URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2021, 16:10

Noutate: Teste RT-PCR pentru depistarea Covid cu rezultat în numai o oră, la Spitalul Municipal din Oradea

Noutate: Teste RT-PCR pentru depistarea Covid cu rezultat în numai o oră, la Spitalul Municipal din Oradea sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii care au nevoie rapid de un rezultat rapid la un test Real Time PCR, menit să depisteze virusul Sars-Cov-2, pot apela de-acum la serviciile Spitalului Municipal din Oradea. Potrivit unui comunicat transmis duminică, sub semnătura managerului Laurenţiu Chiană, spitalul oferă de-acum populaţiei posibilitatea să obţină în doar 60 de minute rezultatele unor teste GeneExpert Real Time PCR, care confirmă sau infirmă prezenţa virusului.

„Aceste kituri au fost achiziționate anul trecut, o parte din teste fiind folosite în situațiile care impuneau măsuri urgente în luarea deciziilor medicale. Având în vedere că și în afara contextelor medicale există situații urgente și ținând cont de solicitările populației, mai ales în situația în care unele țări au impus, la intrarea în țară, teste RT PCR pentru diagnosticarea Covid 19, începând de luni, 22 februarie 2021, aceste teste rapide vor fi puse la dispoziția tuturor celor care au nevoie”, a declarat managerul spitalului, Laurențiu Chiană.

Aceste teste se fac cu un aparat distinct de cel pe care spitalul îl foloseşte pentru testele RT PCR cu rezultate în 24 - 48 de ore.

Rezultatele testelor de urgenţă pot fi eliberate în limba română sau în engleză, iar doritorii trebuie să se programeze în prealabil, sunând la numărul de telefon 0721-503.558, de luni până vineri între orele 8 și 16, iar sâmbăta și duminica între 8 și 12. „Este foarte important ca la programare să se precizeze faptul că se solicită test de urgență cu rezultat în 60 minute”, a mai spus Chiană.

Preţul unui asemenea test este de 370 de lei. Recoltarea se face în cabinetul special amenajat la secția de Pneumoftiziologie a Spitalului Municipal, de pe strada Izvorului nr. 57 din Oradea.

Pe lângă testul de urgență, Spitalul Municipal face în continuare şi teste RT – PCR clasice, cu rezultate eliberate în maximum 48 de ore. Recoltarea se face în acelaşi loc, iar preţul este de 200 de lei, în limba română, şi 210 lei în engleză.

Pentru depistarea Covid-19, se folosesc testele RT-PCR, care pun în evidenţă materialul genetic al virusului Sars-Cov-2, considerate foarte precise, şi teste rapide bazate pe detecţia de antigen, care evidenţiază prezenţa unor proteine din componenţa virusului. Totodată, persoanele care au trecut prin Covid-19 pot depista acest lucru prin teste rapide bazate pe detecţia de anticorpi sau teste serologice de laborator, ambele măsurând dacă organismul a răspuns la infecţia Covid-19.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Testele astea sunt "pozitive" și dacă mai ai pe gât niște urme de pepsi !?!
Noutățile sunt deja testate. Ultimele studii ale producătorilor BigPharma indică potențialul vaccinurilor ARN-m (Pfizer și Moderna) de a determina proteinele umane să adopte o configurație patologică specifică ... medical asociată pe termen lung cu bolile neurologice cronic-degenerative !?! ????
Postat 21 Februarie 2021, 20:00 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON