URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Decembrie 2014, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sufocaţi înCET

CET-ul poluează aerul oraşului deoarece instalaţiile ce trebuiau să oprească împrăştierea cenuşii s-au defectat în 2007, iar edilii au refuzat să le înlocuiască ori să le repare.

Pentru a economisi între 500.000 şi 8 milioane euro din bugetul local, Primăria sacrifică sănătatea orădenilor, ignorând pericolul poluării şi invocând faptul că vechea termocentrală va fi înlocuită, oricum, cu una ecologică, pe gaz.

(Arhiepi)scopul măririi

Conştient că riscă să piardă alegerile pentru Mitropolia Banatului în faţa ÎPS Ioan al Covasnei, episcopul Sofronie Drincec şi-a pregătit în secret un plan de rezervă.

La 7 ani după ce a înjumătăţit Eparhia ortodoxă prin desprinderea Sălajului, Sofronie pregăteşte ridicarea acesteia la rang de Arhiepiscopie, pentru a avansa totuşi în rang dacă săptămâna aceasta nu va fi ales mitropolit al Banatului.

Punct şi de la capăt

Vă mai amintiţi de vechea librărie Luceafărul din Pasajul Vulturul Negru, de Librăria Tineretului de pe Corso sau de şi mai celebra librărie Mihai Eminescu de la parterul Palatului Poynar?

Toate făceau parte din reţeaua librăriilor de stat, fiind preluate după 1990 de Librarul SA şi ajungând în 2004 pe mâna unui cunoscut afacerist orădean, Gheorghe Mudura, patronul grupului de firme Master. Imediat după asta, au dispărut toate! A fost unul din marile tunuri imobiliare din Oradea, spun procurorii, care după o anchetă întinsă de-a lungul a 7 ani au stabilit că Mudura a preluat firma urmărind doar valorificarea spaţiilor fostelor librării şi câştigând de pe urma tranzacţiilor peste 2,5 milioane euro.

Sună şi fugi!

Un Call Center de campanie finanţat de deputatul Sebastian Ghiţă, amic al lui Victor Ponta, preşedinte PSD Online şi patron al RTV, a ţepuit de bani tineri orădeni.

Amenajat pe o străduţă din centrul Oradiei, centrul de campanie telefonică al PSD a angajat la negru tineri care să facă propagandă pentru Ponta, dar fără să le achite banii promişi, cadorisind în schimb alegătorii cu mii de produse de contrabandă.

Magistraţi în vizor

Adjunctul şefului Parchetului Curţii de Apel Oradea, Valentin Mirişan, şi fostul şef al Judecătoriei Marghita, Ioan Gal, ar putea fi în incompatibilitate.

La solicitarea BIHOREANULUI, Agenţia Naţională de Integritate a analizat situaţia procurorului Mirişan, care e şi decan al Facultăţii de Drept, şi a judecătorului Gal, concomitent pastor penticostal, concluzionând că multiplele funcţii ale celor doi sunt "de natură să genereze o stare de incompatibilitate".

Alb ca halatul

Comisia de Etică a Universităţii l-a absolvit pe conferenţiarul Călin Hozan, şef de secţie la Spitalul Judeţean, de acuzaţia că şi-ar fi plagiat o parte din teza de doctorat.

Suspectat că a copiat cel mai important capitol al lucrării sale din teza profesorului Ioan Matiuţă, care îi fusese şef, ortopedul a fost declarat nevinovat de către trei experţi anonimi.

An ca porcu'

FC Bihor s-a reunit pentru ultima oară în 2014 la... pomana porcului.

După un an nefast, în care Primăria şi-a retras sprijinul financiar, iar clubul se zbate la nivelul subzistenţei, jucătorii au încheiat sezonul pe penultimul loc, dar cu o premieră în lumea fotbalului orădean: au tăiat porcul pe stadion şi s-au omenit, cu speranţe de mai bine.

Hajrá, Andi!

O adolescentă din Oradea este revelaţia celui mai recent sezon al emisiunii X Factor din Ungaria.

La doar 15 ani, Andrea Tóth a interpretat o varietate de genuri muzicale, a primit laudele specialiştilor din juriu şi a câştigat admiraţia publicului, care a votat-o între primii cinci concurenţi.

TIME OUT

Oradea marilor ecrane

An de an, la nu mare distanţă de Oradea, zeci de mii de spectatori participă la festivaluri de film precum TIFF, la Cluj, dedicat producţiilor de ficţiune, respectiv Astra, la Sibiu, rezervat filmelor-documentar.

Pentru oraşele gazdă, cele două evenimente înseamnă turişti, invitaţi de seamă din lumea cinematografiei şi, nu în ultimul rând, promovare şi recunoaştere internaţională. Oradea vrea să intre şi ea, anul viitor, în joc...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON