URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iulie 2017, 19:15

"Nu eşti tu vinovată!". Tot mai multe bihorence cer ordine de protecţie împotriva partenerilor agresivi (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala Mare a Primăriei a găzduit, marţi, o masă rotundă dedicată conştientizării şi sensibilizării publicului în privinţa violenţei în familie, în cadrul căreia s-au prezentat poveşti cutremurătoare ale unor victime care, torturate, s-au transformat ele însele în agresori.

Între oficiali

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Necuvinte în colaborare cu Poliţia Română, în cadrul unei campanii naţionale numită "Aripi frânte", care îşi propune să aducă în discuţie subiectul violenţei în familie şi să încurajeze denunţul agresorilor. Moderatori au fost, astfel, Simona Voicescu, director executiv al Asociaţiei Necuvinte, şi subcomisarul Florin Iova, de la Poliţia de Proximitate din Oradea.

Deşi a fost un eveniment deschis tuturor celor interesaţi, audienţa "civilă" n-a fost prea mare, în sală aflându-se doar reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai presei, ai mai multor ONG-uri, Poliţiei Locale şi trei parlamentari, Ioan Cupşa, Florica Cherecheş, Biro Rozalia.

Din victime, agresori…  

Asociaţia Necuvinte militează pentru sensibilizarea publicului în privinţa violenţei în familie, realizând astfel un documentar, numit "Aripi frânte", în care sunt prezentate inclusiv cazuri concrete ale unor femei bătute care au ajuns să-şi ucidă partenerii şi sunt acum închise la Penitenciarul Târgşor (jud. Prahova).

De asemenea, în cadrul campaniilor, au realizat mai multe materiale informative care pot fi folositoare victimelor prin sfaturi şi posibile soluţii. Toate acestea conţin şi mesaje încurajatoare şi mobilizatoare, precum "Începe prin a cere ajutor!", "Nu aştepta să fie prea târziu!" şi "Nu tu eşti vinovată!".

În intervenţiile ei, Simona Voicescu, reprezentanta Asociaţiei Necuvinte, a subliniat că persoanele agresate trebuie să se adreseze imediat Poliţiei, Direcţiilor Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care au centre de urgenţă pentru astfel de cazuri, precum şi ONG-urilor din domeniu pentru a primi ajutor.

Ea a arătat că multe dintre femeile bătute nu dezvăluie nimănui chinul prin care trec şi, de frică, nu-şi denunţă "călăii" la Poliţie, bătaia în familie fiind cumva "tradiţională".

Stai departe!

Şi datorită demersurilor Asociaţiei Necuvinte, Legea nr. 217/2013 a fost modificată astfel încât există un termen maxim de 72 de ore pentru judecarea cererilor privind ordinele de protecţie.

Potrivit datelor prezentate de organizatorii campaniei "Aripi Frânte", în Bihor numărul cererilor precum şi numărul ordinelor de protecţie emise a crescut în 2016 faţă de anul 2015. Concret, în 2015, s-au depus 89 de astfel de solicitări (din care 56 în Oradea), 43 dintre ele fiind admise, 38 respinse, iar în 8 cazuri s-au dat alte soluţii (anulare, renunţare, declinare, nulitate cerere).

În 2016, numărul cererilor a crescut la 137 (78 în Oradea), din care 60 au fost admise, 65 respinse, iar în 12 cazuri s-au dat alte soluţii. Acestea nu sunt semne că numărul cazurilor de violenţă în familie a crescut, ci că victimele au tot mai multă încredere în autorităţi şi cred că există o variantă de scăpare, consideră organizatorii evenimentului.

Documentarul "Aripi frânte" realizat de Asociaţia Necuvinte:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON