URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2021, 09:45

Noaptea Muzeelor, sâmbătă, la Oradea. Ce instituţii muzeale şi expoziţii aşteaptă să fie descoperite

Noaptea Muzeelor, sâmbătă, la Oradea. Ce instituţii muzeale şi expoziţii aşteaptă să fie descoperite Printre obiectivele de neratat se numără și Palatul baroc, care recent, s-a redeschis în interior cu o primă expoziție
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noaptea Muzeelor are loc sâmbătă, 3 iulie, în Oradea. În cadrul evenimentului, menit să pună în valoare patrimoniul muzeal al judeţului, vor putea fi vizitate gratuit o sumedenie de expoziţii. În 2020, Noaptea Muzeelor nu a fost organizată din cauza pandemiei. Ediţia din acest an va fi, astfel, cea cu numărul VI în Oradea. 

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MŢC, programul Nopții Muzeelor va începe la ora 19. Cele mai multe instituţii, între care MŢC, Muzeul Memorial "Iosif Vulcan", Muzeul Memorial "Aurel Lazăr", Muzeul Memorial "Ady Endre", Muzeul oraşului Oradea, Palatul Baroc, Catedrala Episcopală Romano-Catolică, Muzeul Farmaciei, Muzeul Episcopiei Ortodoxe şi Catedrala Sf. Nicolae vor fi deschise până la miezul nopţii.

Alte 6 obiective vor avea program doar până la ora 22. Este vorba despre Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand I", Filiala Oradea, Casa Darvas-La Roche, Sinagoga Neologă, Sinagoga Ortodoxă şi Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea.

La intrarea în fiecare instituţie, participanţilor li se va lua temperatura şi aceștia vor fi rugaţi să-şi dezinfecteze mâinile. Purtarea măştii va fi obligatorie, precum şi păstrarea distanţării.

"La Muzeul Ţării Crişurilor intrarea se va face în grupuri organizate de maximum 20 de persoane, care vor fi dirijate de angajaţii muzeului şi de voluntari pe trei circuite diferite pentru a se evita aglomeraţia. Persoanele care doresc să viziteze depozitul de carte veche vor forma grupuri separate, dirijate, de asemenea, de organizatori", au transmis reprezentanţii MŢC.

La muzeele memoriale doritorii vor putea intra în grupuri formate din maximum 10 persoane.

Publicul este rugat să respecte indicaţiile organizatorilor şi traseele de vizitare.

Noaptea muzeelor este un eveniment în cadrul căruia instituţiile muzeale din toată lumea îşi ţin porţile deschise într-o noapte pentru a promova expoziţiile şi obiectele de patrimoniu pe care le deţin. 


Lista muzeelor deschise în cadrul evenimentului

Între 19.00 - 24.00:

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A): expoziţiile permanente de ştiinţele naturii, arheologie şi istorie; Vivariul; expoziţia de Tarantule vii; Corpul A1 (noile expoziţii legate de arta orădeană); vizită organizată în depozitul Secţiei de Istorie (carte veche). De asemenea, au fost rezervate publicului şi câteva surprize (iluminatul clădirii principale şi fântâna arteziană);

Muzeul Memorial "Iosif Vulcan" (Str. Iosif Vulcan nr. 16): expoziţia permanentă;

Muzeul Memorial "Aurel Lazăr" (Str. Aurel Lazăr nr.13): expoziţia Bihorul ... la spargerea lumii (12 octombrie 1918-20 aprilie 1919);

Muzeul Memorial "Ady Endre" (Parcul Traian nr.1): expoziţia permanentă (cu jocuri interactive, audiţii de poezii etc.);

Muzeul oraşului Oradea (Piaţa Emanuil Gojdu nr. 39-41): expoziţiile din Palatul princiar;

Palatul baroc (Bdul. Dacia nr.1-3): noile expoziţii inaugurate recent (colecţia de artă eclezială);

Catedrala Episcopală Romano-Catolică (Şirul Canonicilor nr.7);

Muzeul Farmaciei (Bdul. Republicii nr.33);

Muzeul Episcopiei Ortodoxe (Str. Roman Ciorogariu nr.3);

Punctul muzeal Catedrala Sf. Nicolae (Str. Iuliu Maniu nr.1) - cu Expoziția de artă sacră cu icoane și Expoziția de reproduceri vederi, cu imagini din Oradea și Bihor

Între 19.00 - 22.00:

Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand I", Filiala Oradea (Str. Armatei Române nr. 24/A): mânuiri de arme din al Doilea Război Mondial şi cântece ostăşeşti  (desfăşurate alternativ, împreună cu Detaşamentul de Elevi Voluntari, pe platoul din faţa muzeului);

Casa Darvas-La Roche (Str. Iosif Vulcan nr.11);

Sinagoga Neologă (Str. Independenţei nr.22);

Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea (Str. Primăriei nr. 25).

Între orele 9 şi 2: 

Sinagoga Ortodoxă (Str. Mihai Viteazul nr. 6)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON