URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2020, 19:12

Noi restricții anti Covid: În Oradea a fost depăşită rata de infectare de 1,5 cazuri la mia de locuitori. În Sântandrei și Husasău de Tinca rămâne peste 3 la mie

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor a luat, joi, o serie de decizii pentru limitarea răspândirii Covid-19. În Oradea s-a depăşit rata de infecţie de 1,5 cazuri la mia de persoane, astfel că, potrivit noilor reguli de la nivel naţional, activitatea în restaurante, cafenele, săli de jocuri de noroc, cinematografe, săli de spectacole va fi restricţionată, în limita a 30% din capacitatea spaţiului respectiv. 

Închis în Sântandrei şi Husasău de Tinca

Aceeaşi hotărâre a CJSU, luată conform celor mai recente date privind infecţiile cu Covid-19 din Bihor, arată că Husasău de Tinca şi Sântandrei rămân cu o rată de peste 3 la mie de infectare, aşadar activităţile HoReCa, culturale şi de divertisment din spaţii interioare sunt suspendate în aceste comune.

Totodată, în scenariu similar cu cel al Oradiei se mai află Bratca, Hidişelu de Sus, Holod şi Gepiu, adică activităţile se pot desfăşura la capacitate maximă de 30%. 

Pe de altă parte, "în cadrul şedinţei s-a aprobat ridicarea restricţiilor pentru localităţile Tinca, Copăcel, Marghita şi Nucet", se arată într-o informare transmisă joi de Instituţia Prefectului. 

Fără psicine, spații de joacă, cluburi, discoteci

Lista localităţilor în care se impun măsuri de restricţionare se actualizează săptămânal, în urma hotărârilor CJSU Bihor, în funcţie de rata de incidenţă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus la nivelul fiecărei localităţi. 

Potrivit hotărârii CJSU, în tot judeţul Bihor rămâne suspendată activitatea piscinelor situate în spații închise şi se închid spaţiile de joacă. Totodată, "nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci". 

Terasele pot rămâne deschise, dar este obligatoriu să se asigure o distanţă de minimum 2 metri între mese, iar la o masă pot sta maximum 6 persoane, dacă sunt din familii diferite.

Ţiplea: "Depinde de noi toţi..."

"Deciziile adoptate astăzi sunt necesare, în contextul creşterii numărului de cazuri la nivelul judeţului Bihor. Aşa cum am menţionat în repetate rânduri, nerespectarea prevederilor şi a măsurilor sanitare va atrage decizii drastice, cu scopul de a ne proteja comunitatea. Depinde de noi toţi să ţinem sub control răspândirea noului coronavirus şi să învăţăm să ducem un trai normal, dar coabitând cu acest virus, cel puţin pentru o perioadă de timp", a transmis, prin comunicat, prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea.

Hotărârea CJSU Bihor a fost adoptată joi pentru punerea în aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie, precum şi a măsurilor necesare a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. 

Conform HG nr. 856, evenimentele private, precum nunţi, botezuri sau mese festive, atât în spaţiile deschise, cât şi în interior, vor fi interzise pe plan naţional, până la scăderea numărului de cazuri Covid-19.

Reguli noi

De asemenea, din 15 octombrie restaurantele, cafenelele, sălile de jocuri de noroc, cinematografele şi sălile de spectacole vor putea rămâne deschise doar în două scenarii, în funcţie de incidenţa cazurilor din fiecare localitate: în limita a 50% din capacitatea spaţiului, în localităţile unde incidenţa este de până la 1,5 cazuri/1.000 de locuitori, respectiv în limita a 30% din capacitatea spaţiului, în localităţile unde incidenţa este de la 1,5 până la 3 cazuri/1.000 de locuitori. Programul de funcţionare al acestora a fost limitat între orele 06.00-23.00, în ambele scenarii.

În localităţile unde incidenţa depăşeşte 3 cazuri /1000 locuitori, se suspendă activitatea restaurantelor şi cafenelelor, dar se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

Instituţiile şi autorităţile publice, precum şi operatorii economici au obligaţia de a asigura, la intrarea în sediu, triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor atât pentru personalul propriu, cât şi pentru vizitatori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON