URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iunie 2017, 13:33

Nu-i Dior, e Bihor! Celebra companie de lux a furat modelul unui cojoc din Beiuş (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Celebra companie franceză Christian Dior este acuzată că a copiat modelul unui cojoc din Ţara Beiuşului într-o ţinută din colecţia de toamnă 2017.

O asociaţie din Beiuş, Ţara Binşului – Terra Beiusensis, a semnalat pe propria pagină de Facebook nedreptatea făcută cojocului binşenesc.

"Mă plimbam în unul din cele mai mari şi mai luxoase cazinouri din lume, în Singapore, şi bineînţeles magazinul Dior este nelipsit, la fel cum sunt toţi ceilalţi "creatori" de modă prezenţi, de la Versace la Yves Saint Laurent. Dar la Dior ceva m-a lovit greu, pe mine, pruncul din Binş născut pe strada Şcolii şi crescut pe Aleea Moţilor. A fost un suman din colecţia anului acesta 2017 care se vinde în jur la 35.000 de dolari, da, aţi auzit corect, ăsta e preţul. Problema din punctul meu de vedere e că-i copiat cu neruşinare după cojocul nost binşenesc, 100% în modele şi amplasament", este mesajul postat pe pagina de Facebook a ONG-ului, semnat de "Radu F. de pe Pătărasca Mare".

Mesajul a fost preluat de o altă pagină de Facebook, "La Blouse Roumaine", care a şi postat alăturat o fotografie a creaţiei Dior şi una a cojocului din zona Beiuşului expus la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca.

Asemănările între cele două piese sunt izbitoare: ambele au marginile din blană neagră, au acelaşi model floral în partea inferioară şi aceleaşi motive de culoare roşie. Singurul detaliu la care Dior a renunţat este steagul tricolor, de pe umărul vestei de la Beiuş. Mai mult, acelaşi motiv a fost pus de Dior şi pe un alt suman.

"This is Bihor, not Dior", se arată pe pagina "La Blouse Roumaine", aceeaşi pagină care recent a determinat-o pe creatoarea de modă Tory Burch să recunoască la rândul ei că a copiat într-o creaţie elemente dintr-o haină folclorică românească. "La Blouse Roumaine" cere şi Dior să recunoască public că a copiat modelul din Bihor, mesaj distribuit în doar 12 ore de aproape 5.000 de oameni.

Pe de altă parte, beiuşeanul care a depistat furtul se declară descumpănit. "Nu ştiu: să fiu mândru că marele Dior ne-o copiat sau să-mi clătăresc gura de gustul amar? Că la noi nu se mai fac pentru că n-au fost preţuite de noua generaţie. Oricum, amu puteţi şti că cojocul binşenesc se vinde de la Paris la New York, din Singapore în Sydney sub această formă!", se mai arată în mesajul de pe pagina Ţara Binşului – Terra Beiusensis.

În final, cel care a depistat "plagiatul" mai are o sugestie: "Poate ne-om face şi noi o copie chinezească sub numele Cristian Dihor, pentru ăştia care nu au cojoc binşenesc. Eu sunt unul dintre cei norocoşi care mai ştie de el şi mai are unul, că doar aşa l-am recunoscut imediat!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON