URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2020, 15:25

Nu mai există suspecţi de coronavirus în Bihor: Femeia şi bărbatul din Spitalul Municipal vor fi externaţi 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Femeia în vârstă de 52 de ani din Oradea şi bărbatul în vârstă de 50 de ani din Piatra Neamţ, ambii internaţi în izolare la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal, vor fi externaţi vineri, fiind sănătoşi, după ce şi rezultatele celei de-a doua testări pentru virusul COVID 19 au ieşit negative.

Vor fi externaţi

"La cea de-a doua testare, la fel ca la primar, rezultatele sunt negative în cazul celor două persoane internate în Oradea. Astăzi vor fi externaţi", a declarat, vineri, pentru BIHOREANUL dr. Daniela Rahotă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Femeia din Oradea şi bărbatul din Piatra Neamţ au fost internaţi ca suspecţi de coronavirus, marţi, respectiv miercuri. Orădeanca, care se întorsese recent din Veneţia, a sunat la 112 spunând că are febră, dureri musculare şi dificultăţi de respiraţie, fiind apoi internată în izolare. Bărbatul, şofer de meserie, a ajuns la spital, deşi nu avea niciun simptom după ce le-a spus poliţiştilor la frontiera Borş că a trecut printr-o comună din Italia serios afectată de epidemia cu coronavirus şi închisă de autorităţi. 

Ambii au fost testaţi în două rânduri, la câteva zile distanţă, iar rezultatele au revenit de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara ca fiind negative. 

Astfel, vineri, nu mai există suspecţi de infecţia cu coronavirus în judeţul Bihor.

În schimb, potrivit dr. Rahotă, în tot judeţul sunt 180 de persoane fără simptome care se află în izolare la domiciliu fiindcă s-au întors din zone cu probleme, în special din Italia. Potrivit autorităţilor, persoanele acestea sunt verificate de echipaje mixte ale Poliţiei şi DSP Bihor pentru a se vedea dacă respectă izolarea la domiciliu. 

Primăriile din Bihor, puse în gardă

Pe de altă parte, Instituţia Prefectului Bihor a emis, la dispoziţia prefectului Dumitru Tiplea, o circulară privind constituirea fondului de rezervă bugetară pentru anul 2020.

Documentul a fost trimis în atenţia tuturor primăriilor din judeţ, precum şi către Consiliul Judeţean Bihor.

"În contextul actual, fondurile de rezervă trebuie să fie disponibile în bugetele locale pentru a asigura măsurile locale pentru prevenţia şi limitarea Covid-19", se arată într-un comunicat trimis vineri de Prefectură.

Prefectul a adus în vedere UAT-urilor şi Consiliului Judeţean Bihor că, la aprobarea bugetului local pentru anul 2020, să aibă în vedere şi fondul de rezervă bugetară, în conformitate cu prevederile legale.

Potrivit prevederilor articolului 36 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, în bugetele locale se înscrie fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Local şi Consiliului Judeţean, după caz, în cotă de 5% din totalul cheltuielilor.

"Acesta se utilizează la propunerea ordonatorilor principali de credite, pe bază de hotărâri ale consiliilor respective, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în cursul exerciţiului bugetar, pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi naturale, precum şi pentru acordarea unor ajutoare către alte unităţi administrativ-teritoriale în situaţii de extremă dificultate, la cererea publică a primarilor acestor unităţi ori din iniţiativă proprie. Aplicarea prevederii a devenit urgentă mai ales în contextul excepţional actual al apariţiei infecţiilor cu noul coronavirus în România", a mai informat Instituţia Prefectului. 

Prefectul Dumitru Ţiplea a avertizat că: "În situaţia în care bugetul nu va cuprinde sume care vor fi evidenţiate în fondul de rezervă, hotărârile nu vor îndeplini cerinţele prevederilor legale pentru a fi avizate".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON