URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2015, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Isteria Antifraudă!

Inspectorii de la Regionala Antifraudă Fiscală s-au dezlănţuit de o manieră vecină cu inconştienţa. Firmele bihorene sunt asaltate de echipajele Fiscului, în acţiuni organizate demonstrativ, umilitor şi în forţă, menite chipurile să instituie disciplina fiscală, dar care în realitate nu fac decât să se întoarcă împotriva statului şi a cetăţenilor, fiindcă închid afaceri de care depind sute de familii, pentru pretinse evaziuni de... 5,80 lei.

Protecţie pe sărite

Statul obligă cetăţenii să-şi vaccineze copiii, dar asigură dozele gratuite cu întârzieri dese şi mari. În timp ce activiştii antivaccinare sunt tot mai virulenţi şi rata imunizărilor a scăzut sub limita eficienţei, medicii care abia conving părinţii să-şi protejeze copiii nu le pot administra dozele chiar din cauza Ministerului Sănătăţii.

Mişcarea deşteaptă!

În unire stă puterea! Campioana mondială Ligia Grozav susţine fuziunea prin absorbţie a localităţilor Oradea şi Sînmartin pentru că aceasta va face posibilă înfiinţarea de noi baze sportive şi modernizarea facilităţilor deja existente. "O localitate mai mare poate investi mai uşor în baze sportive. Or, este evident că oamenii au nevoie de noi locuri să poată face mişcare", spune atleta.

Blestemul lui Apollo

În premieră, Primăria Oradea pregăteşte reabilitarea cu de-a sila a Palatului Apollo, urmând să-şi recupereze cheltuiala de la proprietarii imobilului. Somaţi să-şi asume renovarea faţadei, deţinătorii apartamentelor cumpărate în trecut la preţuri de nimic refuză să accepte lucrările, pe motiv că municipalitatea le-ar fi supraevaluat la 600.000 euro.

Hoţie cu repetiţie

Prins că ani la rând a dat iama în banii publici, dar scăpat cu o simplă condamnare cu suspendare, fostul primar al comunei Boianu Mare a ajuns din nou cercetat penal. Consilierii locali l-au dat pe fostul edil pe mâna procurorilor după ce au descoperit că Sorin Groza a deturnat banii europeni primiţi pentru întreţinerea păşunilor, ca să plătească din ei, între altele, abonamente de telefonie mobilă şi servicii de publicitate.

TIME OUT
Actorie pentru pici

Că teatrul are succes în Oradea nu o dovedeşte doar faptul că sălile de spectacole sunt mai mereu pline, ci şi popularitatea cursurilor de actorie pentru copii, concepute şi susţinute de artişti cu experienţă. Profesorii" nu ţintesc transformarea micuţilor în maeştri ai scenei, ci mai degrabă dezvoltarea personalităţii, a limbajului, culturii generale, precum şi "lecuirea" acestora de timiditate. Şi - de ce nu? - o altfel de distracţie decât cea a tabletei şi calculatorului.

ORADEA NOASTRĂ
Reciclează şi RER te premiază!

Primăvara vine cu veşti bune pentru orădenii care locuiesc la bloc: operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service le-a pregătit un concurs cu premii substanţiale! Pentru că are ca obiectiv reuşita sistemului de colectare selectivă a deşeurilor, RER Ecologic Service vrea să-i convingă pe orădeni să-şi facă un obicei din respectarea regulilor acestuia, astfel că pune la bătaie 50 de premii pentru cele mai grijulii asociaţii de proprietari. Mai precis, pentru orădenii care demonstrează că ştiu că deşeurile menajere nu trebuie amestecate niciodată cu cele reciclabile.

Rânduială în curăţenie

Consiliul Local Oradea a aprobat joia trecută noul regulament de salubritate al oraşului, în forma propusă de conducerea Primăriei. Colectarea selectivă a deşeurilor a rămas o obligaţie principală pentru orădeni, dar amenzile pentru nerespectarea acestor reguli au scăzut. Noul regulament schimbă totodată modul de colectare a deşeurilor în centru, unde vor fi obligatorii intervenţiile nocturne.

Administratorul Cetăţii Oradea, Dumitru Noane: "Va trebui să dăm viaţă Cetăţii"

În urmă cu aproape 20 de ani, în noiembrie 1995, Dumitru Noane câştiga concursul pentru funcţia de administrator al Cetăţii Oradea. La acea vreme, în monumentul pe care comuniştii s-au străduit să-l ascundă în spatele blocurilor din Centrul Civic domnea haosul. "Am găsit de toate: de la brutărie la atelier de galvanizare", spune Noane. Deşi încă de atunci s-a pus problema necesităţii reabilitării Cetăţii, doar fondurile europene au rezolvat problema finanţării. Administratorul spune însă că investiţia de peste 36 de milioane de lei va fi inutilă dacă monumentul nu va fi trezit la viaţă. Altfel spus, degeaba e îmbrăcată în haine de sărbătoare, dacă nu va exista nicio sărbătoare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Isteria Antifraudă!
Bani la negru învârte şi Bihoreanul când se face că emite facturi pentru promovarea tâlharilor !!!
Postat 06 Aprilie 2015, 11:17 de WinDos
PRECIZARE
Pentru acuratete: Ligia Grozav campioana mondiala junioare II! Ca pana la urma lumea poate crede altceva!
Postat 30 Martie 2015, 00:16 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON