URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Februarie 2015, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

DNA, te ţii de Dume?

Procurorii DNA Oradea riscă să devină unelte periculoase în războiul firmelor de construcţii, care îşi rezolvă prin denunţuri penale disputele pentru lucrările publice.

Patronii companiei Dumexim, Simona şi Gabriel Dume, au fost reţinuţi 24 de ore şi propuşi pentru arestare, pe motiv că ar reprezenta pericol pentru ordinea publică, în baza unei reclamaţii făcute de Drumuri Bihor, aparţinând magnatului Beniamin Rus, după licitaţia eşuată privind modernizarea drumului de Coada Lacului, care are acum toate şansele să rămână acelaşi dezastru.

Satul din Oradea

Deşi situat la numai 7 kilometri de centrul oraşului, cartierul Podgoria este de fapt un sat de capăt de lume.

Orădenii din Podgoria duc o viaţă de ţărani din vârf de munte, fără şcoală, dispensar, apă curentă sau canalizare, şi cu drumuri desfundate pe care din toamnă până în primăvară nu mai poate urca nici măcar Ambulanţa.

Puşcărie pentru Brîndaş

Acuzat de corupţie, comisarul şef Ioan Brîndaş, a fost condamnat pentru... probleme de serviciu.

Trimis în judecată de procurorii DNA pentru că ar fi luat şpagă ca să "sifoneze" unor evazionişti informaţii din anchete şi i-a finanţat dându-le împrumuturi cu camătă, fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor a încasat 4 ani de închisoare şi îi vor fi confiscaţi 75.000 euro.

Cu conturile golite

Şapte orădeni şi firme care au avut depozite la Raiffeisen s-au trezit fără niciun leu în conturi.

Patroni care au avut credite şi le-au rambursat, care au alimentat conturi personale în aşteptarea aprobării unor împrumuturi pentru afaceri, ba chiar şi un pensionar au reclamat banca şi pe o funcţionară bănuită că s-ar fi "împrumutat" din banii lor.

Sunt falit, dar mă tratez!

Mii de orădeni ajunşi în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile îşi pun speranţele în legea falimentului persoanelor publice, care îi protejează de riscul de a-şi pierde casele.

Legea falimentului personal, aflată în dezbatere la Camera Deputaţilor, protejează datornicii de bună credinţă prin suspendarea executării silite, reeşalonarea ratelor şi anularea unei părţi din datorie, dar îi obligă să caute permanent noi venituri şi să accepte orice loc de muncă.

ORADEA NOASTRĂ

Ordine în curăţenie

Două sunt obiectivele importante ale municipalităţii orădene în privinţa salubrităţii: străzile oraşului să fie curate, iar urbea să-şi respecte obligaţiile europene privind revalorificarea deşeurilor.

Pentru îndeplinirea lor, Primăria propune modificarea regulamentului de salubritate. Regula de bază rămâne aceeaşi: cetăţenii trebuie să depună deşeurile selectiv, separându-le pe cele reciclabile de cele menajere. Fără nicio tocmeală...

Reciclare pe minus!

Anul 2014 a fost unul în care cantitatea de deşeuri menajere aruncate de orădeni a crescut, semn că au consumat mai mult.

Îngrijorător este, însă, că în acelaşi timp cantităţile de deşeuri trimise spre reciclare au fost în scădere, ceea ce înseamnă că Oradea riscă să fie amendată pentru nerespectarea obligaţiilor de mediu asumate de România faţă de Uniunea Europeană.

Arhitectul Ernest Pafka: "Este o luptă să pui mâna pe un meseriaş serios"

În ultimii şase ani arhitectul Ernest Pafka a coordonat lucrările pentru 10 hectare de parcuri din oraş, ceea ce, spune el, este o dovadă că edilii înţeleg importanţa arhitecturii peisagistice. De asemenea, împreună cu echipa sa, a semnat proiecte pentru reabilitarea mai multor clădiri emblematice ale Oradiei, inclusiv a Teatrului, la care a ţinut cel mai mult. În timpul lucrărilor la cel din urmă, Pafka n-a putut să nu observe că meseriaşilor de acum le-au trebuit 5 ani să renoveze un imobil ridicat acum un secol în 16 luni...

TIME OUT

Tenis la pătrat

Declarat unul dintre cele mai sănătoase sporturi, pe cale de a deveni chiar disciplină olimpică, squash-ul are tot mai mulţi adepţi şi în Oradea.

Un orădean clasat în primii 10 jucători profesionişti din ţară a înfiinţat o asociaţie dedicată promovării acestui sport, pe care îl consideră "şah în mişcare", singurul teren de squash fiind vizitat de tot mai mulţi pasionaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON