URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2021, 00:00

Nu ratați BIHOREANUL tipărit! Mii de bihoreni s-au ales cu sechele grave post Covid

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 14 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Viaţa după Covid

Mii de bihoreni vindecaţi de SARS-CoV-2 necesită tratamente de recuperare fiindcă au rămas cu sechele respiratorii, cardiologice, neurologice şi gastro-enterologice.

Spitalul Municipal din Oradea deschide o secţie de recuperare post-Covid, după ce în ultima jumătate de an 20% dintre bihorenii ajunşi la UPU au fost găsiţi cu afecţiuni provocate de virus, care, netratate, se pot croniciza, iar câteva zeci de cazuri chiar au fost fatale, deşi victimele scăpaseră de infecţie de o bună bucată de vreme.

Gaz sub presiune!

Clienţii orădeni ai Distrigaz Vest se vor confrunta cu o scumpire record a gazelor, de 33,2% începând din 1 iulie, care iniţial fusese anunţată abia pentru anul viitor.

Deşi distribuitorul de gaze naturale i-a notificat privind scumpirea bruscă a gazului la 185 lei pe MW/h, doar 40 dintre cei 14.000 de abonaţi şi-au schimbat furnizorul, chiar dacă mutarea le-ar putea aduce economii semnificative.

Birocraţie demolatoare

Proprietarii din centrul istoric al Oradiei care vor să demoleze o casă ori chiar un gard banal trebuie să parcurgă o procedură scumpă şi cronofagă.

Pusă să soluţioneze un conflict privind dărâmarea unor anexe de lângă Sinagoga Ortodoxă, Comisia Naţională pentru Monumente Istorice a luat o decizie radicală, stabilind că desfiinţarea oricărei construcţii din centrul Oradiei trebuie aprobată la Bucureşti.

Răfuieli "explozive"

Atentatul cu bombă care l-a ucis pe omul de afaceri Ioan Crişan din Arad readuce în atenţie acţiuni similare petrecute în Bihor, unele eşuate, altele reuşite, dar rămase cu autor necunoscut.

Doi tineri au murit cărând bomba comandată de un hoţ de maşini pentru uciderea unui rival, maşina unui contrabandist de ţigări a explodat în centrul Oradiei, iar cea a unui poliţist a fost incendiată imediat după reţinerile făcute în dosarul unor recuperatori.

Justiţie (în) lipsă

Coşmarul unui orădean: în 2019 a aflat, din întâmplare, că în 2017 a încasat o condamnare pentru un accident din 2014 al maşinii pe care, însă, o vânduse în 2011.

Raoul Popa acuză Serviciul de Înmatriculări că a ignorat o sentinţă pentru transcrierea maşinii pe numele cumpărătorului, iar pe o judecătoare că l-a pus să achite daune după un accident produs în Italia, unde el n-a fost niciodată, fără să-l fi înştiinţat despre proces.

Satul ascuns

La 40 de kilometri de Oradea, în mijlocul pădurilor din Munţii Plopişului, sătenii din Loranta suferă de singurătate.

Întemeiat acum un secol de ţărani care au transformat pădurile în terenuri agricole şi au dus lemnul la vale cu mocăniţa, satul din comuna Brusturi mai are doar 16 locuitori, majoritatea vârstnici care se miră de orice vizitator, deoarece pe drumul spre ei, greu de găsit şi de parcurs, nu urcă nici poştaşii, nici gunoierii şi nici măcar politicienii în căutare de voturi.

Model de urmat

Batăr, pe calea cea bună: din comuna amendată de mai multe ori pentru gunoaie, una responsabilă faţă de mediu.

Cu ajutorul companiei de salubritate AVE Bihor, Primăria şi şcoala din Batăr au derulat campanii de conştientizare a necesităţii de colectare separată a deşeurilor, iar localnicii au aflat ce avantaje au dacă respectă regulile.

Artista din Barou

O avocată din Baroul Bihor a ajuns cunoscută în lumea artiştilor ca pictoriţă.

Diana David şi-a descoperit pasiunea pentru pictură la finele anului 2019, iar de atunci mai multe lucrări ale sale au fost expuse în galerii de artă din Cluj, Bucureşti, ba chiar şi din Veneţia ori Madrid.

Festival în cinstea regelui

În perioada 21-27 iunie, Oradea găzduieşte o nouă ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau, cu o sumedenie de evenimente.

Pe parcursul celor 7 zile de sărbătoare vor avea loc proiecţii de filme, prezentări de costume populare, expoziţii, competiţii sportive, dar şi spectacole interesante, cu influenţe maghiare, româneşti şi balcanice.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Nicoară redevine directorul Colegiului Gojdu. Blage nu se lasă!; Un interlop urmărit internaţional pentru trafic de fiinţe umane a fost reţinut; Zeci de tone de deşeuri textile, oprite să intre în ţară prin Vama Borş, Judecătoarea Crina Muntean, sancţionată pentru interviul despre "reţelele de interese din Justiţia locală"; Dezastru la concursul pentru şefia instanţelor. Preşedinta Tribunalului Bihor, Carmen Domocoş, notată sub 5; Vila foştilor prim-secretari PCR va fi scoasă la licitaţie; Şi-a închis copilul de 2 ani în maşină, într-o parcare; Cseke Attila, reales în fruntea UDMR Bihor, cu un discurs halucinant la adresa lui Bolojan; Zidul de sprijin al pietonalei de pe malul Crişului, în curs de finalizare; Centru de testare Covid la Aeroportul Oradea, înainte de debutul zborurilor internaţionale...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Covidul v-a luat mintile.
Stiati ca in judetul Bihor nu vei afla, de pe niciun site al institutiilor care se fac ca au ca obiect de activitate colectarea deseurilor de la persoane fizice sau juridice, modelele de contracte si listarea tarifelor aferente serviciilor prestate? Ati face bine sa va interesati, sa cautati si sa identificati de ce Sistemul de Management Integrat al Desurilor care tine de Consiliul judetean Bihor, isi permite sa incalce in mod grav legislatia privind informatiile publice si nepublicarea modelelor de contracte si tarifele aprobate "noaptea ca hotii" pentru salubrizarea judetului Bihor.
Postat 14 Iunie 2021, 18:16 de WinDoss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON