URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cu un an înaintea lui 2024, când toți politicienii vor alerga după ștampile la europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale, unii au și intrat în campanie. Au, n-au „subiecte”, pesediștii bihoreni „pac, la Războiul”! Convoacă întâlniri cu jurnaliștii, scriu și trimit comunicate, își somează la foc automat inamicii din PNL. Cu excepția stridenței, nimic spectaculos.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
17 Iulie 2014, 11:49

Noii designeri: Colecţii de inspiraţie gotică, indiană şi bistriţeană la Gala Diplomelor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 200 de părinţi şi prieteni de-ai absolvenţilor, dar şi cadre didactice au urmărit, miercuri seară, ediţia 2014 a Galei Diplomelor absolvenţilor specializării Modă-Design Vestimentar din cadrul Facultăţii de Arte a Universităţii din Oradea.

Evenimentul a avut loc la ERA Park şi a fost prezentat de actorul Şerban Borda, care la un moment dat şi-a prezentat propria "colecţie", îmbrăcându-l pe unul dintre bărbaţii în public în muncitor şi invitându-l apoi să-şi dea jos costumaţia pe melodia "You can leave your hat on", spre amuzamentul celor prezenţi.

În schimb, cei zece tineri designeri au avut surse de inspiraţie dintre cele mai diverse şi au folosit o varietate de materiale, de la mătăsuri până la tricoturi, reuşind colecţii inedite care au îmbinat luminile şi umbrele, culorile şi non-culorile.

Colecţiile prezentate au fost: "Rapsodie", în care designerul Florentina Buzle a prezentat elementele specifice portului popular din Bistriţa-Năsăud într-un stil contemporan, "Nascha", creată de Teodora Doble, care s-a inspirat din arta indiană, realizând o colecţie colorată şi mistică, "Broken soul", de Melitta Hauler, care a încercat să prezinte temerile oamenilor şi renunţarea la acestea, realizând atât ţinute de culoare închisă cât şi altele "senine" albe.

De asemenea, spectatorii au văzut colecţia "Night wish" de Victor Maruscsak, o colecţie sumbră inspirată din arhitectura gotică, "Tribut", de Alexandra Ţelea, inspirată de costumele samurailor şi care se adresează femeilor puternice, "Luxury", realizată de Simona Croitoru, "Aum", de Rebecca Fekete, "Fusionner", de Laura Oana, "Contrapunct" de Roxana Piţigoi şi "Future" de Brenda Vereş.

Coordonatorii tinerilor designeri au fost lectorii şi asistenţii universitari Corina Andor, Corina Baciu, Mihaela Tătulescu, Amalia Judea şi Olimpia Urdea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON