URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2015, 10:55

Noi poteci amenajate în Munţii Pădurea Craiului, pentru amatorii de plimbări în aer liber

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă îi scoate pe bihoreni la plimbare, în mijlocul naturii. Reprezentanţii ONG-ului custode al sitului Pădurea Craiului au anunţat că au finalizat două noi trasee turistice în zona Roşia şi încep amenajarea unuia în defileul Crişului Repede, în zona Vadu Crişului.

Poftiţi la Roşia!

Potrivit directorului CAPDD, Paul Iacobaş, în zona Roşia există trei trasee turistice amenajate şi omologate, toate trei pornind de la Peştera cu cristale Farcu. Cel mai scurt, care urcă la Stânu Cârnului, există de anul trecut, dar din această vară turiştii se mai pot plimba pe două noi poteci: una care duce la Izbucul Roşiei şi un circuit pe Valea Lazurilor. "Traseul pe Valea Lazurilor este de dificultate medie, dar se traversează de câteva ori apa, aşa că nu este recomandat în sezonul rece", a precizat Iacobaş.

Poteca amenajată spre Izbucul Roşiei este lungă de doi kilometri şi are la rându-i un grad de dificultate mediu. La Roşia, CAPDD vrea să mai amenajeze un traseu şi pe Valea Cuţilor.

Defileu de vizitat

Între timp, însă, ONG-ul a început realizarea unui traseu turistic şi pe defileul Crişului Repede, în zona Vadu Crişului. Traseul va porni de la Halta Vadu Crişului şi va fi unul circular, cu finalitatea în faţa tunelului spre Şuncuiuş, amenajarea urmând să se facă printr-un proiect finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.

Plimbarea prin pădure este menită şi să-i informeze pe turişti că se plimbă într-o arie protejată, unde pot vedea mai multe specii de plante ocrotite de lege, precum laleaua pestriţă, dediţelul ori migdalul pitic, şi pe unde trebuie să treacă fără să distrugă nimic. "Traseul va avea aproximativ 4,5 kilometri şi va fi de dificultate mică spre medie, putând fi parcurs cu uşurinţă de familii cu copii", a explicat Andrei Acs, managerul proiectului.

În cadrul aceluiaşi proiect, CAPDD va ţine şi lecţii la şcolile gimnaziale din defileul Crişului Repede, iar 20 de elevi care vor dovedi că au înţeles de ce zona trebuie să fie una protejată vor fi răsplătiţi cu excursii. "Vrem ca tânăra generaţie să încerce să-şi dea seama că nu ATV-urile sunt soluţia pentru plimbări în pădure", a mai spus Acs.

Totodată, CAPDD va monta şi mai multe panouri de informare în defileul Crişului Repede şi va realiza o hartă a întregului defileu. Valoarea proiectului este de 25.445 lei, din care contribuţia CAPDD este de 5.500 de lei.

Pe două roţi

Pe de altă parte, reprezentanţii CAPDD le-au amintit bihorenilor că, dacă îşi doresc să facă plimbări pe două roţi în natură, la Roşia şi la Remetea pot închiria biciclete. Cu 30 lei pe zi, orice turist poate pedala pe o bicicletă anume făcută pentru terenuri accidentate.

La Roşia, bicicletele se găsesc la Centrul de Vizitare al Sitului Natura 2000 - Pădurea Craiului, în centrul localităţii, iar la Remetea în campingul Turul. În preţul de închiriere, fiecare biciclist primeşte şi o cască de protecţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
foarte frumos
excelent ce fac oamenii aceștia! de-ar fi mai mulți ce ei să pună țara asta pe picioare!
Postat 07 Mai 2015, 05:40 de Cristos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON