URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Octombrie 2017, 18:15

"Nu eliberaţi autorizaţia!": Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor i se cere închiderea fermei Nutripork

În această săptămână, mai precis pe 28 octombrie, autorizaţia de mediu a fermei Nutripork din cartierul Ioşia va expira şi, aşa cum se ştie, o nouă solicitare este în analiza Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor. Până când se va lua o decizie, în fermă nu vor putea fi aduşi noi porci, ci doar crescuţi cei aflaţi în hale la momentul expirării autorizaţiei.

Dosarul prin care ferma solicită reautorizarea a fost depus la APM Bihor luna trecută, iar în Agenţie s-a format un grup de specialişti care are scopul să analizeze cererea. O parte din aceştia au făcut o primă vizită la ferma din Ioşia, iar miercuri, în aşa-numita şedinţă a Consiliului de Analiză Tehnică, specialiştii vor stabili ce este de făcut în continuare. La aceeaşi întâlnire, foarte probabil, se va stabili şi când va avea loc dezbaterea publică pe tema solicitării Nutripork.

"Ţineţi cont de noi!"

Până când vor putea să-şi spună cu voce tare doleanţele, unii cetăţeni au reacţionat în scris. În numele locuitorilor din comuna Sîntandrei, şi ei deranjaţi de duhoarea de la ferma din Ioşia, Asociaţia Sântandrei Metropolitan Area a transmis un memoriu către APM Bihor.

Documentul, semnat şi în nume personal de Nadia Pal, fost candidat la Consiliul Local Oradea şi, totodată, cea care în 2015 a strâns peste 3.000 de semnături de la orădeni pentru închiderea fermei Nutripork, înşiră o serie de condiţii legale sau recomandate de directive europene pe care ferma nu le îndeplineşte în prezent, cum ar fi distanţa faţă de zonele rezidenţiale, lipsa unei staţii de epurare şi, mai important, lipsa unui plan de mirosuri.

Criticând faptul că nu se face o monitorizare continuă a poluării olfactive, semnatarii memoriului cer APM Bihor să ţină cont de vocea lor.

"Vă rugăm ca în luarea deciziei legată de desfăşurarea activităţii în acest complex zootehnic, să fie respectate toate normele şi legislaţia europeană în vigoare şi nu în ultimul rând să respecte oamenii afectaţi, care şi-au exprimat în permanenţă nemulţumirea faţă de modul în care această societate şi-a desfăşurat activitatea", se arată în memoriu.

Scrisoare de la un deputat

Deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş (foto) a transmis la rându-i o scrisoare către APM Bihor. Pe un ton mai vehement, parlamentarul – care de-a lungul ultimilor ani s-a preocupat de problema poluării olfactive, cerând soluţii de la Ministerul Agriculturii, Mediului şi Sănătăţii deopotrivă – cere ca Agenţia să nu elibereze autorizaţia de mediu.

"Vă rog, în numele acestor zeci de mii de orădeni şi bihoreni, să evaluaţi cu cea mai mare atenţie şi responsabilitate situaţia şi să nu eliberaţi autorizaţia, pentru că această firmă a demonstrat că nu îi pasă de ce spun oamenii şi sfidează orice reclamaţie sau sugestie. Pe parcursul celor 10 ani, cetăţenii au reclamat la Primărie, au semnat petiţii online sau chiar pe liste, ziarele au relatat aceste nemulţumiri, dar nu s-a întâmplat nimic pentru că de fiecare dată, li se spunea că activitatea respectă toate condiţiile de autorizare", se arată în scrisoarea deputatului.

Totodată, Cherecheş înşiră şi ea deficienţele fermei: lipsa perdelei vegetale care să înconjoare complexul, distanţa mică faţă de zonele locuite şi faptul că neutralizarea mirosurilor cu felurite substanţe s-a dovedit inutilă.

"Pentru ca activitatea să nu  deranjeze locuitorii municipiului, ar trebui probabil ca tot circuitul să fie închis, să existe perdele de apă care să blocheze emanarea mirosurilor neplăcute şi să se folosească enzime de calitate superioară. Nefiind specialist în domeniu şi neavând competenţa sau autoritatea de a vă spune ce aveţi de făcut sau care sunt cele mai bune practici în domeniu, vă cer doar să vă faceţi datoria ca să asiguraţi orădenilor un aer respirabil, care să nu conţină substanţe care să afecteze sănătatea populaţiei sau starea de confort a acesteia", a mai scris deputatul PNL.

Factorul surpriză

Pe de altă parte, aşa cum a anunţat BIHOREANUL, la şefia APM Bihor s-a petrecut acum o numire surprinzătoare. Olimpia Mintaş este, începând de miercuri, noul director al Agenţiei, numită printr-o decizie a preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Mintaş nu doar că n-a lucrat niciodată la APM Bihor, ci este unul dintre asociaţii şi administratorii firmei Acormed, specializată în consultanţă şi studii de mediu, exact cea care a realizat şi studiul pentru Nutripork, prin care se recomandă emiterea unei noi autorizaţii.

Aşadar, noua directoare APM Bihor va face parte din colectivul de specialişti care vor decide dacă propunerea pe care tot ea, dar în calitate de specialist în mediul privat, a făcut-o. Cum anume va evita această incompatibilitate, rămâne de văzut. Cert este că miercuri, Mintaş nu va participa la şedinţa CAT, fiind în concediu medical.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Coruptia e atat de raspandita in societatea romaneasca incat...
...porcarul este pt. Oradea doar un cumparator, care a inceput prin a-i cumpara pe decidentii politici!
Postat 25 Octombrie 2017, 15:18 de pinonel
După poză
.. am crezut că e vorba de parlamentarii noștri!
Postat 25 Octombrie 2017, 14:40 de Oarecine
...mda
.....vorbim despre o ferma care functiona inainte de a se construi case in zona si vorba aia daca siau construit casa in zona stiau ca pute sau au fost siguri ca se va inchide. Este trist faptul ca aceasta ferma indiferent de cat de tare pute sau nu cu 3 zile inaninte de expirarea avizului nu stie daca va mai primi aviz. La cati puscariasi sunt in Oradea, puteau sa planteze 7 perdele de pomi da, ma gandesc ca si astia sunt votanti si nu pot fi pusi la lucru ca, doar trebuie sa se tatuieze, sa faca sala, pana la urmatoarele alegeri. Aici vorbim de taxe, impozite, salariati, relocare a x porci dar, nu conteaza, votantii sunt mai importanti, sunt mai multi, pe cand seful porcariei e numai 1 plus membrii familiei, maxim 4. Taxele oricum le incaseaza, daca nu fiscul, executorii. Se apropie alegerile si importanti sunt stampilarii. Ca sa evitam gen, sa stai tu in miros, sunt de la tara si nu ma deranjeaza mirosul, de aceea conduc inca porcii care ne conduc, noroc ca se dau cu "madmoiselle" si nu put prea tare.
Postat 25 Octombrie 2017, 12:37 de FLORIN64
Ac pentru cojocul din blana de porc
Sa presupunem ca se va autoriza functionarea porcariei, in ciuda contribuabilului de taxe si impozite pe aerul respirat in urbe. Consiliul Local si Primaria trebuie totusi sa tina cont de doleanta noastra, ca doar ei ne reprezinta, nu-i asa? Pe modelul taxei auto de mediu propusa de ministerul in cauza, sa se stabileasca si sa se colecteze o taxa de poluare de 100 Euro/cap de porcina. Cei implicati in politica sunt scutiti, daca nu guita impotriva taxei.
Postat 25 Octombrie 2017, 11:47 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON