URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iulie 2020, 18:06

Noi ce respirăm? În Sânmartin va fi montată o staţie de monitorizare a calităţii aerului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Mediului a anunţat marţi, printr-un comunicat de presă, că îmbunătăţeşte reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului cu 60 de staţii noi.

Dintre acestea, una va fi amplasată în Bihor, în comuna Sânmartin. Astfel, numărul total al staţiilor din Bihor va creşte la patru, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor administrând trei staţii în Oradea (una pe Bulevardul Dacia, una în Episcopia şi alta în Nufărul), respectiv una în comuna Ţeţchea.

Staţia cea nouă va măsura calitatea aerului non-stop, aşa cum fac şi cele deja existente în Bihor. Echipamente similare vor fi montate în Curtea de Argeş, Oneşti, Codlea, Chiajna, Mangalia, Sf. Gheorghe (Covasna), Miercurea Ciuc, Slatina, Câmpina, com. Chinţeni (Cluj), Bacău, Bragadiru, Tecuci, Dr. Turnu Severin, Tulcea, Focşani, Alba Iulia, Oneşti, Bistriţa, Botoşani, Braşov, Brăila, Târgovişte, Târgu Jiu, Sibiu, Albiţa (Vaslui), jud. Prahova.

Ministerul Mediului a mai anunţat că aproape jumătate din cele 60 de staţii noi, mai precis 27, vor fi montate în Bucureşti. Totodată, în Braşov, Iaşi, Cluj Napoca şi Craiova vor fi montate patru staţii care măsoară concentraţiile de particule în suspensie PM 10 şi PM 2,5.

"Este cea mai mare investiţie în monitorizarea calităţii aerului din ultimii 10 ani, de când Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului a fost pusă în funcţiune. Vom fi prima autoritate de mediu din Europa care va avea, inclusiv, o reţea de senzori de măsurare a calităţii aerului în administrarea sa. Până la finalul anului, cea mai mare parte din investiţie va ajunge deja în teren", a declarat ministrul Costel Alexe, citat în comunicat.

Investiţia Ministerului Mediului se ridică la 3,17 milioane de euro, dintre care 2,17 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (10,5 mil lei) şi 1 milion de euro prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (5 mil lei).

"Până la finalul acestei săptămâni lansăm licitaţia pentru extinderea Reţelei de Monitorizare a Calităţii Aerului de la 148 de staţii, cât sunt în prezent la nivel naţional, la 208 puncte de măsurare a calităţii aerului, peste tot în ţară. Vrem ca prin extinderea cu 60 de noi puncte de măsurare să sprijinim şi mai mult autorităţile locale cu date despre aerul din oraşele României, astfel încât acestea să găsească măsuri potrivite şi eficiente pentru a asigura un aer cât mai bun pentru populaţia ţării", a precizat Alexe.

Ministrul a mai spus că românii vor avea acces la o aplicaţie mobilă de informare asupra calităţii aerului, care va identifica locul unde se află utilizatorul şi îi va oferi toate datele despre aerul pe care îl respiră.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON