URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2018, 16:21

Noua "Piaţă 100" va fi finalizată în această toamnă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul unei conferiţe de presă care a avut loc joi, directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, a prezentat stadiul lucrărilor derulate la noua locaţie a pieţei Obor, care va purta numele de "Piaţa 100", pentru a marca Centenarul Marii Uniri.

Potrivit reprezentanţilor ADP, acestea vor fi finalizate până la sfârşitul lunii septembrie. Astfel, din octombrie, cumpărătorii îi vor găsi pe pieţari vizavi de Cartierul Europa.

O piaţă mai mare

Noua piaţă se va întinde pe 8,3 hectare, fiind mai mare decât actuala Piaţa Obor cu circa trei hectare. Construcţiile vor fi întinse pe 2.000 mp, fiind vorba despre o clădire administrativă, 32 de chioşcuri (module) de alimentaţie publică şi patru toalete publice. De asemenea, vor fi amenajate 1.216 locuri pentru vânzarea de antichităţi, haine şi alte obiecte.

"Intenţionăm ca, anul viitor, cel puţin o parte din suprafaţa ocupată de modulele pentru antichităţi să fie acoperită, astfel încât comercianţii să poată veni aici chiar dacă plouă sau ninge", a declarat Liviu Andrica, directorul ADP Oradea, în cadrul conferinţei de presă susţinute pe teren.

În "Piaţa 100" vor fi şi 830 de locuri pentru vânzarea maşinilor, despărţite de alei. De asemenea, vor exista, chiar la intrarea de pe centură, 628 de locuri de parcare pentru cumpărători.

Întârzieri argumentate

Proiectul include şi amenajarea unor spaţii verzi, împrejmuirea locaţiei cu gard de beton, precum şi introducerea utilităţilor. Investiţia are o valoare de 6,9 milioane lei. Lucrările de amenajare sunt executate de asocierea formată din firmele Trameco SA, SC Drumuri Bihor SA şi SC Drum Asfalt SRL. Finanţarea este asigurată din bugetul oraşului.

Proiectul iniţial prevedea ca finalizarea lucrărilor să aibă loc în iunie. Acest lucru nu s-a întâmplat din cauza unei situaţii neprevăzute.

"Am întâmpinat o problemă care ne-a luat mult timp să o remediem. Stratul de pânză freatică este foarte aproape de suprafaţă. Ca să nu avem probleme în timp, au fost puşi bolovani la o adâncime de 40-50 de cm pe alei, ca să nu se creeze valuri. Sunt făcute şi patru canale de drenaj pe toată lungimea amplasamentului", a spus directorul ADP.  

Încă la Ocska

Răspunzând întrebării BIHOREANULUI, Liviu Andrica a spus că deocamdată nu a primit o solicitare de eliberare a actualului amplasament al Pieţei Obor pentru construcţia noii Săli Polivalente.

Licitaţia pentru această investiţie a fost câştigată, în februarie, de firma bucureşteană Construcţii Erbaşu pentru 59,6 milioane lei. Proiectarea urma să dureze trei luni, iar construcţia propriu zisă alte 24 luni.

"Am primit doar cereri să le permitem accesul în vechea noastră locaţie pentru a lua probe de sol. Dacă trebuie să eliberăm amplasamentul, în două săptămâni vom ieşi de acolo. Nu punem piedici realizării unei investiţii de o asemenea amploare", a precizat şeful ADP.

În conferinţa de joi, Andrica a anunţat, totodată, că după deschiderea noii pieţe, ADP Oradea va pune la dispoziţia orădenilor, pentru o perioadă de timp, autobuze care să-i ducă gratuit până în incinta acesteia.

Municipalitatea orădeană are în plan şi amenajarea unui pasaj suprateran peste sensul giratoriu de lângă Cartierul Europa astfel încât comercianţii şi clienţii să aibă acces rapid la noua piaţă.

Mădălina Sim
studentă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Amplasament total gresit !
Vor murii oameni pentru ca unii nu vor sa gandeasca ci numai sa execute .Accesul pe jos cum va fi posibil inafara situatiei de a traversa soseaua de centura !?Cei multi 10.000 -15.000 mii cum vor avea acces in orele de varf !?De ce asa de inghesuita aceasta ,,mega investitie "langa Oradea !.La Pancota linga Arad a functionat zeci de ani cel mai mare talcioc din vestul Romaniei .
Postat 04 August 2018, 10:49 de PETREI
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON