URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iunie 2014, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Păzea, fiu de judecător!

Dosar "fierbinte": de trei ani poliţiştii amână anchetarea unui accident grav provocat de odrasla preşedintelui Judecătoriei din Marghita şi soldat cu mutilarea unui bărbat. Cercetările în cazul lui Daniel Gal stau la "stop" din 2011, poliţiştii pretinzând că nu pot le finaliza deoarece le lipseşte o expertiză tehnică pentru a cărei plată instituţia nu are fabuloasa sumă de... 900 lei.

Războiul parcărilor

Prefectura Bihor a suspendat dispoziţia primarului Ilie Bolojan de transformare a 700 de locuri de parcare din centrul oraşului în locuri cu staţionare limitată la 2 ore. Supărat că "hingherii" i-au ridicat maşina de teren parcată neregulamentar în Parcul Traian, subprefectul Cristian Bitea a luat la puricat dispoziţiile primarului legate de parcări, descoperind că acesta şi-a asumat nelegal atribuţii ale Consiliului Local.

INTERVIUL BIHOREANULUI:
Conf.univ.dr. Ciprian Brisc, şeful secţiei clinice de Gastroenterologie a Spitalului Judeţean:
"Nu trece zi în care să nu depistăm cancere"

Cotat ca unul din medicii de top din Oradea, dr. Ciprian Brisc şi-a ales profesia cu 29 de ani în urmă, când gastroenterologia era privită chiorâş din cauza lozincilor despre "alimentaţia raţională", folosite de regimul comunist ca alibi pentru a justifica penuria alimentară din ţară. Opţiunea era motivată de faptul că gastroenterologia e partea medicinei interne care se apropie cel mai mult de ramurile chirurgicale. BIHOREANUL l-a intervievat după recentul Congres Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă, pe care l-a coordonat la Oradea şi la care au participat peste 1.000 de medici şi asistente, pentru a afla ce înseamnă această specialitate în Spitalul Judeţean, ce progrese s-au făcut în urma modernizării, dar şi ce boli pândesc omul modern, afectat de un stil de viaţă şi o alimentaţie tot mai dăunătoare.

ORADEA NOASTRĂ:
Ecologie în tovărăşie

Resursele limitate ale Pământului sunt, de câteva decenii, o preocupare la nivel mondial. Ecologiştii, dar şi oamenii de ştiinţă, atrag tot mai insistent atenţia că într-o zi acestea se vor termina, aşa că reciclarea a devenit obligatorie pentru comunităţile care se pretind civilizate.
Astăzi, sistemul se numeşte colectare selectivă a deşeurilor, dar nu este o noutate pentru români. În anii comunismului, fiecare cetăţean trebuia să respecte cu stricteţe "cei 3R": Recuperare - Recondiţionare - Refolosire. Diferenţa este că pe atunci oamenii erau constrânşi din raţiuni strict economice să fie "ecologişti", fără a şti neapărat şi ce înseamnă asta...

ORADEA NOASTRĂ:
Tăieri cu ştampilă

În curând, Primăria nu va mai avea voie să doboare copacii după cum pofteşte. Camera Deputaţilor a votat o lege care obligă primăriile din întreaga ţară să obţină avize pentru doborârea copacilor de la Agenţiile judeţene pentru Protecţia Mediului.
Noua lege ar trebui să-i liniştească pe ecologiştii orădeni, care urmăresc atent starea pomilor din oraş şi care nu iartă nicio greşeală. Chiar dacă uneori ei înşişi greşesc...

"Căldura" la control!

Asociaţiile de proprietari au trecut la inventarierea caloriferelor din apartamente. Potrivit estimărilor administratorilor, peste 70% din proprietari fără repartitoare plătesc facturi de încălzire calculate "din burtă", în baza unor situaţii vechi de zeci de ani, deşi între timp oamenii şi-au modificat caloriferele.

