URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 20 SEPTEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Sunt situații în viață în care pur și simplu simți că nu ai soluții de a ieși din criză. Priviți ce se întâmplă la Școala Oltea Doamna! Șoferii se enervează că traficul se blochează atunci când părinții vin să-și scoată copiii de la ore. Pe lângă nenorocirea asta cu traficul, mai sunt și lucruri care țin de lipsa noastră de organizare. Mergeți la amiază la orice școală și veți vedea puhoi de părinți, înghesuiți unul în altul ca-n noaptea nunții, în așteptarea odraslelor. Adică îi chinuim pe micuți cu distanțare fizică, cu măști, băști și dezinfectanți, dar marele pericol planează asupra părinților și bunicilor care socializează fără să vrea.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu cred că există zi în care diverşi politicieni şi colegi de-ai lor din administraţie să nu cadă acest examen. Iar liberalii - zic de ei fiindcă ei sunt acum la butoane - nu fac, din păcate, excepţie. Prima zi a anului şcolar a fost cea în care şi-a luat un 4 chiar şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, prin interdicţia stupidă de a permite accesul jurnaliştilor în unităţile de învăţământ...
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ai încerca să-ţi păstrezi firea, nu poţi să nu constaţi că pentru câteva voturi, cred că şi acelea iluzorii, există politicieni care îşi fac campanie la modul greţos. Unul dintre ei, de altfel fruntaş în întrecerea pe ramură, este şeful PSD Bihor, Ioan Mang, vicepreşedinte la Consiliul Judeţean.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Alegerile de anul acesta mă duc cu gândul la modelul şi actriţa Farrah Fawcett, o frumuseţe celebră în anii '70-'80, a cărei plecare în lumea celor drepţi a trecut aproape neobservată. De ce? Pentru că a avut ghinionul să moară în aceeaşi zi cu Michael Jackson, când internetul era să se blocheze la nivel global din pricina căutărilor despre subiect. Aşa sunt şi alegerile de anul acesta - au neşansa să se întâmple în anul Covidului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veţi vota în funcţia de primar al Oradiei pentru mandatul 2020-2024?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.
03 August 2020, 00:00

Nu ratați BIHOREANUL tipărit: Detalii din dosarul demolării Dealului Ciuperca, ținut la secret de autorități

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 3 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Ciuperca otrăvită

Prăbușirea Dealului Ciuperca a fost o dezamăgire pentru locuitori și cel mai mare eșec al administrației liberale a Oradiei. Alunecarea de teren a mutat din loc zidurile din piatră, aleile și treptele dealului, antrenând inclusiv pământul de sub cascadă și distrugând rețelele de apă și curent, precum și mobilierul urban.

Deși e vorba de bani publici și de o întâmplare care a șocat comunitatea, Primăria Oradea și Tribunalul Bihor țin la secret procesul privind distrugerea Dealului Ciuperca. BIHOREANUL a ajuns, totuși, la documente și vă prezintă detalii în exclusivitate.

În cei patru ani câți s-au scurs de la eveniment, nu a fost identificat vreun vinovat pentru surparea dealului, abia în ultima clipă municipalitatea dând în judecată de-a valma firmele care au lucrat la proiect, cărora le cere 2,4 milioane de lei, dar închizând în schimb ochii la neregulile comise de propriii angajați.

Livada fără pomi

Primarul din Borod, Sorin Sarca, şi soţia sa şi-au „tras” peste un milion de euro pentru înfiinţarea unor livezi ecologice existente doar... în acte.

Deşi în 2017 soţia edilului, Florina Sarca, a promis că plantează 12,81 hectare de livezi, primind bani pentru utilaje şi subvenţii anuale, în realitate, peste 10 hectare sunt pajişti, „detaliu” pe care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi Agenţia pentru Plăţi în Agricultură nu l-au verificat. O dezvăluire exclusivă a BIHOREANULUI, care se va lăsa, după toate probabilitățile, cu consecințe penale...

Iradiat degeaba!

Culpă medicală. Asta a stabilit Tribunalul Bihor după patru ani de dezbateri în procesul intentat de un orădean împotriva şefei Serviciului de Anatomie Patologică al Spitalului Judeţean, dr. Elena Roşca. Ea fusese chemată în judecată de un pacient pe care l-a îmbolnăvit de cancer din... pix.

Alexandru Moş a aflat că a fost diagnosticat greşit după ce a făcut 56 de şedinţe de radioterapie, dar n-a apucat sfârşitul procesului în care obţinuse o primă sentinţă favorabilă: înainte de verdictul final, omul a murit după un... atac de cord. O poveste șocantă, în premieră în BIHOREANUL.

La loc comanda!

După exact o lună de la redeschidere şi fix 300 de noi infectări, din care aproape 190 în ultima săptămână, Spitalul Municipal din Oradea redevine unitate exclusiv anti-Covid cu toate cele 450 paturi.

Îngrijorate de creşterea masivă a numărului de îmbolnăviri, autorităţile au luat decizia radicală la doar cinci zile după ce credeau că va fi suficient să aloce pacienţilor cu Covid, pe lângă secţiile de Infecţioase, şi pe cea de Pneumologie, totalizând 200 paturi. Povestea pandemiei la zi, în BIHOREANUL...

Soluții disperate

Incendiul din noaptea de 17 spre 18 iulie a pus la pământ hala de lapte și carne din Piața Cetate. Clădirea monument și marfa celor 110 comercianți de aici s-a transformat în cenușă. Comercianții ajunşi pe drumuri își vând azi lactatele într-un spațiu fără curent electric, riscând alterarea produselor.

Grupul PSD a cerut Consiliului Local scutirea de plata chiriei pe tot anul 2020 a comercianților afectați de pârjol, propunere respinsă de conducerea Administrației Domeniului Public, care i-a „iertat” de taxe doar două săptămâni, până se pun pe picioare.

Vot murdar

Primarii din Bihor blochează implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor, de teamă că vor pierde voturi.

SMID îi va obliga pe toţi bihorenii să colecteze deşeurile în patru fracţii, ceea ce va scumpi facturile de salubritate, motiv pentru care majoritatea primarilor din judeţ cer amânarea proiectului până după alegerile locale, chiar cu riscul de a pierde finanţarea europeană. O poveste românească...

Protector la pușcărie

S-a pronunţat primul verdict în cazul fostului şef PSD-ist al Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, trimis în judecată de DNA Oradea pentru că lua bani şi foloase necuvenite de la şpăgarii Serviciului de Expertiză Medicală, care avizau doar contra cost dosarele pentru pensionarii de boală.

Ţîrle a fost condamnat la 5 ani şi 4 luni de detenţie, iar vreme de 5 ani după executarea pedepsei principale are interdicţie de a ocupa funcţii de conducere într-o instituţie publică, dar şi de a exercita profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. 

„Dacă aş fi primar, aş atrage materie cenuşie în Oradea”

Absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, specializarea Stomatologie, reprezentant al unei companii multinaţionale de cercetare, inovare şi comercializare a produselor farmaceutice, Daniel Pop se anunţă, la cei 36 de ani, cel mai tânăr candidat la Primăria Oradea, din partea Pro România, partid la care a aderat anul trecut.

Fost jucător şi arbitru de fotbal, tată a trei copii, Pop afirmă că este un om nou în politică şi, dacă va deveni primar sau consilier local, va milita pentru ca municipalitatea să preia de la Consiliul Judeţean instituţii de cultură precum Filarmonica şi Teatrul, va continua proiectele începute, dar va acorda mai multă atenţie calităţii în proiectare şi execuţie. BIHOREANUL i-a luat un interviu.

ORADEA NOASTRĂ

Piaţă... înţepată

Lansat cu optimism şi derulat cu scandal, concursul internaţional pentru reamenajarea Pieţei Independenţei se încheie de-a dreptul uluitor. Juriul competiţiei a desemnat drept câştigător un proiect care prevede ridicarea a zeci de stâlpi negri pe platoul de deasupra parcării subterane, ca nişte... ţepi moderne.

În timp ce viceprimarul Mircea Mălan şi arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş, au recunoscut că soluţia câştigătoare nu era preferata lor, mulţi orădeni se declară deja de-a dreptul scandalizaţi. BIHOREANUL vă prezintă opiniile tuturor...

Reciclare şi la sate

Din această lună, aproape 40.000 de bihoreni vor învăţa, dacă încă nu ştiu, cum trebuie să arunce deşeurile, pentru a fi cetăţeni eco-responsabili. Câştigătoare a licitaţiei pentru colectarea deşeurilor în 25 de comune din jurul Oradiei, compania RER Vest - care deja și-a dovedit bunele practici în municipiul reşedinţă de judeţ - va începe să presteze servicii şi în această zonă, 1B. Înainte, însă, reprezentanţii societăţii vor bate pe la fiecare poartă în parte, pentru a explica oamenilor cum trebuie să arunce deşeurile...

Salvatorii de poveşti

De peste zece ani, orădeanul István Lőrincz strânge cărţile pe care orădenii le aruncă la gunoi, convins că niciun scriitor nu merită această pedeapsă, iar în pasiune i s-a alăturat şi soţia, Krisztina Bota.

Cei doi au înfiinţat Asociaţia Salvatorilor de Cărţi, în numele căreia adună volumele nedorite şi le împart celor dornici să descopere fascinanta lume a poveştilor. Portretul unor oameni inimoși...

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea ștrandului municipal, de dinaintea aquapark-ului

În perioada interbelică, orădenii aveau la dispoziție câteva locuri de agrement amenajate: parcuri, promenade și ștrandul orășenesc. Acest ultim obiectiv a reprezentat o dorință mai veche a localnicilor, după cum scria presa începutului anilor 30.

Ștrandul orășenesc, devenit municipal, nu s-a schimbat spectaculos timp de 80 de ani. Investițiile au fost minime şi au fost perioade bune de ani de zile în care a stat închis și s-a degradat, fără a fi reabilitat.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Grădină termală în Ioşia, Accident teribil pe un şantier din centrul Oradiei: un muncitor a murit zdrobit între doi pereţi de beton; Funcţionară de la Cadastru, la pușcărie! Instituția plătește alături de angajata şpăgară; Fostul șef al Parchetului Beiuş, Gligor Sabău, achitat definitiv; Pásztor Sándor a pierdut procesul deschis BIHOREANULUI; Fără Covid în Primărie, dar cu infectați la ABA Crișuri; Șef nou la Antifraudă: în locul fostului director pesedist, un jurist de 33 de ani; O tânără mamă a fost răpită, scoasă din ţară şi forţată să se prostitueze; Proaspăt inaugurată, parcarea subterană „lăcrimează”; PNL şi UDMR Bihor au bătut palma pentru proiectul complexului sportiv; Percheziții în Bihor și în Ungaria: 15 traficanţi de droguri au fost reţinuţi; Consiliul Judeţean intră în parteneriate cu asociaţiile primăriilor, pentru racordarea la reţelele de gaz, etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
...
De parcă despre mozaicul din pasaj se știe mai multe, să mai apuce constructorul ceva lucrări.
Postat 03 August 2020, 13:52 de oradeaveche
Dealul "Ciuperca" a fost o dezamăgire doar pt. ... 1, 2, 3, 4, 5, 6 !?!
Pentru restul puținilor scribi ce-i are "cârmaciul" orădenilor ... este o mare realizare, extrem de relevantă pentru modul în care se "înfoaie" edilii, când e vorba de pus "batista pe țambal" și de cheltuit banul public la dublu și la triplu decât face !?!
Postat 03 August 2020, 09:34 de CrisDumi
Dealul ciuperca a fost o dezamăgire doar pt
CrisDumi, EXCALIBUR, ORADEANBIHOREAN, Scortosul, Platona, Pinonel. Unii și acuma plâng după intubarea pisoarului Paris pe care l-au făcut comuniștii
Postat 03 August 2020, 02:02 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1198 RON
  • 1 EUR = 4.8595 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON