În această primăvară, 19 păduri din Bihor au fost cuprinse de flăcări, din cauza oamenilor care au dat foc păşunilor. În ciuda acestui fenomen, autorităţile locale par dezinteresate. „Primăriile nu au reţea de voluntari şi nici dotările minimale”, spune Teodor Suciu, şeful Direcţiei Silvice Bihor. La fel, mulţi edili închid ochii şi când vine vorba de gunoaiele abandonate în păduri.
Numit în februarie la conducerea Direcţiei, după ce între 2009 şi 2012 a mai fost director tehnic, Suciu, de profesie inginer silvic, şi-a petrecut întreaga carieră în această instituţie. Fiind şi consilier judeţean din partea PNL, a propus şi soluţii concrete pentru păstrarea pădurilor intacte. Deocamdată, fără ecou...
Din motive personale...
- Aţi fost numit la conducerea Direcţiei Silvice la doar cinci luni după ce un coleg de-al dvs. a câştigat funcţia prin concurs. Cum se explică această schimbare?
- Colegul meu a demisionat, din motive personale. Am fost numit cu delegare, până când se va organiza un concurs, la care doresc să particip.
- Care sunt obiectivele dvs.?
- Obiectivul principal, acum, în contextul pandemiei, este protejarea angajaţilor şi desfăşurarea activităţii astfel încât să ne asigurăm necesarul financiar pentru funcţionare. Am regândit cheltuielile, pentru că mulţi operatori economici şi-au redus activitatea.
- În ultimele săptămâni, în mai multe zone din Bihor au fost semnalate incendii în păduri, după ce oamenii au încercat să-şi igienizeze terenurile. Cât de păguboase au fost flăcările?
- În fondul forestier pe care noi îl administrăm, prejudiciile se ridică la 24.000 lei. Nu este mult, dar asta datorită intervenţiei prompte a personalului silvic. Am avut 19 incendii, în zone precum Bulz, Remeţi, Vaşcău, Pietroasa, Cusuiş, Finiş, Tărcaia, Roşia. În unele cazuri am intervenit singuri, în altele cu pompierii.
Fără dotări şi fără pregătire
- V-au ajutat sătenii sau primarii?
- Simţul civic lasă de dorit. Personal, am fost la cel puţin jumătate din aceste incendii şi marea dezamăgire a fost să constat că populaţia a fost puţin implicată, iar autorităţile sunt slab echipate. Există comune care au o singură autospecială de intervenţie, utilă, dar la incendii în locuri accesibile. Pentru incendii de pădure, este important să ai o reţea de voluntari şi o dotare minimală. Lucrez în silvicultură de aproape 20 de ani şi m-am convins de utilitatea rucsacilor de stropit, care au o pompă ce aruncă apa la 5 metri. Direcţia Silvică are 50 de rucsaci, preţul unuia este de 600 de lei, dar n-am întâlnit nicio primărie care să aibă astfel de dotări. Am făcut apel la conducerea Consiliului Județean, să recomande tuturor UAT-urilor dotarea cu astfel de echipamente.
Cetăţenii care vin în sprijin, pe lângă că sunt puţini, nu au cunoştinţe minimale. La Roşia a venit o femeie cu părul lung, despletit, am rugat-o eu să se îndepărteze, să nu aibă probleme. Alţii stăteau în mijlocul flăcărilor, transpiraţi, aproape să se înece cu fum. Nimeni de la primărie nu le-a explicat cum se intervine. Asta deşi an de an sunt mai multe incendii, iar anul acesta a fost un record, corelat cu seceta, dar şi cu o nesimţire a populaţiei.
- Predecesorul dvs. spunea că în pădurile din Bihor nu se fură lemne cu camioanele, ci doar în cantităţi mici, luate de sărmani pentru uz propriu. Sunteţi de acord?
- E clar că mai există hoţi de lemne, dar nu într-o manieră industrială. Avem în Bihor câteva puncte critice, de exemplu la Husasău de Criş, Săcueni, Bogei, unde romii recurg frecvent la tăieri ilegale. Dacă aş zice că nu sunt camioane cu lemne pe şosele, oricine m-ar putea întreba în ce lume trăiesc. Dar este masă lemnoasă care iese pe drumuri ca urmare a mezo-ciclonului din 2017. Nu neg că avem şi cazuri, dar tot izolate, în care personalul silvic are derapaje. Recent, la Marghita un pădurar a fost găsit cu tăieri ilegale, circa 60 metri cubi. În astfel de situaţii se face cercetare disciplinară şi propunerea este desfacerea contractului de muncă. Nu tolerez furtul.
„Se aruncă gunoaie cu camioanele”
- Lentoarea valorificării arborilor doborâţi de mezo-ciclon este justificată?
- Din cei 560.000 mc câţi au fost atunci puşi la pământ, mai avem în teren cam 134.000 mc. În jur de 80.000 mc vor fi exploataţi, diferenţa este posibil să se transforme în lemn mort, pentru că s-a depreciat şi este într-o zonă dificilă. Nu i-aş spune lentoare, pentru că nu doar în judeţul nostru a fost acest fenomen şi s-a creat un excedent de masă lemnoasă pe piaţă. Firmele au avut de unde alege.
- O problemă în toată ţara, inclusiv în Bihor, sunt gunoaiele aruncate în păduri. Ce soluţie aveţi?
- An de an, personalul silvic se implică în acţiunea „Let’s Do It”, dar mereu creşte cantitatea de deşeuri. În păduri, se aruncă gunoaie cu camioanele. Din partea autorităţilor locale s-ar impune sancţionarea vinovaţilor. Nu mă bucur dacă i se iau banii unui cetăţean, dar amenda este singura care dă roade. Noi facem ce ţine de noi. De exemplu, am propus Consiliului Judeţean echiparea drumurilor cu mobilier pentru colectarea deşeurilor, desigur, odată cu încheierea unor contracte de salubrizare, pentru că degeaba pui coşuri de gunoi, dacă nu le goleşte nimeni.
Programul de plantări, în grafic
- Pandemia a impus schimbări în munca pădurarilor?
- Munca personalului silvic de teren nu este influenţată, ei desfăşurându-şi activitatea în locuri izolate şi fără a interacţiona cu multe persoane. Realizarea împăduririlor a implicat prezenţa în şantiere a zeci de muncitori, dar am asigurat o spaţiere minimală. De asemenea, la nivelul Romsilva s-a luat decizia ca fiecare angajat să fie în concediu fără plată o zi pe săptămână.
- S-a respectat programul plantărilor de primăvară?
- Ne-am propus împăduriri pe 173 hectare şi am finalizat într-un procent de 63%. Mai avem zona de munte, unde, din cauza stratului de zăpadă, nu am putut interveni. Vom termina până pe 20 mai.
- Direcţia Silvică are o înţelegere cu Primăria Oradea, pentru împădurirea unor zone din oraş. Concret, unde şi câţi copaci se vor planta?
- Avem un contract de administrare a fondului forestier de pe teritoriul Oradiei şi, în contextul acestui contract, am desfăşurat un parteneriat pentru împădurirea a 1,5 hectare de teren din Cartierul Tineretului. Am pus la dispoziţie gratuită 3.500 de puieţi şi pădurarii noştri au plantat voluntar. Primăria mai are un program de împăduriri, dar cu Garda Forestieră Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.