Binefacere în bazin

În plin sezon estival, o fundaţie îi provoacă pe orădeni să se răcorească înotând. Nu doar aşa, de simplă bălăceală, ci cu un scop anume...
Prin proiectul Swimathon, ajuns la a doua ediţie, Fundaţia Comunitară adună propuneri de la alte organizaţii sau simpli orădeni pentru realizarea unor acţiuni caritabile. Misiunea susţinătorilor unei cauze este să înoate cât mai multe lungimi de bazin în încercarea de a impresiona spectatorii şi, drept urmare, de a-i face pe aceştia să scoată banii din buzunare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Lipsa de stiri pentru Bihoreanul..
Din cât scrie in articolul asta, doar numele de "Gal Daniel" este adevarat , restul e din burtă ..... "Mai taie din ele dăle dracu' " ! P.S.: cât ati luat sa publicaţi articolul ???
Postat 26 Iunie 2014, 00:18 de Nea'Marin
Special Laura Gal!
Cu tot respesctul din lume, ma simt dator sa vin cu unele complectarii la ceea ce sa afirmat si in ziar dar si in alta parte, in ziar aparea scris cum ca ar fi dorit cineva sa ma contacteze, nu m-a contactat nimeni. era mult prea evident si lesne de inteles ca dorinta mea de a se evectua expertiza depaseste interesele Domnului Voinea, atat timp cat in dreptul meu nu apare nici un element de vinovatie, accidentul avad loc intr o curba periculoasa, pe timp de noapte, in conditiile in care din fata venea o alta masina cu faza lunga era imposibil de evitat accidentu atat timp cat Domnul Voinea se deplasa la un metru pe carosabil, si nu avea nici un element reflectorizant asupra lui, cand el avea obliagatia de a se deplasa fie pe trotuarul din zona fie pe partea stanga a carosabilului si nici de cum pe partea dreapta dar toate astea se vor clarifica de indata ce va fi efectuata expertiza...nu justifica un interes deosebit din partea mea a grabi lucrurile, organele judiciare indiferent de atitudinea unora sau altora isi indeplinesc atributiile fie mai devreme fie mai tarziu, ceea ce ar trebui sa deea de intelesc ca nimeni nu a stopat nici o ancheta si mai sunt multe astfel de situatii.
Postat 25 Iunie 2014, 03:07 de Gal Daniel
FELICITARI LAURA GAL
UN ARTICOL DE NOTA 10***, BINE DOCUMENTAT, VA CONTINUA...?
Postat 24 Iunie 2014, 21:57 de liviu
INTERESANT ARTICOL
FOARTE FRUMOS PRIMUL ARTICOL, DESPRE FIUL JUDECATORULUI GAL. DACA ESTE ADEVARAT FAPTUL CA DOMNUL JUDECATOR ESTE PASTOR,, NU ESTE DE NATURA SA ATRAGA CONSECICINTE ,ASTA NU ESTE CUMVA O INCOMPATIBILITATE? DORIM AMANUNTE...!!
Postat 23 Iunie 2014, 16:43 de CRISTI
carp....ciocu mic.....
ai dreptate Observator, nota 10 de 3 ori....pentru remarca ta...sunt total de acord cu tine.....
Postat 23 Iunie 2014, 15:30 de observator 2
@ Carp III
Bai Carp III, dar pe tine cine * ma-tii te-a rugat sa faci rezumatul?
Postat 23 Iunie 2014, 13:56 de Observator
Ţara arde şi baba se piaptănă !?!
Veştile săptămânii spun că la DNA Oradea nu are treabă prin zonă cu judecătorii şi procurorii sau beizadelele acestora, că subprefectul trebuie de acum înainte să-şi parcheze maşina când vine la serviciu în parcarea de la ştrandul cu valuri din 1 Mai, că dr. Brisc e în top până mai face donaţii la Bihoreanul, că orădenii suntem ecologişti de când eram în faşă dar nu ştiam, că nişte oameni de-ai primarului îşi vor pierde locurile neecologice de muncă, că firma de termoficare încasează după mintea şefilor de asociaţii ca să nu dispară dintr-una şi că degeaba s-a închis ştrandul municipal din moment de mai există un bazin disponibil în beciul primăriei !?!
Postat 23 Iunie 2014, 10:20 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON