URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
18 Iulie 2017, 19:15

"Nu eşti tu vinovată!". Tot mai multe bihorence cer ordine de protecţie împotriva partenerilor agresivi (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala Mare a Primăriei a găzduit, marţi, o masă rotundă dedicată conştientizării şi sensibilizării publicului în privinţa violenţei în familie, în cadrul căreia s-au prezentat poveşti cutremurătoare ale unor victime care, torturate, s-au transformat ele însele în agresori.

Între oficiali

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Necuvinte în colaborare cu Poliţia Română, în cadrul unei campanii naţionale numită "Aripi frânte", care îşi propune să aducă în discuţie subiectul violenţei în familie şi să încurajeze denunţul agresorilor. Moderatori au fost, astfel, Simona Voicescu, director executiv al Asociaţiei Necuvinte, şi subcomisarul Florin Iova, de la Poliţia de Proximitate din Oradea.

Deşi a fost un eveniment deschis tuturor celor interesaţi, audienţa "civilă" n-a fost prea mare, în sală aflându-se doar reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai presei, ai mai multor ONG-uri, Poliţiei Locale şi trei parlamentari, Ioan Cupşa, Florica Cherecheş, Biro Rozalia.

Din victime, agresori…  

Asociaţia Necuvinte militează pentru sensibilizarea publicului în privinţa violenţei în familie, realizând astfel un documentar, numit "Aripi frânte", în care sunt prezentate inclusiv cazuri concrete ale unor femei bătute care au ajuns să-şi ucidă partenerii şi sunt acum închise la Penitenciarul Târgşor (jud. Prahova).

De asemenea, în cadrul campaniilor, au realizat mai multe materiale informative care pot fi folositoare victimelor prin sfaturi şi posibile soluţii. Toate acestea conţin şi mesaje încurajatoare şi mobilizatoare, precum "Începe prin a cere ajutor!", "Nu aştepta să fie prea târziu!" şi "Nu tu eşti vinovată!".

În intervenţiile ei, Simona Voicescu, reprezentanta Asociaţiei Necuvinte, a subliniat că persoanele agresate trebuie să se adreseze imediat Poliţiei, Direcţiilor Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care au centre de urgenţă pentru astfel de cazuri, precum şi ONG-urilor din domeniu pentru a primi ajutor.

Ea a arătat că multe dintre femeile bătute nu dezvăluie nimănui chinul prin care trec şi, de frică, nu-şi denunţă "călăii" la Poliţie, bătaia în familie fiind cumva "tradiţională".

Stai departe!

Şi datorită demersurilor Asociaţiei Necuvinte, Legea nr. 217/2013 a fost modificată astfel încât există un termen maxim de 72 de ore pentru judecarea cererilor privind ordinele de protecţie.

Potrivit datelor prezentate de organizatorii campaniei "Aripi Frânte", în Bihor numărul cererilor precum şi numărul ordinelor de protecţie emise a crescut în 2016 faţă de anul 2015. Concret, în 2015, s-au depus 89 de astfel de solicitări (din care 56 în Oradea), 43 dintre ele fiind admise, 38 respinse, iar în 8 cazuri s-au dat alte soluţii (anulare, renunţare, declinare, nulitate cerere).

În 2016, numărul cererilor a crescut la 137 (78 în Oradea), din care 60 au fost admise, 65 respinse, iar în 12 cazuri s-au dat alte soluţii. Acestea nu sunt semne că numărul cazurilor de violenţă în familie a crescut, ci că victimele au tot mai multă încredere în autorităţi şi cred că există o variantă de scăpare, consideră organizatorii evenimentului.

Documentarul "Aripi frânte" realizat de Asociaţia Necuvinte:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON