URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2021, 00:00

Nu ratați BIHOREANUL tipărit! Explicații pentru paradoxul bihorean: de ce avem cele mai mici salarii din țară?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 28 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Banii vorbesc!

Paradoxul bihorean: Oradea se dezvoltă accelerat, atrăgând investiţii şi populaţie din alte părţi ale ţării, dar bihorenii au oficial între cele mai mici salarii din ţară.

Specialişti în afaceri, piaţa muncii şi sociologie, consultaţi de BIHOREANUL, explică de ce, în ciuda dezvoltării accelerate a reşedinţei de judeţ, locuitorii acestuia sunt plătiţi în acte mai slab decât conaţionalii lor şi cum se face că, în ciuda acestor statistici sumbre, bihorenii au locuinţe şi maşini mai arătoase decât românii din alte zone ale ţării.

Prinşi în flagrant!

În plină anchetă penală pentru săpăturile ilegale din Crişul Pietros lângă podul de pe DN 76 din Drăgăneşti, firma Ile Viorel Construct s-a mutat lângă un alt pod, în Tărcaia.

La sesizarea BIHOREANULUI, care a aflat că angajaţii balastierei excavează la fiecare sfârşit de săptămână în albia Crişului Negru, Garda de Mediu şi Poliţia Beiuş au descins la faţa locului şi i-au prins în flagrant, în plină acţiune, patronul firmei alegându-se cu un nou dosar penal. Vezi ce s-a întâmplat...

CAşa-i la noi!

Noile Consilii de Administraţie ale societăţilor Primăriei Oradea, alese pe criterii "corporatiste", sunt formate în proporţie de 80% din specialişti proveniţi din PNL.

BIHOREANUL a descoperit că 21 dintre cei 26 de membri în CA-urile ADP, ADLO, OTL şi CAO sunt liberali cu acte, printre ei numărându-se fostul primar interimar Mihai Groza, Claudiu Oros şi Traian Ghilea, membri în conducerea PNL Oradea.

Legea scaieţilor

Primăriţa comunei Brusturi e acuzată de sătenii din Ţigăneştii de Criş că le-a pus la conducerea composesoratului o necunoscută care i-a lăsat fără animale şi fără păşune.

Înfiptă preşedintă a asociaţiei cu binecuvântarea Liviei Bârlău, nevasta unui poliţist a vândut animalele sătenilor la o treime din preţ unui arendaş căruia i-a închiriat şi păşunea la un tarif sub cel la care i-o va curăţa în următorii 7 ani. O nouă poveste rurală cu iz de abuz...

Hărnicie păguboasă

Cuprins de prea mult zel, un angajat al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri a defrişat arbuştii de liliac carpatin, o specie protejată, din jurul cantonului de pe Valea Iadului.

Responsabil cu măsurarea debitelor la staţia Murgaşu, un angajat al ABA Crişuri s-a ales cu un dosar penal după ce a tăiat şapte arbuşti de liliac, specie graţie căreia Valea Iadului este o arie protejată. BIHOREANUL a aflat detaliile...

Oameni "de piatră"

Directoarea Maria Trip şi angajaţii Băiţa Bihor intră în a treia săptămână de protest fiindcă societatea nu poate exploata calcarul din zonă.

Acuzat că sabotează firma prin refuzul de a-i emite un permis de exploatare, directorul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale transmite prin BIHOREANUL că e îngrijorat de soarta protestatarilor, vrea dialog cu aceştia şi va face "o inspecţie" la Băiţa.

Băncile Oradiei

La sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui următor, Oradea s-a dezvoltat ca un puternic centru bancar şi de credit. Păstrând ritmul dezvoltării economice locale şi susţinând-o, reţeaua locală a instituţiilor de creditare a înflorit în jurul anului 1900.

BIHOREANUL vi le prezintă pe cele mai importante dintre ele, prin intermediul unui nou articol captivant semnat de istoricul Cristian Culiciu.

Vacanţe de poveste

A început sezonul taberelor în Bihor, cu echitaţie, ateliere creative, întreceri sportive, via ferrata, rafting şi alte provocări în natură.

Copiii şi adolescenţii sunt aşteptaţi să se distreze, să formeze noi prietenii şi să se arate temerari în activităţile de aventură, profitând la maximum de vacanţa de vară. Află câteva dintre ele...

Învăţăm să colectăm!

AVE Bihor a dus lecţia de colectare separată a deşeurilor în clasele din judeţ şi în faţa scărilor de bloc. Un experiment făcut de angajaţii companiei a demonstrat că o şcoală sau o asociaţie de proprietari poate să-şi reducă la jumătate factura de salubritate, dacă respectă regulile colectării deşeurilor şi aruncă fiecare mizerie la locul ei.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Întoarcerea acasă: Patru tineri repatriaţi în Bihor vor primi zeci de mii de euro pentru a-şi dezvolta propriile ferme; S-a stins din viaţă Mircea Bradu, voce emblematică a vieţii culturale bihorene; Palaghianu, preşedinte: Desfăşurate în perioada 18-20 iunie şi disputate de nu mai puţin de cinci candidaţi, alegerile pentru şefia USR-PLUS Oradea s-au încheiat cu victoria previzibilă a subprefectului USR-ist; Un incendiu violent a izbucnit într-un apartament aflat la etajul 4 al unui bloc de pe strada Piteştilor, din Oradea etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Banii vorbesc!
Paradoxul bihorean este că au apărut, de câțiva ani încoace, o puzderie de "specialiști" de la PNL. Habarniști prin definiție, CAșa-i la noi! Până a face "politică" lipeau afișe electorale, acum au multe masterate primite pe linie ideologică de la multitudinea de facultăți rurale ale patriei.
Postat 28 Iunie 2021, 08:33 de KP
.
avem cele mai mici salarii din tara pe hartie, ceea ce e bine. Platim mai putine taxe si impozite catre mizeria de Romanie care suge de pe noi. In rest oamenii o duc cel putin la fel de bine ca in capitala. Se castiga bine in Oradea si nivelul de trai arata asta. E plin de masini noi, de masini luxoase, apartamentele se cumpara inainte ca blocul sa fie ridicate, carucioarele sunt pline la hypermarket-uri. Sa ramanem in statistici cei mai saraci din Romania, dar sa o ducem mai bine decat majoritatea tarii, asta conteaza!!!
Postat 28 Iunie 2021, 00:12 de David
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON