URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iulie 2020, 23:33

Noi măsuri anti Covid adoptate de Guvern. Unde și când trebuie să porți mască din 1 august (VIDEO)

Noi măsuri anti Covid adoptate de Guvern. Unde și când trebuie să porți mască din 1 august (VIDEO) foto: Guvernul României
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a decis, miercuri seară, noi restricții în lupta anti-Covid care ar urma să intre în vigoare la 1 august. În esență, măsurile, prezentate de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, se referă în special la purtarea măștii în spații publice deschise aglomerate, autoritățile urmând să reglementeze punctual care sunt acestea și care va fi orarul în care va fi purtat obligatoriu mască, după cum anunță Digi24. De asemenea, și programul teraselor se modifică.

Potrivit actului normativ, purtarea măștii de protecție, care să acopere nasul și gura, „este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, persoane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență”.

„Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii”, arată actul normativ.

O altă prevedere se referă la operatorii economici care desfășoară activități în aceste spații publice, ca de pildă pe terase, cluburi sau alte localuri similare. Aceștia au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.

Aceste măsuri „se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2”, arată documentul.

De asemenea, operatorii economici „au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți.”

Și operatorii care desfășoară jocuri de noroc trebuie să se conformeze regulilor și orarului de lucru stabilit de CNSU.

”Practic, noi vom împuternici Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă de a decide această măsură de obligativitate a portului măştii în anumite spaţii deschise în aer liber care sunt foarte aglomerate și unde nu există posibilitatea asigurării unei distanțe fizice de protecție de minim 1,5 metri”, a spus premierul Ludovic Orban la finalul ședinței de Guvern.

Pe de altă parte, din hotărârea de guvern adoptată au fost scoase mai multe prevederi care au stârnit discuții aprinse în spațiul public. De exemplu, măsura care stabilea că pe plaja trebuie să existe o distanță de 2 metri între persoane/șezlonguri, excepție făcând soții și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

„Nu mai este în Hotărârea de Guvern prevederea privind distanțarea pe plajă. A fost o propunere ce a fost aprobată în cadrul CNSU, a avut logica ei, a fost discutată inclusiv în Grupul tehnico-științific, însă, după analiza actelor normative care deja există, ordinul ministrului Sănătății în acest sens, s-a considerat că există regulamente suficiente care să fie aplicate pe zona plajei, cu condiția ca ele să fie respectate. Motiv pentru care nu s-a mai inclus în HG o prevedere pentru plaje. Dar, bineînțeles, este posibil să se vină cu alte prevederi pentru anumite amplasamente din zona plajelor și din zona litoralului, care să stabileasca exact condițiile ce trebuie respectate acolo”, a declarat Raed Arafat, potrivit HotNews.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Iată că, în sfârșit, România începe adevărata descentralizare administrativă !?!
"Guvernul meu" lasă județele să se "gospodărească" singure, în materie de aglomerări de persoane și de frecvența mobității acestora ... timid-timid, pornind de la Instituția Prefectului la funcționarii DSP și de la Primărie la agenții locali de ordine. Cu alte cuvinte, descentralizarea administrativ decizională mult așteptată ... începe cu redistribuirea habarnismului național la nivel județean !?! "România Normală" începe să-și arate roadele.
Postat 30 Iulie 2020, 06:27 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON