URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2020, 17:01

Nu mai folosi telefonul și căștile pe zebră! Marcaje speciale, desenate pe câteva treceri de pietoni din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a-i determina pe orădeni să fie mai atenți atunci când traversează strada, un pianist orădean, Thurzó Zoltan, a propus municipalității un proiect inedit: desenarea a trei marcaje speciale pe zebre care să le transmită oamenilor că folosirea telefonului și a căștilor în timp ce traversează strada le poate pune viața în pericol, dar și că mersul pe bicicletă este interzis în acele locuri.

Primăria Oradea a acceptat propunerea, astfel că, de joia trecută, semnele speciale au apărut în Oradea, în zona Rogerius, dar şi pe drumul expres. Detalii despre proiect au fost oferite marţi de Thurzó Zoltan şi de consilierul primarului Oradiei, Zatykó Gyula, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc în teren. 

Inspirat de marcaje asemănătoare pe care le-a văzut în Ungaria, Thurzó a vrut să-i inspire pe orădeni să fie mai responsabili în trafic, pentru că, spune el, a văzut de multe ori cum pietonii își puneau viața în pericol pentru că fie erau cu ochii în telefon, sau ascultând muzică în căşti, în loc să se asigure înainte şi în timp ce traversau.

"Anul trecut, în noiembrie, am depus proiectul la Primărie. Este vorba despre trei imagini care îl anunță pe pieton că traversarea trecerii în timp ce folosește telefonul sau ascultă muzică nu este recomandată și că mersul pe bicicletă este interzis. Primele două le-am realizat eu pe calculator. Am propus ca acestea să fie desenate pe trecere pentru a fi cât mai vizibile. În felul acesta, sper eu, trecătorii îşi vor da seama că trebuie să fie atenţi", a spus pianistul.

De altfel, tocmai în timp ce Thurzó le oferea aceste informaţii jurnaliştilor, pe trecerea de pietoni din apropiere traversa o tânără care asculta muzică în căşti şi care nici nu a observat pictogramele.  

Până acum imaginile au fost vopsite pe 20 de treceri de pietoni din Oradea, însă în perioada următoare municipalitatea are în plan ca toate zebrele din zonele aglomerate și periculoase să fie marcate în acest fel. "Realizarea celor şase pictograme – trei într-un capăt al trecerii şi trei în altul – costă 250 de lei", a spus Zatyko Gyula. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pictograme
Am vazut pictogramele dar nu am inteles de ce la bicicleta nu e taiat cercul ca la restul.
Postat 06 August 2020, 14:49 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON