URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2020, 15:11

Noi informaţii medicale despre coronavirus

Noi informaţii medicale despre coronavirus (foto: mt.gov.vn)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Starea de urgenţă sanitară din Franta a fost prelungită până la 11 mai. Pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi Solidarităţii din Franţa pot fi accesate informaţii actualizate cu privire la noul coronavirus şi boala provocată de acesta. Iată precizările cele mai importante:

Ce este coronavirusul şi de unde provine?

Virusul a fost identificat în luna ianuarie 2020 în China. Aparţine familiei coronavirusurilor (familie de virusuri care provoacă afecţiuni minore, de obicei respiratorii sezoniere, dar şi boli severe ca de exemplu MERS-CoV sau SARS). Noul coronavirus a fost denumit SARS-CoV-2, iar boala provocată de acest virus a fost denumită Covid-19. Organizatia Mondială a Sănătăţii (OMS) a calificat această infecţie ca pandemie (adică epidemia care acum este mondială) în 12 martie 2020.

Care sunt simptomele bolii?

Simptomele principale ale bolii sunt febra sau senzaţia de febră, tusea (de obicei seacă), pierderea brutală a mirosului, dispariţia totală a gustului, dureri musculare, diaree, oboseala, dureri în gât şi cefalee (dureri de cap). Alte simptome observate frecvent la bolnavii mai grav afectaţi sunt dificultăţile respiratorii în diferite stadii, necesitând reanimare în cazurile grave.

Care este perioada de incubaţie?

Perioada de incubaţie (perioada dintre contaminare şi apariţia primelor semne) este între trei şi cinci zile în general, dar se poate extinde până la 14 zile; în această perioadă subiectul este contagios, putând fi un purtător sănătos de virus.

Există imunitate după infecţia cu Covid-19?

După infecţia cu Covid-19 organismul dezvoltă o apărare imunitară prin anticorpi, permiţându-i să se apere contra unei viitoare infecţii. Cercetările de până acum nu au semnalat recidive ale bolii.

Cum se transmite boala?

Boala se transmite de la om la om, prin picăturile de salivă şi/sau secreţii bronşice eliminate în timpul discuţiilor, în timpul vorbirii, tusei sau strănutului, cu condiţia existenţei unei distanţe de sub un metru şi o durată de peste 15 minute, fără protecţie (mască). Boala se poate transmite şi prin mâinile nespălate contaminate cu virus (de aceea este necesară spălarea frecventă a mâinilor şi evitarea atingerii feţei, gurii, ochilor şi a nasului cu mâinile nespălate). Din această cauză măsurile de distanţare socială sunt indispensabile.

Putem convieţui cu un bolnav cu Covid-19?

Riscul este întotdeauna prezent. Este posibilă convieţuirea cu un bolnav cu Covid-19 acasă, dacă respectăm cu stricteţe regulile de prevenţie cunoscute.

Virusul poate circula prin aer?

Virusul nu circulă prin aer, dar poate rămâne în picăturile de salivă şi/sau secreţiile bronşice eliminate în timpul respiraţiei, vorbirii, tusei sau strănutului. Picăturile pot contamina persoana sau persoanele aflate la mai puţin de un metru distanţă sau se pot fixa pe diverse suprafeţe şi pe maini.

Cât timp poate supravieţui virusul pe diversele suprafeţe?

În condiţii propice, virusul din picăturile de salivă şi din secreţiile bronşice poate supravieţui sub formă de urme de la câteva ore până la câteva zile pe diverse suprafeţe, dar studiile de până acum arată că s-a descoperit doar material genetic şi nu virusuri vii pe aceste suprafeţe. Concluzia specialiştilor este că puterea de contaminare a virusurilor scade foarte rapid în mediul exterior (în cateva minute devine inactiv). Cu toate acestea, dezinfecţia suprafeţelor, mai ales a celor care vin în contact cu mâinile (întrerupătoare, claviaturi, cărucioarele din magazine etc.) este recomandată ca măsură de prevenire a infecţiei. 

Se poate transmite virusul prin înţepăturile de ţânţari?

Nu există nicio dovadă de transmitere a virusului prin înţepături de ţânţari sau alte insecte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON