URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurori pe Biró

Fosta viceprimăriţă Rozalia Biró, acum senator UDMR, s-a ales cu dosar penal după ce a pierdut procesul intentat Agenţiei Naţionale de Integritate, care o găsise vinovată de abuz în funcţie. Biró este cercetată pentru o "trânteală de partid" din vremea când îl seconda pe fostul primar Petru Filip şi a aprobat închirierea pe bani mărunţi a fostei Biblioteci CFR către Fundaţia Partium, din a cărei conducere făcea parte, dar şi renovarea cu fonduri publice a clădirii pe care, în final, a predat-o "la cheie" colegilor UDMR-işti.

Aeroport în aer

După aproape un deceniu de înapoiere, în care putea fi chiar desfiinţat, Aeroportul Oradea va avea curse externe regulate abia de anul viitor. Deşi de mai bine de patru ani Primăria cere insistent curse internaţionale, Consiliul Judeţean amână înfiinţarea lor cu încă un an, argumentând că marile companii sunt interesate de rute noi numai după reabilitarea pistei şi platformelor vechi din 1967.

L-a furat pe Jaru!

Urmărire ca-n filme: fiul unui patron a băgat Poliţia în alertă după ce a furat bani şi o maşină de la un partener al tatălui său. Tânărul Marian Lele a furat 12.000 lei şi un Mitsubishi din curtea afaceristului Sorin Tonca, zis Jaru, a provocat un accident pe DN 76 şi a fugit de Poliţie, în final fiind prins, după încă un accident, cu ajutorul camerelor de supraveghere din Oradea.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Eduard Florea, city-managerul Oradiei: "Anul trecut a fost primul în care am restituit mai mult decât ne-am împrumutat"

Dacă aţi plătit măcar un leu în visteria oraşului, acesta a trecut prin mâna lui. Angajat în Primărie din 1998, directorul economic Eduard Florea şi-a început cariera ca simplu inspector. "Eu nu sunt orădean, am venit din sud, puteam să termin facultatea şi să plec, dar am avut şansa de a-l cunoaşte pe Marcel Boloş, fostul director al DMPFI, care mi-a fost profesor, şi mi-a oferit un loc de muncă", povesteşte directorul. Florea vrea acum să aplice aceeaşi metodă pentru a ţine tinerii în Oradea. "Va trebui să ajutăm studenţii să îşi găsească de lucru încă din facultate", spune cel care de luna următoare va fi primul city-manager din istoria Oradiei. Cu sprijinul direct al primarului Ilie Bolojan, care a spus de la bun început că altul mai bun n-ar fi avut cum să găsească...

Atacul robelor

Judecătorii Curţii de Apel Oradea şi ai Tribunalului Bihor s-au plâns la Consiliul Superior al Magistraturii că procurorii DNA le "lezează" independenţa. Nemulţumiţi că patru colegi de-ai lor au fost inculpaţi pentru că au dat sentinţe pe probe fabricate, 48 de judecători susţin că acţiunile DNA împotriva acestora creează un precedent periculos şi se tem că, la rându-le, pot deveni şi ei "victime" ale procurorilor.

Goana după alegători

Şefi de partide şi alţi "grei" ai politicii de la Bucureşti au încercat săptămâna trecută să-i convingă pe bihoreni să le dea voturile la europarlamentare. Deşi scrutinul premergător prezidenţialelor îi obligă să dea faţă cu cetăţenii, politicienii au preferat întâlniri cu simpatizanţii, scurte plimbări pe stradă şi, mai ales, conferinţe de presă prin care să transmită că ceilalţi sunt cei "răi".

"Antrenor" de prădători

Singurul crescător de şoimi din Bihor, orădeanul Alin Tătar, dresează şoimi şi ulii pentru vânătoare. Alături de alţi pasionaţi din ţară, Alin vrea ca vânătoarea cu păsări de pradă anume dresate, practică străveche şi cu mare trecere în Europa medievală, să devină legală în România, aşa cum este în numeroase alte state din lume.

Legată de glie

Premieră naţională: şeful liberalilor orădeni, Ilie Bolojan, i-a condiţionat colegei Norica Nicolai sprijinul acordat în campania pentru alegerile europarlamentare. În schimbul susţinerii oferite de primarul Bolojan, Nicolai s-a obligat să deschidă un birou la Oradea, unde va angaja un consultant care să faciliteze accesul la fondurile UE pentru instituţiile publice şi firmele private din Bihor.

Foc la Muzeu!

Cu toate că de ceva vreme Muzeul Ţării Crişurilor nu are un sediu propriu, sau poate chiar de aceea, Zilele Muzeului atrag în fiecare an mii de participanţi. Ediţia cu numărul XVIII are ca temă "Civilizaţia focului", vizitatorilor fiindu-le prezentate obiecte ce ilustrează importanţa practică şi simbolică a acestuia din paleolitic şi până în secolul XX. Festivalul include, însă, şi o expoziţie dedicată "Micului Paris de pe Peţa", un spectacol de teatru şi o gală cu muzică barocă franceză şi italiană, iar cei mai mici vizitatori, copiii, vor putea vedea un balaur înalt de trei metri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Leprele udemeriste...
Cad udemeristii pe capete. Hotzii astia sunt tot cu ochii dupa furat. SUCCES, DNA !
Postat 12 Mai 2014, 18:19 de udmr-etno business
500 000 EURO
SA NE EXPLICE DE UNDE AVEA 500 000 EURO SA CUMPERE O VILA IMENSA PE BRANULUI?
Postat 12 Mai 2014, 15:04 de alin
Atacul robelor ... !?!
De ce ar fi mai inteligenţi magistraţii decât cei pe care îi judecă !?! Gura bate currul şi loa ei !?!
Postat 12 Mai 2014, 10:30 de Carp III
Aeroport în aer !?!
Nu depinde de consiliul judeţean sau de primăria orădeană înfiinţarea de curse internaţionale, pentru că aceste instituţii nu sunt operatori aerieni !?! Cursele se înfiinţează doar la cererea operatorilor de acest gen care se orientează după numărul de călători doritori şi după starea infrastructurii aferente !?! Iar aeroprotul local nu îndeplineşte niciuna dintre aceste condiţii, fiind doar conjunctural legat la nevoile regionale, naţionale sau internaţionale !?!
Postat 12 Mai 2014, 10:27 de Carp III
"Micul Paris de pe Peţa"
Poate iese cineva şi demonstrează cu bun simţ faptul că înlocuirea "Mica Viena" cu "Micul Paris" este corectă, în contextul în care Bucureştiul era asemănat cu "Oraşul Luminilor", în timp ce Oradea era încă cu lămpaşul la fund !?! Capitala RO a fost denumită "Micul Paris" şi nu Oradea, pentru că la Bucureşti au fost montate printre altele, la fel ca la Paris, primele felinare pe străzile principale la sfârşitul secolului trecut !?! Oradea a fost denumită "Mica Vienă" datorită arhitecturii specifice "eclecticului ordinar" care şi-a pus amprenta pe clădirile edificate în perioada imediat următoare trecerii la vremea secolului XX !?!
Postat 12 Mai 2014, 10:24 de Carp III
Legată de glie !?!
Prostia e lungă cât distanţa între Oradea şi Bruxelles !?! Orice administraţie publică (oraş, zonă sau regiune) poate deschide birouri de reprezentare la Bruxelles, printre atribuţii fiind şi cea de atragere de fonduri europene !?! Sunt sute de astfel de reprezentanţe în capitala UE !?! Pe de altă parte, parlamentarii europeni nu se ocupă de fondurile europene în mod direct, pentru că nu cade în sarcinile lor să lase politicile europene în favoarea banilor ce se alocă pe programe, proiecte şi criterii ferme, nu pentru cine e mai aproape de căldura lor !?! Dacă ai proiecte bune, fezabile şi eligibile, atragi bani, iar dacă ai numai logoreea la purtător poţi aştepta până o înţărca mutul iapa !?!
Postat 12 Mai 2014, 10:16 de Carp III
"Anul trecut a fost primul în care am restituit mai mult decât ne-am împrumutat" !?!
Gura păcătosului adevăr grăieşte ... că s-a dat aiurea mai mult decât s-a primit !?! La aşa primar care şi-a falimentat până şi mica afecere de familie pe care o avea, de genial ce era în economie până să ajungă mare şef de partid, aşa city-manager !?!
Postat 12 Mai 2014, 10:08 de Carp III
Procurori pe Biró !?!
Cât de prost (sau proastă în acest caz) poate fi cineva care, în calitate de senator care a pierdut procesul irevocabil cu ANI şi pe baza căruia trebuia să-şi dea demisia din funcţia de parlamentar, stă şi aşteaptă cu seninătate ca, în lipsa măsurii de demitere sau demisie din funcţie, să plece pe cale de consecinţă dosarul care "dormea" într-un sertar ca definitiv încheiat, către Parchetul General care l-a repartizat, ca pe orice lucrare curentă pe care ar avea-o faţă de orice demnitar !?! Şi când te gândeşti că această individă cu minte scurtă mai vrea să şi conducă un oraş sau o parte de ţară !?!
Postat 12 Mai 2014, 10:04 de Carp III
Leprele udemeriste...
Au inceput sa cada pe capeteudemeristii... unii dupa altii ! Indivizi cu ochii tot dupa furat.
Postat 12 Mai 2014, 08:33 de Asa da.
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON