URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iulie 2020, 17:01

Nu mai folosi telefonul și căștile pe zebră! Marcaje speciale, desenate pe câteva treceri de pietoni din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a-i determina pe orădeni să fie mai atenți atunci când traversează strada, un pianist orădean, Thurzó Zoltan, a propus municipalității un proiect inedit: desenarea a trei marcaje speciale pe zebre care să le transmită oamenilor că folosirea telefonului și a căștilor în timp ce traversează strada le poate pune viața în pericol, dar și că mersul pe bicicletă este interzis în acele locuri.

Primăria Oradea a acceptat propunerea, astfel că, de joia trecută, semnele speciale au apărut în Oradea, în zona Rogerius, dar şi pe drumul expres. Detalii despre proiect au fost oferite marţi de Thurzó Zoltan şi de consilierul primarului Oradiei, Zatykó Gyula, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc în teren. 

Inspirat de marcaje asemănătoare pe care le-a văzut în Ungaria, Thurzó a vrut să-i inspire pe orădeni să fie mai responsabili în trafic, pentru că, spune el, a văzut de multe ori cum pietonii își puneau viața în pericol pentru că fie erau cu ochii în telefon, sau ascultând muzică în căşti, în loc să se asigure înainte şi în timp ce traversau.

"Anul trecut, în noiembrie, am depus proiectul la Primărie. Este vorba despre trei imagini care îl anunță pe pieton că traversarea trecerii în timp ce folosește telefonul sau ascultă muzică nu este recomandată și că mersul pe bicicletă este interzis. Primele două le-am realizat eu pe calculator. Am propus ca acestea să fie desenate pe trecere pentru a fi cât mai vizibile. În felul acesta, sper eu, trecătorii îşi vor da seama că trebuie să fie atenţi", a spus pianistul.

De altfel, tocmai în timp ce Thurzó le oferea aceste informaţii jurnaliştilor, pe trecerea de pietoni din apropiere traversa o tânără care asculta muzică în căşti şi care nici nu a observat pictogramele.  

Până acum imaginile au fost vopsite pe 20 de treceri de pietoni din Oradea, însă în perioada următoare municipalitatea are în plan ca toate zebrele din zonele aglomerate și periculoase să fie marcate în acest fel. "Realizarea celor şase pictograme – trei într-un capăt al trecerii şi trei în altul – costă 250 de lei", a spus Zatyko Gyula. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pictograme
Am vazut pictogramele dar nu am inteles de ce la bicicleta nu e taiat cercul ca la restul.
Postat 06 August 2020, 14:49 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON