URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Septembrie 2021, 18:47

Noua reţea şcolară în Oradea: Grădiniţele care funcţionau pe lângă şcoli au fost arondate unor unităţi de învăţământ preşcolar

Noua reţea şcolară în Oradea: Grădiniţele care funcţionau pe lângă şcoli au fost arondate unor unităţi de învăţământ preşcolar foto: arhivă

Consiliul Local a aprobat vineri, în şedinţă extraordinară, cu unanimitate de voturi, noua reţea şcolară din Oradea pentru anul şcolar 2021 – 2022.

Grădiniţele trec la ... grădiniţe

La propunerea municipalităţii, toate grădiniţele din oraş care funcţionau pe lângă unele şcoli au fost arondate unor unităţi de învăţământ preşcolar cu personalitate juridică.

Spre exemplu, începând de săptămâna viitoare, şcolile gimnaziale Avram Iancu, Dacia, Oltea Doamna, Octavian Goga, Dimitrie Cantemir, Nicolae Bălcescu, Szacsvay Imre şi altele nu vor mai avea arondate unităţi de învăţământ preşcolar ca şi până acum.

Acestea au fost arondate unor grădiniţe care au personalitate juridică. De pildă, Grădiniţa cu Program Prelungit 34 din strada Parcul Petofi Sandor 36 va avea arondată pe viitor atât Grădiniţa cu Program Prelungit 38 din strada Parcul Petofi 5 cât şi Grădiniţa cu Program Normal 10 din strada Moscovei 15 cât şi Grădiniţa cu Program Prelungit 5 din strada Călimăneştilor 10.

Mai mulţi bani, mai multă atenţie...

Potrivit primarului Florin Birta, măsura a fost luată pentru eficientizarea activităţii.

"Prin noua reţea şcolară am luat toate grădiniţele de la şcoli şi le-am anexat la cele care au personalitate juridică. Pe de o parte costul ante-preşcolar pe cap de copil este mai mare şi unităţile încasează mai mulţi bani pentru îngrijirea copiilor, iar pe de cealaltă parte preocuparea pentru aceşti micuţi este mai bună. Nu puteam ţine în continuare şcoli mari cu 3 - 4 grupe de copii de grădiniţă pentru că aceste unităţi şcolare sunt mai preocupate de elevi", a explicat pentru BIHOREANUL, primarul Florin Birta.

Singurele unităţi şcolare care vor avea în continuare grădiniţe sunt cele confesionale, cum ar fi Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din strada Aluminei 88, care va avea în continuare arondată Grădiniţa cu Program Prelungit 23 din strada Republicii 41, sau Liceul Teologic Baptist Emanuel, care va avea arondate grădiniţele Bethlem din strada General Berthlot 7 şi Emanuel din Bulevardul Decebal 45.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON