URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iunie 2021, 09:45

Noaptea Muzeelor, sâmbătă, la Oradea. Ce instituţii muzeale şi expoziţii aşteaptă să fie descoperite

Noaptea Muzeelor, sâmbătă, la Oradea. Ce instituţii muzeale şi expoziţii aşteaptă să fie descoperite Printre obiectivele de neratat se numără și Palatul baroc, care recent, s-a redeschis în interior cu o primă expoziție
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noaptea Muzeelor are loc sâmbătă, 3 iulie, în Oradea. În cadrul evenimentului, menit să pună în valoare patrimoniul muzeal al judeţului, vor putea fi vizitate gratuit o sumedenie de expoziţii. În 2020, Noaptea Muzeelor nu a fost organizată din cauza pandemiei. Ediţia din acest an va fi, astfel, cea cu numărul VI în Oradea. 

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MŢC, programul Nopții Muzeelor va începe la ora 19. Cele mai multe instituţii, între care MŢC, Muzeul Memorial "Iosif Vulcan", Muzeul Memorial "Aurel Lazăr", Muzeul Memorial "Ady Endre", Muzeul oraşului Oradea, Palatul Baroc, Catedrala Episcopală Romano-Catolică, Muzeul Farmaciei, Muzeul Episcopiei Ortodoxe şi Catedrala Sf. Nicolae vor fi deschise până la miezul nopţii.

Alte 6 obiective vor avea program doar până la ora 22. Este vorba despre Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand I", Filiala Oradea, Casa Darvas-La Roche, Sinagoga Neologă, Sinagoga Ortodoxă şi Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea.

La intrarea în fiecare instituţie, participanţilor li se va lua temperatura şi aceștia vor fi rugaţi să-şi dezinfecteze mâinile. Purtarea măştii va fi obligatorie, precum şi păstrarea distanţării.

"La Muzeul Ţării Crişurilor intrarea se va face în grupuri organizate de maximum 20 de persoane, care vor fi dirijate de angajaţii muzeului şi de voluntari pe trei circuite diferite pentru a se evita aglomeraţia. Persoanele care doresc să viziteze depozitul de carte veche vor forma grupuri separate, dirijate, de asemenea, de organizatori", au transmis reprezentanţii MŢC.

La muzeele memoriale doritorii vor putea intra în grupuri formate din maximum 10 persoane.

Publicul este rugat să respecte indicaţiile organizatorilor şi traseele de vizitare.

Noaptea muzeelor este un eveniment în cadrul căruia instituţiile muzeale din toată lumea îşi ţin porţile deschise într-o noapte pentru a promova expoziţiile şi obiectele de patrimoniu pe care le deţin. 


Lista muzeelor deschise în cadrul evenimentului

Între 19.00 - 24.00:

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A): expoziţiile permanente de ştiinţele naturii, arheologie şi istorie; Vivariul; expoziţia de Tarantule vii; Corpul A1 (noile expoziţii legate de arta orădeană); vizită organizată în depozitul Secţiei de Istorie (carte veche). De asemenea, au fost rezervate publicului şi câteva surprize (iluminatul clădirii principale şi fântâna arteziană);

Muzeul Memorial "Iosif Vulcan" (Str. Iosif Vulcan nr. 16): expoziţia permanentă;

Muzeul Memorial "Aurel Lazăr" (Str. Aurel Lazăr nr.13): expoziţia Bihorul ... la spargerea lumii (12 octombrie 1918-20 aprilie 1919);

Muzeul Memorial "Ady Endre" (Parcul Traian nr.1): expoziţia permanentă (cu jocuri interactive, audiţii de poezii etc.);

Muzeul oraşului Oradea (Piaţa Emanuil Gojdu nr. 39-41): expoziţiile din Palatul princiar;

Palatul baroc (Bdul. Dacia nr.1-3): noile expoziţii inaugurate recent (colecţia de artă eclezială);

Catedrala Episcopală Romano-Catolică (Şirul Canonicilor nr.7);

Muzeul Farmaciei (Bdul. Republicii nr.33);

Muzeul Episcopiei Ortodoxe (Str. Roman Ciorogariu nr.3);

Punctul muzeal Catedrala Sf. Nicolae (Str. Iuliu Maniu nr.1) - cu Expoziția de artă sacră cu icoane și Expoziția de reproduceri vederi, cu imagini din Oradea și Bihor

Între 19.00 - 22.00:

Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand I", Filiala Oradea (Str. Armatei Române nr. 24/A): mânuiri de arme din al Doilea Război Mondial şi cântece ostăşeşti  (desfăşurate alternativ, împreună cu Detaşamentul de Elevi Voluntari, pe platoul din faţa muzeului);

Casa Darvas-La Roche (Str. Iosif Vulcan nr.11);

Sinagoga Neologă (Str. Independenţei nr.22);

Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea (Str. Primăriei nr. 25).

Între orele 9 şi 2: 

Sinagoga Ortodoxă (Str. Mihai Viteazul nr. 6)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON