URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2020, 23:33

Noi măsuri anti Covid adoptate de Guvern. Unde și când trebuie să porți mască din 1 august (VIDEO)

Noi măsuri anti Covid adoptate de Guvern. Unde și când trebuie să porți mască din 1 august (VIDEO) foto: Guvernul României
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a decis, miercuri seară, noi restricții în lupta anti-Covid care ar urma să intre în vigoare la 1 august. În esență, măsurile, prezentate de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, se referă în special la purtarea măștii în spații publice deschise aglomerate, autoritățile urmând să reglementeze punctual care sunt acestea și care va fi orarul în care va fi purtat obligatoriu mască, după cum anunță Digi24. De asemenea, și programul teraselor se modifică.

Potrivit actului normativ, purtarea măștii de protecție, care să acopere nasul și gura, „este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, persoane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență”.

„Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii”, arată actul normativ.

O altă prevedere se referă la operatorii economici care desfășoară activități în aceste spații publice, ca de pildă pe terase, cluburi sau alte localuri similare. Aceștia au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.

Aceste măsuri „se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2”, arată documentul.

De asemenea, operatorii economici „au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți.”

Și operatorii care desfășoară jocuri de noroc trebuie să se conformeze regulilor și orarului de lucru stabilit de CNSU.

”Practic, noi vom împuternici Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă de a decide această măsură de obligativitate a portului măştii în anumite spaţii deschise în aer liber care sunt foarte aglomerate și unde nu există posibilitatea asigurării unei distanțe fizice de protecție de minim 1,5 metri”, a spus premierul Ludovic Orban la finalul ședinței de Guvern.

Pe de altă parte, din hotărârea de guvern adoptată au fost scoase mai multe prevederi care au stârnit discuții aprinse în spațiul public. De exemplu, măsura care stabilea că pe plaja trebuie să existe o distanță de 2 metri între persoane/șezlonguri, excepție făcând soții și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

„Nu mai este în Hotărârea de Guvern prevederea privind distanțarea pe plajă. A fost o propunere ce a fost aprobată în cadrul CNSU, a avut logica ei, a fost discutată inclusiv în Grupul tehnico-științific, însă, după analiza actelor normative care deja există, ordinul ministrului Sănătății în acest sens, s-a considerat că există regulamente suficiente care să fie aplicate pe zona plajei, cu condiția ca ele să fie respectate. Motiv pentru care nu s-a mai inclus în HG o prevedere pentru plaje. Dar, bineînțeles, este posibil să se vină cu alte prevederi pentru anumite amplasamente din zona plajelor și din zona litoralului, care să stabileasca exact condițiile ce trebuie respectate acolo”, a declarat Raed Arafat, potrivit HotNews.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Iată că, în sfârșit, România începe adevărata descentralizare administrativă !?!
"Guvernul meu" lasă județele să se "gospodărească" singure, în materie de aglomerări de persoane și de frecvența mobității acestora ... timid-timid, pornind de la Instituția Prefectului la funcționarii DSP și de la Primărie la agenții locali de ordine. Cu alte cuvinte, descentralizarea administrativ decizională mult așteptată ... începe cu redistribuirea habarnismului național la nivel județean !?! "România Normală" începe să-și arate roadele.
Postat 30 Iulie 2020, 06:27 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON