URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 August 2015, 07:51

Noul director economic al AIO, Lucian Popa: "Avantajul Oradiei este potenţialul turistic uriaş"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dintre toţii consilierii locali, liberalul Lucian Popa va urmări cel mai de-aproape lucrările pe care municipalitatea le-a comandat în Pasajul Vulturul Negru şi în Piaţa Unirii. Nici nu-i de mirare, de vreme ce îşi are serviciul exact în punctul zero al oraşului!

Acţionar la două dintre cele mai vechi şi cunoscute cafenele din Pasaj, Lord’s şi Columbus, Popa a lăsat activitatea privată în planul secund pentru a se implica în conducerea executivă a administraţiei locale. Licenţiat în management la Babeş-Bolyai şi absolvent al unui masterat în managementul resurselor umane la aceeaşi Universitate clujeană, Popa a câştigat concursul pentru funcţia de director economic al Administraţiei Imobiliare Oradea, aşa că din septembrie îşi mută biroul în clădirea Primăriei. Convins nu doar că trebuie, ci şi că poate să contribuie la dezvoltarea oraşului...

Prioritatea, recâştigarea importanţei economice

- Sunteţi acţionar la două localuri cu renume. De ce aţi vrut şi o funcţie publică?

- Pentru că ţin foarte mult la oraş şi consider că este momentul să pun umărul la dezvoltarea lui. Cred foarte tare în echipa domnului primar şi că direcţia spre care se îndreaptă oraşul este bună.

- Când începeţi munca în Primărie? Ce obiective aveţi?

- În principiu, încep în septembrie. Venind din mediul privat, probabil îmi va fi mai simplu să văd exact dacă şi cum pot îmbunătăţi partea de administraţie. Din privat îl vezi şi pe cetăţeanul care se loveşte zi de zi de problemele administrative.

- Fiind consilier local, sunteţi la curent cu problemele oraşului. Care credeţi că trebuie să fie priorităţile AIO? Dar ale Primăriei?

- Priorităţile AIO sunt clare: o bună şi transparentă gestionare a patrimoniului oraşului. După cum am văzut în ultimii 7-8 ani, Oradea se reaşază şi se transformă. Prioritatea este recâştigarea importanţei economice, afectate enorm în ultimii 20 de ani. Oradea avea o mulţime de fabrici, însă au fost total distruse, şi este o misiune grea să o reconstruieşti economic. Avantajul major al oraşului, după mine, este potenţialul turistic uriaş. Clădirile noastre sunt cele mai frumoase din România, fără să exagerez.

- O sursă importantă de venituri pentru AIO sunt parcările din oraş. Credeţi că sunt bine gestionate?

- Toată lumea priveşte parcările ca pe un prilej de taxare suplimentară, dar oamenii trebuie să ţină cont că banii se întorc în dezvoltarea municipiului. Nu există oraş civilizat unde să te duci cu maşina şi să nu plăteşti parcare, dar ne revoltăm când trebuie să plătim acasă...

Primăria nu mai acceptă compromisuri

- După doi ani de la începerea lucrărilor, Pasajul Vulturul Negru este încă în şantier. Unde a greşit Primăria?

- Tind să cred că şantierul s-a prelungit deoarece Primăria chiar vrea o lucrare bună şi nu mai acceptă compromisuri din partea firmelor de construcţii. Este deranjant, este dificil de menţinut un business aici, dar merită.

- Cât au pierdut localurile din Pasaj din cauza aceasta? Dvs., personal, cât aţi pierdut?

- Niciodată nu mi-am pus problema aşa, ci mi-am spus că va fi bine când va fi gata şi vom recupera. E disconfort major, dar e necesar...

- Primăria reabilitează cu forţa clădirile-monument, urmând să recupereze banii de la proprietarii care refuză plata lor prin executări silite. Este soluţia oportună?

- Personal, nu pot fi de acord ca unei clădiri de patrimoniu să-i cadă faţada pentru că acolo stau proprietari care nu vor să contribuie la reabilitarea ei. Este o pată de ruşine pe obrazul oraşului. Pe turist nu-l interesează disputele dintre administraţia locală şi proprietari, ci vrea să vadă o clădire frumoasă.

Fără kitsch!

- AIO are în gestiune şi cel mai important obiectiv turistic al oraşului, Cetatea. Cum credeţi că trebuie administrat după încheierea reabilitării?

- Orice obiectiv turistic, din orice oraş, fără o viaţă, fără o emoţie, este doar o clădire oarecare. Din câte ştiu eu, pentru Cetate şi Piaţa Unirii se va gândi un plan ca să se creeze cât mai multe evenimente. Necesar este ca nivelul acestor evenimente să crească, să nu mai fie kitschoase.

- Ce părere aveţi despre proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii? Era mai bine cu sau fără stejarii din faţa Palatului Vulturul Negru?

- S-au tăiat cei nouă stejari, dar se plantează câteva sute de alţi arbori. Mie, personal, nu-mi plăcea Piaţa înainte, iar acum îmi place că s-a creat o deschidere fantastică asupra tuturor clădirilor de patrimoniu. Contează însă foarte mult ce se va întâmpla cu partea de evenimente care vor fi organizate aici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
lupul paznic la stana...
...o sa-si mai ia niste spatii, acum pe ultima suta de metri, ca cine stie, in urmatorul mandat poate nu mai e pe la primarica ;)Mai sunt unele libere prin pasaj, sau daca nu sunt, ii dam afara pe frajerii care le ocupa, doara "ciocu mic ca noi suntem la putere" !
Postat 29 August 2015, 10:17 de AgentulTermic
!?!
@anticomunist: Teszari director in PMO? Pai nu e deja?
Postat 28 August 2015, 20:08 de TDS
OK
@anticomunist: 1. Bun, noi suntem de acord! O fi si KAISER-ul? 2. N-as baga mana in foc! Salariul arhitectului sef este bun si constant! un arhitect cat ar fi de bun trebuie sa aiba si comenzi! si poate nu are pur si simplu pentru ca nu exista cerere ( se spune ca un rezidential din oradea a fost pro,ie cta,t de fratelel lui Don Pedro! ! ,)
Postat 28 August 2015, 20:05 de TDS
@TDS
1. Sa fie declansata. Am discutat pe marginea acestui subiect si stii ca am fost de acord cu tine. 2. Nu am spus ca salariile bugetarilor ar fi mici, ci ca un arhitect cat de cat, castiga infinit mai mult din arhitectura decat din salariul de Arhitect Sef al orasului. 3. Dl. Popa s-a bagat pentru ca asa cum am aratat, daca af fi fost un antreprenor de succes nu l-ar fi interesat acel post. Hai propune-i lui Tesari sa lase afacerea cu RDS-ul si sa mearga director in primarie. Ce crezi ca ar face?
Postat 28 August 2015, 19:23 de User anonimizat
DEFINITIE PPC
Poate Pica Ceva...Di sigur pica!!!
Postat 28 August 2015, 17:42 de TDS
PPC
@anticomunist: 1. Intai sa fie declansata procedura de concurs si apoi vedem daca se baga vreun arhitect sau nu! 2. Salariile bugetarilor nu sunt chiat atat de mici pe cat incearca ei sa spuna ca sunt! 3. D-l Popa s-a bagat! Probabiil pe principiul PPC..
Postat 28 August 2015, 17:40 de TDS
@TDS
Mai e un aspect pe care vroiam sa-l punctez, legat de arhitectul sef. Un arhitect cat de cat priceput castiga bani cu lopata, deci nici unul dintre cei sus pomeniti nu ar renunta la o caruta de bani pentru mizeria denumita salar, primita de la PMO. La fel si cu personajul din articol, crezi ca daca ar fi fost un afacerist de succes s-ar fi "incurcat" cu functia asta?
Postat 28 August 2015, 14:13 de User anonimizat
Erata
decand in loc de decat..
Postat 28 August 2015, 14:04 de User anonimizat
@TDS
Nu stiu ce sa zic, dar comentezi de parca te-ai fi nascut ieri sau ai aterizat de pe alta planeta. Da, ai dreptate, toate posturile din administratia de stat sau locala (dupa caz) se dau pe relatii (ca sa nu zic pile). Bolojan la fel ca ceilalti "oameni politici" e angrenat in partidul din care face parte si vrand nevrand trebuie sa satisfaca clientela politica. Asta zic eu e o arma cu doua taisuri, pentru ca in calitate de primar, iti usurezi foarte mult munca avand consilieri sau "ajutoare" caliificate, pe cand angajand pe "pile" trebuie sa faci tu o parte din munca lor daca vrei sa mearga cat de cat treaba. Lucrurile astea se intampla in Romanica decat lumea si sansele sa se schimbe ceva sunt aproape zero.
Postat 28 August 2015, 14:03 de User anonimizat
cum faci un oraș mai... izbutit?
despre Cluj-Napoca, domnul profesor sociolog Dîncu vorbește mereu pe la toate posturile tv că orașul a avut parte mereu de o echipă de marketing slabă și depășită, dar că în ultima vreme se cam vede că această echipă de marketing dă rezultate foarte bune mai ales în ceea ce se chemaă proiectele de dezvoltare durabilă bla bla, bla. de Oradea nu vorbește nimeni pe la posturile tv naționale. se afirmă tare și clar că doar Bucureștiul și Cluj-Napoca sunt cele mai tari orașe ale țării, până când lumea chiar va crede acest lucru definit și impus cu tupeu viclean de sociolog, ca să ajute la formarea și cristalizarea percepției generale românești. :) asta e. apoi, tot pe la posturile tv nationale, dar și în presa scrisă națională, se face cu tupeu sociologic apologia unui nou Silicon Valley la Cluj Napoca, adică se afirmă clar și răspicat că la Cluj-Napoca este noul Silicon Valley al României, când de fapt se știe că la Oradea în primul parc industrial este Silicon Valley de România, doar că nimeni nu susține acest lucru în presa națională, ceea ce ar putea fi o mare pierdere economică pt. oraș, de exemplu, pt. că toată lumea ar crede că la Cluj-Napoca e... mai avantajos. spus mai simplu, în privința orașului Cluj-Napoca se lucrează deja la formarea unei percepții generale favorabile economic pt. oraș, ceea ce înseamnă ca deja se lucrează vârtos la și profeesionist la rebranduirea orașului, pe când la noi se vorbește doar de potențialul din turism ... aiurea. și ne comparăm cu Clujul... există oameni competenți cu specializări diferite, nu doar de marketing, inclusiv la UO, care își pot aduce în echipă contribuția profesionistă pentru oraș și pt. cetățeanul orădean, care vrea salarii mai mari, dar și un oraș izbutit, mai frumos și mai functional, părerea mea. :)
Postat 28 August 2015, 10:45 de vg
CE BINE E SĂ FII MEMBRU! ( PNL ; PSD; UDMR; etc. )
Totuși firmele în care D-l Popa deține părți sociale sau acțiuni nu au cine știe ce rezultate economice! SC PORTELAN SRL in 2012 înregistrează o pierdere de 69.360 lei, în 2013 un profit mic, mic de tot, respectiv 32.829 lei ( adică 7.000-8.000 E ) dar în 2014 e drept, profitul crește ( 54.656 lei ,adică un 12.000-13.000 E). SC COLUMBUS CAFE- PRIMUL AN (2014), încheiat cu o pierdere de 33.587 lei iar S.A.O. SA în 2012 un profit minuscul, 2.088 lei, 2013- profit mic, 10.981 lei iar 2014 pierdere de 6.326 lei!. Înțeleg că nu le și administrează dar cel puțin teoretic un proprietar se implică! Acum ori Ce să înțelegem dintr-o astfel de situație? Că D-l Popa Lucian nu se implică/nu s-a implicat (!!!!!!!!!!!), că nu-i pasă ce fac administratorii sau că în fapt rezultatele sunt mai bune dar s-a pictat un Bilanț în așa fel încât impozitul pe profit să fie cât mai mic sau deloc? Referitor la concursul prin care D-l Popa a ajuns în AIO este de remarcat că dacă la deconcentrate toate concursurile sunt câștigate de PSD-iști, la diferitele direcții din subordinea PMO câștigă numai PNL-iști! Nu-mi dau seama cum un inginer electrotehnist/ Beltechi ) poate verifica cunoștințele unui economist ( dar dacă un inginer constructor poate da note unor opere de artă, bașca mai face și pe arhitectul șef doar pentru că e parte a clientelei politice PNL, probabil că se poate și asta! Măr rog, Lascăr Cataragiu ar fi spus: „ Aiasta nu se poate, Măria TA, BOLOJANE!". Dar acele vremuri sunt de mult apuse! ). În concluzie pare să fie încă o ilustrare a celebrei ziceri: „ Concursul se ține joi iar postul este ocupat de marți!”. Bine măcar că nu se mai poate chiar ca pe vremuri cînd Marcel Boloș ÎI OFEREA ( la OFERTĂ!!!!! ) un loc de muncă lui Eduard Augustin Florea cum singur A RECUNOSCUT CU PROPRIA-I GURĂ BENEFICIARUL OFERTEI!
Postat 28 August 2015, 09:44 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON