URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iunie 2021, 00:00

Nu ratați BIHOREANUL tipărit! Mii de bihoreni s-au ales cu sechele grave post Covid

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 14 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Viaţa după Covid

Mii de bihoreni vindecaţi de SARS-CoV-2 necesită tratamente de recuperare fiindcă au rămas cu sechele respiratorii, cardiologice, neurologice şi gastro-enterologice.

Spitalul Municipal din Oradea deschide o secţie de recuperare post-Covid, după ce în ultima jumătate de an 20% dintre bihorenii ajunşi la UPU au fost găsiţi cu afecţiuni provocate de virus, care, netratate, se pot croniciza, iar câteva zeci de cazuri chiar au fost fatale, deşi victimele scăpaseră de infecţie de o bună bucată de vreme.

Gaz sub presiune!

Clienţii orădeni ai Distrigaz Vest se vor confrunta cu o scumpire record a gazelor, de 33,2% începând din 1 iulie, care iniţial fusese anunţată abia pentru anul viitor.

Deşi distribuitorul de gaze naturale i-a notificat privind scumpirea bruscă a gazului la 185 lei pe MW/h, doar 40 dintre cei 14.000 de abonaţi şi-au schimbat furnizorul, chiar dacă mutarea le-ar putea aduce economii semnificative.

Birocraţie demolatoare

Proprietarii din centrul istoric al Oradiei care vor să demoleze o casă ori chiar un gard banal trebuie să parcurgă o procedură scumpă şi cronofagă.

Pusă să soluţioneze un conflict privind dărâmarea unor anexe de lângă Sinagoga Ortodoxă, Comisia Naţională pentru Monumente Istorice a luat o decizie radicală, stabilind că desfiinţarea oricărei construcţii din centrul Oradiei trebuie aprobată la Bucureşti.

Răfuieli "explozive"

Atentatul cu bombă care l-a ucis pe omul de afaceri Ioan Crişan din Arad readuce în atenţie acţiuni similare petrecute în Bihor, unele eşuate, altele reuşite, dar rămase cu autor necunoscut.

Doi tineri au murit cărând bomba comandată de un hoţ de maşini pentru uciderea unui rival, maşina unui contrabandist de ţigări a explodat în centrul Oradiei, iar cea a unui poliţist a fost incendiată imediat după reţinerile făcute în dosarul unor recuperatori.

Justiţie (în) lipsă

Coşmarul unui orădean: în 2019 a aflat, din întâmplare, că în 2017 a încasat o condamnare pentru un accident din 2014 al maşinii pe care, însă, o vânduse în 2011.

Raoul Popa acuză Serviciul de Înmatriculări că a ignorat o sentinţă pentru transcrierea maşinii pe numele cumpărătorului, iar pe o judecătoare că l-a pus să achite daune după un accident produs în Italia, unde el n-a fost niciodată, fără să-l fi înştiinţat despre proces.

Satul ascuns

La 40 de kilometri de Oradea, în mijlocul pădurilor din Munţii Plopişului, sătenii din Loranta suferă de singurătate.

Întemeiat acum un secol de ţărani care au transformat pădurile în terenuri agricole şi au dus lemnul la vale cu mocăniţa, satul din comuna Brusturi mai are doar 16 locuitori, majoritatea vârstnici care se miră de orice vizitator, deoarece pe drumul spre ei, greu de găsit şi de parcurs, nu urcă nici poştaşii, nici gunoierii şi nici măcar politicienii în căutare de voturi.

Model de urmat

Batăr, pe calea cea bună: din comuna amendată de mai multe ori pentru gunoaie, una responsabilă faţă de mediu.

Cu ajutorul companiei de salubritate AVE Bihor, Primăria şi şcoala din Batăr au derulat campanii de conştientizare a necesităţii de colectare separată a deşeurilor, iar localnicii au aflat ce avantaje au dacă respectă regulile.

Artista din Barou

O avocată din Baroul Bihor a ajuns cunoscută în lumea artiştilor ca pictoriţă.

Diana David şi-a descoperit pasiunea pentru pictură la finele anului 2019, iar de atunci mai multe lucrări ale sale au fost expuse în galerii de artă din Cluj, Bucureşti, ba chiar şi din Veneţia ori Madrid.

Festival în cinstea regelui

În perioada 21-27 iunie, Oradea găzduieşte o nouă ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau, cu o sumedenie de evenimente.

Pe parcursul celor 7 zile de sărbătoare vor avea loc proiecţii de filme, prezentări de costume populare, expoziţii, competiţii sportive, dar şi spectacole interesante, cu influenţe maghiare, româneşti şi balcanice.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Nicoară redevine directorul Colegiului Gojdu. Blage nu se lasă!; Un interlop urmărit internaţional pentru trafic de fiinţe umane a fost reţinut; Zeci de tone de deşeuri textile, oprite să intre în ţară prin Vama Borş, Judecătoarea Crina Muntean, sancţionată pentru interviul despre "reţelele de interese din Justiţia locală"; Dezastru la concursul pentru şefia instanţelor. Preşedinta Tribunalului Bihor, Carmen Domocoş, notată sub 5; Vila foştilor prim-secretari PCR va fi scoasă la licitaţie; Şi-a închis copilul de 2 ani în maşină, într-o parcare; Cseke Attila, reales în fruntea UDMR Bihor, cu un discurs halucinant la adresa lui Bolojan; Zidul de sprijin al pietonalei de pe malul Crişului, în curs de finalizare; Centru de testare Covid la Aeroportul Oradea, înainte de debutul zborurilor internaţionale...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Covidul v-a luat mintile.
Stiati ca in judetul Bihor nu vei afla, de pe niciun site al institutiilor care se fac ca au ca obiect de activitate colectarea deseurilor de la persoane fizice sau juridice, modelele de contracte si listarea tarifelor aferente serviciilor prestate? Ati face bine sa va interesati, sa cautati si sa identificati de ce Sistemul de Management Integrat al Desurilor care tine de Consiliul judetean Bihor, isi permite sa incalce in mod grav legislatia privind informatiile publice si nepublicarea modelelor de contracte si tarifele aprobate "noaptea ca hotii" pentru salubrizarea judetului Bihor.
Postat 14 Iunie 2021, 18:16 de WinDoss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON