Femeia în vârstă de 52 de ani din Oradea şi bărbatul în vârstă de 50 de ani din Piatra Neamţ, ambii internaţi în izolare la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal, vor fi externaţi vineri, fiind sănătoşi, după ce şi rezultatele celei de-a doua testări pentru virusul COVID 19 au ieşit negative.
Vor fi externaţi
"La cea de-a doua testare, la fel ca la primar, rezultatele sunt negative în cazul celor două persoane internate în Oradea. Astăzi vor fi externaţi", a declarat, vineri, pentru BIHOREANUL dr. Daniela Rahotă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.
Femeia din Oradea şi bărbatul din Piatra Neamţ au fost internaţi ca suspecţi de coronavirus, marţi, respectiv miercuri. Orădeanca, care se întorsese recent din Veneţia, a sunat la 112 spunând că are febră, dureri musculare şi dificultăţi de respiraţie, fiind apoi internată în izolare. Bărbatul, şofer de meserie, a ajuns la spital, deşi nu avea niciun simptom după ce le-a spus poliţiştilor la frontiera Borş că a trecut printr-o comună din Italia serios afectată de epidemia cu coronavirus şi închisă de autorităţi.
Ambii au fost testaţi în două rânduri, la câteva zile distanţă, iar rezultatele au revenit de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara ca fiind negative.
Astfel, vineri, nu mai există suspecţi de infecţia cu coronavirus în judeţul Bihor.
În schimb, potrivit dr. Rahotă, în tot judeţul sunt 180 de persoane fără simptome care se află în izolare la domiciliu fiindcă s-au întors din zone cu probleme, în special din Italia. Potrivit autorităţilor, persoanele acestea sunt verificate de echipaje mixte ale Poliţiei şi DSP Bihor pentru a se vedea dacă respectă izolarea la domiciliu.
Primăriile din Bihor, puse în gardă
Pe de altă parte, Instituţia Prefectului Bihor a emis, la dispoziţia prefectului Dumitru Tiplea, o circulară privind constituirea fondului de rezervă bugetară pentru anul 2020.
Documentul a fost trimis în atenţia tuturor primăriilor din judeţ, precum şi către Consiliul Judeţean Bihor.
"În contextul actual, fondurile de rezervă trebuie să fie disponibile în bugetele locale pentru a asigura măsurile locale pentru prevenţia şi limitarea Covid-19", se arată într-un comunicat trimis vineri de Prefectură.
Prefectul a adus în vedere UAT-urilor şi Consiliului Judeţean Bihor că, la aprobarea bugetului local pentru anul 2020, să aibă în vedere şi fondul de rezervă bugetară, în conformitate cu prevederile legale.
Potrivit prevederilor articolului 36 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, în bugetele locale se înscrie fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Local şi Consiliului Judeţean, după caz, în cotă de 5% din totalul cheltuielilor.
"Acesta se utilizează la propunerea ordonatorilor principali de credite, pe bază de hotărâri ale consiliilor respective, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în cursul exerciţiului bugetar, pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi naturale, precum şi pentru acordarea unor ajutoare către alte unităţi administrativ-teritoriale în situaţii de extremă dificultate, la cererea publică a primarilor acestor unităţi ori din iniţiativă proprie. Aplicarea prevederii a devenit urgentă mai ales în contextul excepţional actual al apariţiei infecţiilor cu noul coronavirus în România", a mai informat Instituţia Prefectului.
Prefectul Dumitru Ţiplea a avertizat că: "În situaţia în care bugetul nu va cuprinde sume care vor fi evidenţiate în fondul de rezervă, hotărârile nu vor îndeplini cerinţele prevederilor legale pentru a fi avizate".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.