Luni, 10 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:
BB în acţiune!
Cu excepţia crizei sanitare, nimic nu părea să rupă monotonia dinaintea alegerilor locale amânate de pandemie pe 27 septembrie. Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, putea câştiga fără emoţii al patrulea mandat, iar PNL Bihor să obţină şefia Consiliului Judeţean, disputată în sistem uninominal, prin oricare dintre liberalii aflaţi în cărţi până săptămâna trecută. Când, dintr-o dată, aceştia au resetat jocul: sarcina păstrării Primăriei îi revine vicelui Florin Birta, iar Bolojan trage la judeţ.
Care sunt motivele schimbării de curs şi ce implicaţii are mutarea PNL pentru ceilalţi competitori vă descifrează BIHOREANUL.
Ariana este bine!
Relatată de BIHOREANUL cu două săptămâni în urmă, povestea unei fetiţe din Oradea diagnosticate cu coronavirus - care a insistat, spre deosebire de mii de români infectați cu Covid, să ajungă în spital pentru a nu-şi infecta mama atinsă de cancer - a făcut ocolul întregii ţări.
Zeci de mii de oameni au aflat despre micuţa orădeancă şi sute i-au transmis urări de bine şi felicitări mamei pentru felul în care a crescut-o, în ciuda greutăţilor cu care a dat piept ca văduvă încă din primele luni de sarcină.
La trei zile după ce Ariana a ieşit din spital, reporterii BIHOREANULUI au cunoscut-o la ea acasă, în curticica cu iarbă, flori şi pisicuţe unde petrece încă zece zile de „prizonierat” după externare.
Prețul falsurilor
Notarul orădean Laurenţiu Tomulescu va fi exclus din profesie, ca efect al unei sentințe penale. Condamnat definitiv la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual, notarul public plătește pentru că a legalizat documente cu semnături false, în beneficiul unui cunoscut afacerist. Ce spune Tomulescu despre această sentinţă şi consecinţele ei, vă dezvăluie BIHOREANUL.
A luat, dar n-a furat!
Fostul primar liberal al Beiuşului, Adrian Domocoş, aflat acum în închisoare pentru afaceri penale făcute în timp ce deţinea funcţia, a primit o veste bună: judecătorii l-au achitat definitiv într-un alt dosar de corupţie care i-a murdărit „CV-ul”.
Trimis în judecată de DNA Oradea pentru luare de mită şi abuz în serviciu, Domocoş a fost dezincriminat, la fel ca afaceristul Vasile Lucuţ, patronul firmei Unicarm, pe care procurorii l-au acuzat că îl şpăguise pe edil ca să închidă ochii la construirea ilegală a unui magazin. Pentru judecători, sponsorizările date de patron primarului ar fi banale donaţii, cum fac mulţi binevoitori...
BIHOREANUL vă prezintă, în exclusivitate, argumentele judecătorilor, dar şi pe singura persoană care pătimeşte în urma acestui scandal: vecina magazinului construit ilegal!
Prin noi înșine!
Pandemia a dat peste cap planurile primarului Ilie Bolojan de a concesiona administrarea parcărilor unuia dintre marii operatori privați din Europa. Scăderea cu 25% a încasărilor din parcări, pe fondul restricțiilor de circulație din toiul crizei sanitare, a lăsat fără ofertanți municipalitatea, obligată să construiască din banii oraşului parcări de strictă necesitate, cum ar fi cea pentru Spitalul Județean.
Procesomani... pentru bani
A trecut mai bine de o lună de la termenul limită până la care procurorii şi judecătorii din Bihor erau obligaţi să-şi facă publice lefurile şi averile acumulate pe anul trecut, ca de altfel toţi demnitarii, parlamentarii ori funcţionarii publici. Un examen de transparenţă menit să le demonstreze integritatea, dar pe care l-au trecut, până pe 31 iulie, doar 7 judecători, 2 asistenţi judiciari şi un singur procuror...
De ce îşi ţin magistraţii averile la secret? Poate pentru că, în acest fel, nu se observă că plouă cu bani peste ei. Şi nu e vorba doar de salariile babane, ci și de venituri imense obţinute de pe urma proceselor pornite pentru recuperarea a tot soiul de sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi băneşti de care ar fi fost privaţi pe nedrept. BIHOREANUL a aflat că sumele sunt de-a dreptul năucitoare, totalul depăşind 35 milioane de lei!
Ţepi îngropate
Primăria Oradea n-a organizat multe concursuri de arhitectură, dar de fiecare dată rezultatele celor desfăşurate s-au lăsat cu scandal. Cel mai recent exemplu este competiţia pentru Piaţa Independenţei, unde platoul rezultat în urma construirii parcării subterane trebuie integrat în arhitectura centrului istoric. Concursul a fost contestat de la un capăt la altul: organizarea fost criticată de Ordinul Arhitecţilor, iar rezultatul de orădeni!
Chiar dacă are reputaţia unui politician care nu cedează în faţa presiunilor, primarul Ilie Bolojan dă de înţeles că împărtăşeşte părerea cetăţenilor nemulţumiţi şi spune că soluţia câştigătoare trebuie „optimizată”. Poate chiar până la dispariție...
Orădenii de la TIFF
Doi orădeni printre vedetele TIFF 2020, cel mai important festival de film din România. Tudor Cristian Jurgiu, regizorul apreciatului film „Câinele japonez”, a prezentat la Cluj două noi producţii, între care lungmetrajul „Şi poate mai trăiesc şi azi”, în timp ce Monica Lăzurean Gorgan - primită recent în Academia Americană de Film - a venit cu două documentare, despre tăierile de păduri şi despre tranziţia unei familii din sălbăticie în jungla urbană.
ACTUALITATE LOCALĂ
Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Cum s-a trezit un orădean cu dosar penal după ce s-a clătit cu apă de gură Listerine; Spitalele din Băile 1 Mai şi Felix vor găzdui cazuri Covid, concediile medicilor vor fi suspendate; Judeţul Bihor, pe lista zonelor de risc Covid-19 instituită de Germania; Instituţii şi firme din Bihor închise după depistarea unor angajaţi cu Covid; Numărul bihorenilor cu Covid-19 creşte alarmant; Lucrările de reabilitare şi dotare cu aparatură a Maternităţii Oradea se apropie de finalizare; Atacant al naţionalei de fotbal, orădeanul Claudiu Keşeru a fost confirmat cu coronavirus; La Spitalul Municipal din Oradea a fost pusă în funcţiune încă o parte din aparatura medicală comandată la începutul pandemiei Covid de Fundaţia Comunitară Oradea; Noul terminal al Aeroportului a fost finalizat cu o întârziere de 2 ani; Fostul director PSD-ist al Apelor Române, șpăguit pentru lucrări în Bihor; Locuitorii din Ștei nu au apă în plină pandemie de Covid-19, etc.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.