mintea de pe urmă

Localnicii din Biharia refuză să plătească din buzunarele lor despăgubirile de un milion de lei la care comuna a fost condamnată după ieşirea din asociaţia Aparegio. În vreme ce consilierii comunali susţin că Biharia rămâne în câştig şi dacă achită despăgubirea, primăriţa Nagy Gizella vrea să negocieze ştergerea penalităţilor, iar sătenii lăsaţi fără canalizare cer ca despăgubirile să fie achitate doar de aleşi.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Alin Moş, director Administraţia Parcului Natural Apuseni:
"Primul lucru pe care îl face un schior este să nu mai vină"

În 2004, în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor lua fiinţă Administraţia Parcului Natural Apuseni, instituţie menită să protejeze peisajul din parcul ce se întinde în trei judeţe - Bihor, Cluj şi Alba - pe o suprafaţă de peste 75.000 hectare. Tot de atunci, Alin Moş (42 de ani) se află la şefia APNA, devenind astfel observator al tuturor schimbărilor din zona cu cel mai mare potenţial turistic al Bihorului. Până să ajungă aici, biologul cu doctorat în ecologie a lucrat exclusiv în instituţii ori organizaţii responsabile cu protejarea mediului înconjurător.
În interviul acordat BIHOREANULUI, Alin Moş spune că jumătate de milion de turişti ajung anual în Parcul Natural Apuseni, cei mai mulţi alegând Padişul şi Vârtopul, dar, paradoxal, cele mai atractive zone ale Bihorului sunt şi cele mai dezordonate, pline cu construcţii haotice şi ilegale. Soluţia ca satele de vacanţă să se dezvolte coerent este ca administraţiile locale să nu mai facă vreo concesie investitorilor de conjunctură, crede directorul APNA. Numai să înţeleagă şi primarii...

Distracţie underground

În loc să se plângă de faptul că în Oradea nu se organizează evenimente pe gustul lor, câţiva tineri au decis să facă ceva în privinţa asta şi, în urmă cu aproape doi ani, au înfiinţat o asociaţie culturală numită RurbanizatOR.
Prin intermediul acesteia, au organizat de atunci numeroase concerte cu trupe "underground", s-au implicat în evenimente precum Oradea Cultural Fest, în cadrul căruia studenţi medicinişti de pe mai multe continente şi-au prezentat tradiţiile, iar mai nou au lansat concursuri de tip quiz cu întrebări despre seriale celebre.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
În rând cu Oradea şi cu Mintea de pe urmă !!!
Unii cheltuie pe tărâţe întrun an cât alţii pe mălai întro viaţă !!! Diferenţa înseamnă alinierea infrastructurilor "de tot felul" la standardele europene şi echilibrarea presiunii "intelectuale" dintre urban şi rural !!!
Postat 06 Aprilie 2015, 11:24 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON