URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2021, 15:00

Noua decizie a CJSU Bihor: 11 oraşe şi comune, între care Oradea şi Sânmartin, cu restricţii în weekend (DOCUMENT)

Noua decizie a CJSU Bihor: 11 oraşe şi comune, între care Oradea şi Sânmartin, cu restricţii în weekend (DOCUMENT) (foto: Visit Oradea)

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor (CJSU) a actualizat, vineri, lista localităţilor bihorene în care se impun diverse limitări din cauza incidenţei mari de cazuri de Covid-19.

În Bihor sunt, astfel, 11 localităţi cu incidenţă mai mare de 4 cazuri la mia de locuitori, între care Oradea (care se afla pe aceeaşi listă şi săptămâna trecută) şi Sânmartin. În acestea, în weekend, magazinele se închid la ora 18, iar circulaţia este permisă doar până la ora 20. 

Noua hotărâre intră în vigoare din noaptea de vineri spre sâmbătă, ora 00.

Pe de altă parte, reprezentanţii CJSU atrag atenţia că nici centrele de vaccinare, nici cabinetele medicale nu se închid la 18, iar bihorenii din localităţile vizate pot să meargă la vaccin ori la tratamente până la ora 20. 

11 UAT-uri cu incidenţă mare

Decizia de vineri a CJSU Bihor a fost adoptată respectând prevederile mai multor hotărâri guvernamentale. 

Printr-un comunicat, Prefectura Bihor arată că, pe 9 aprilie, în Bihor sunt 11 localităţi cu incidenţă mai mare de 4 cazuri / 1.000 locuitori: Oradea, Gepiu, Valea lui Mihai, Nojorid, Vadu Crişului, Sântandrei, Tulca, Derna, Cărpinet, Sânmartin, Avram Iancu. 

De asemenea, în 14 localităţi se înregistrează o incidenţă de peste 3 cazuri / 1.000 locuitori: Sălacea, Sârbi,  Salonta, Borş, Mădăras, Auşeu, Şimian, Oşorhei, Abrămuţ, Cetariu, Toboliu, Tinca, Diosig, Viişoara. În alte 27 de localităţi incidenţa este între 1,5 - 3 cazuri/1.000 locuitori. 

Merită subliniat că în Bihor nici un UAT nu înregistrează o incidenţă mai mare de 7,5 cazuri la mia de locuitori. 

Circulaţie restricţionată

În localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 4 cazuri / 1.000 locuitori, se aplică o serie de măsuri noi de sănătate publică:   

-    activitatea operatorilor economici în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică este restrânsă la intervalul orar 5:00 - 18:00
-    prin excepţie sunt permise livrările la domiciliu în ambele situaţii de mai sus;
-    prin excepţie, unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară;
-    activitatea operatorilor economici în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness desfăşurată în spaţii închise este suspendată;
-    se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20:00-05:00, cu excepţiile prevăzute de lege;

Excepţiile prevăzute de lege privind circulaţia persoanelor sunt: 

1) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
2) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
3) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
4) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

Restaurante închise

Centrele de vaccinare şi cabinetele medicale NU se închid la ora 18:00 în localităţile cu incidenţă de peste 4 cazuri/1.000 locuitori, iar cetăţenii se pot deplasa pentru efectuarea tratamentelor şi după ora 20:00, dacă este cazul.

Totodată, în localităţile în care incidenţa este mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori este suspendată activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor în interior, dar este permisă funcţionarea teraselor şi livrarea la domiciliu. Este suspendată, de asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepţia achiziţiei biletelor de tip loto, pariuri şi lozuri. În fine, sunt suspendate activităţile cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte. 

Lista localităţilor în care se impun măsuri de sănătate publică se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON